Duets Sandra iesaka jaunu kotlešu masas recepti!

Duets Sandra iesaka jaunu kotlešu masas recepti!

Duets Sandra tika izveidots 1991. gada vasarā. Pašlaik ir iznākuši 16 albumi, tajā skaitā jaunākais albums "Diena jaukā", kas nāca klajā 12. decembrī 2008.g. Spēlējot un aranžējot pašsacerētu mūziku, duets Sandra ir dzīvespriecīgas mūzikas, laba laika pavadīšanas un lieliskas atpūtas sinonīms. Dziedātāja Sandra Brīnuma intervijā ar IrLaiks.lv šoreiz dalās pieredzē par ēst gatavošanu.

Suši vajag izmēģināt

Kulinārijas brīnumus mēs tik pat labi varam baudīt kādā smalkā restorānā, kā pagatavot mājās paši. Ir tik daudz un dažādu recepšu, ka visas vecmāmīņu tradicionālo ēdienu receptes uz kādu brīdi  jānoliek plauktiņa tālākajā stūrītī, jo mājās pagatavot ir iespējams jebko no mūsdienu, tā saucamajiem, topa ēdieniem. Ja vien ir laiks, vēlme un iespējas, iespējas pagatavot ir vsu, ko sirds kāro, turklāt mājās gatavots vienmēr būs gardāks un, protams, liela gandarījuma sajūta par padarīto – garantēta. Piemēram, šobrīd moderni ir gatavot suši. Lasītāj, vai esi mēģinājis? Izrādāš, ka tas nemaz nav tik sarežģīti kā varētu šķist, turklāt nebūt nav tā, ka suši ir tikai un vienīgi jēla zivs. Varētu pat teikt, ka suši ir jūsu fantāzijas auglis.Ieteikums pamēģināt:

0, 5 kg suši rīsu; 10 gab. nori - žāvētas jūras aļģu lapas, kurās ietin suši; 6 ēdk. rīsu etiķi; Vasabi - ļoti asa Japānas mārrutku pasta; Sojas mērce; 2 gab. laša filejas; 1 avokado; 1 svaigs gurķis; garneles (protams, sastāvdaļu sarakstā iespējams variēt katram pēc savām vēlmēm un iespējām, piemēram, liekot krabju nūjiņas vai vitus produktus, kas pašam garšo, taču ieteikums – kādam zivsveidīgam gabalam ir jābūt, vienalga vai tas būtu lasis, garneles, krabju nūjiņas vai vēl kas cits. Tas tāpēc, lai suši nezaudētu savu tradicionālo būtību. Receptē tikai paraugs – pagatavošana – jūsu fantāzija)
Rīsi jāvāra un jāatdzesē. Vislabāk būtu, ja rīsi ir tādi kā saķepuši, lai nebirst, tad būs vieglāk gan pagatavot, gan ēst. Tālāk ir satura sagatavošana no sastāvdaļās minētajiem produktiem, bet, protams, brīva iespēja fantazēt. Strēmelītēs sagriež gurķi, avokado, mazās strēmelītēs sagriež lasi. Nori klāj ar spīdīgo pusi uz leju. Tad uz nori plānā kārtiņa klāj atdzesētus rīsus. Vienā galā, kur tiks liktas pārējās sastāvdaļas, klāj nedaudz mazāk rīsu. Liek sastāvdaļas pēc izvēles vienā galā un kārto tās rindiņā. Jāatceras vien tas, ka nevajag salikt ļoti daudz pildījuma, citādi būs grūti satīt un tas kritīs laukā. Kad sastāvdaļas ir saliktas, tad ir jārullē kopā un tas jādara blīvi, lai nepaliek vidū caurumi. Kad suši ir sarullēts,  to griež 2- 3 cm biezos gabaliņos. Ēd pamērcējot sojas mērcē un/vai vasabi – arī pēc izvēles. Lai labi garšo!


Tradīciju garša

Taču nejau suši ir atlēga uz labu un garšīgu ēdienu, tā ir tikai ideja, kā pārsteigt savu ģimeni vai draugus! Taču kā ir ar tradicionālajiem ēdieniem? Sandra zina stāstīt gan par kartupeļiem ar biezpienu, gan zirņiem ar speķi – vienkārši, ātri un galvenais garšīgi! Lai gan Sandra atzīst, ka ēst gatavošana viņai nesagaādā prieku un viņai nemaz nepatīk to darīt, tomēr gatavot nākas. Un varbūt tieši tāpēc arī mīļākais ēdiens ir pavisam vienkārš, par kuru, starp visiem jauninajumiem un kulinārijas brīnumiem iespējams esam pavisam piemirsuši. „Mans mīļākais ēdiens ir vārīti kartupeļi ar biezpienu un zaļumiem, šo ēdienu es gatavoju ļoti bieži, jo man nepatīk virtuvē eksperimentēt. Arī idejas receptēm, ēdieniem nekur nesmeļos, nepielietoju TV raidījumos rādītās metodes vai padomus.” Stāsta Sandra Brīnuma. Arī par to, kas ir visvieglāk un ātrāk pagatavojamais ēdiens, dziedātājai šaubu nav: „Tie ir vārīti griķi. Uz vienu glāzi griķu, pieleju divas glāzes ūdens – izvāru. Ēdu griķus un klāt piedzeru pienu. Ātri, vienkārši un garšīgi. Šādu ēdienu es gatavoju tāpēc, ka man tas garšo un ir veselīgs. Es ļoti pievēršu uzmanību arī veselīgam uzturam, kas, manuprāt ir ēdiens bez sāls un trekniem piena un gaļas ēdieniem, pievēršu uzmanību noteikti arī pārtikas ekoloģiskajam svaigumam un majās pati audzēju lokus, salātus, dilles, pētersīļus un kabačus.” Runājot par tradīcijām saldēdienos, arī te dominē biezpiens, ķīseļi un mānnā putras. Par savējo saldēdienu Sandra sauc biezpienu ar banāniem un kanēlo, ko pati arī gatavo. Lai pagatavotu šādu gardu saldēdienu ir vajadzīgs biezpiens, banāni un kanēlis. Daudzums, protams, atkarīgs no tā, cik daudz šī ēdiena vēlaties pagatavot. Banānus sagriež ripiņās, pievieno biezpienu un kanēli pēc garšas. Visu saspaida viendabīgā masā un viss – ēdiens ir gatavs! Vēl pie saviem mīļākajiem ēdieniem dziedātāja pieskaita arī augļu salātus, ko varētu pat dēvēt par tādu kā viņas firmas recepti, turklāt arī ātri pagatavojamu! „Mani augļu salāti – apelsīni, banāni, āboli, kivi. Visus augļus nomizo, sagriež gabaliņos un pa virsu vienkārši uzlej sīrupu. Salāti gatavi!” atklāj Sandra.

Svētku galds

Vairāk vai mazāk, tomēr katrs cenšamies savus viesus pabarot un iepriecināt ar kaut ko gardu, vienalga – vai tas būtu cītīgi gatavots rosols un vēl piecu dažādu veidu salāti, vai ātri pagatavota kafija un veikalā nopirkta torte. Bet, ko darīt, ja viesi atnāk negaidīti? Vasaras sezona tam ir īpaši pateicīga un kā atzīst Sandra: „Vislabākais, ko uz ātru roku var celt galdā, ja ierodas negaidīti viesi, ir grilla desas, siers, gurķi un tomāti”. Svētku galdu klāšana vispār ir īpaša lieta, kam uzmanību reizēm pat gribas pievērst pārlieku, lai radītu skaistu atmosfēru un svētku sajūtu, arī dueta Sandra dziedātāja atzīst, ka viņai patīk klāt svētku galdus, lai gan ikdienas galda klājumam tik lielas nozīmes nav, taču svētku dienās patīk īpaši pacensties. „Mani mīļākie svētki ir Ziemassvētki un tāpēc tradicionāli tajos gatavoju arī zirņus ar speķi,” stāsta dziedātāja. Un arī šis ēdiens ir ļoti vienkārši gatavojams, vajadzēs 1 kilogramu pelēko zirņu, 300 gramu caurauguša speķa, 1 sīpolu un garšvielas – sāli un piparus. Gatavošanas process: zirņus pa nakti izmērcē ūdenī. Ūdeni nomaina un vāra zirņus sālsūdenī, kamēr tie mīksti. Zirņus pasniedz ar mērci, kuru pagatavo šādi: sīki sagrieztu sīpolu un speķi, sagrieztu kubiciņos, uz pannas apcep, pievienojot sāli un piparus. Un tas arī viss! Pasniedz zirņus, tiem uzlej mērcīti.

Sandras ieteikums, ko katram vajadzētu izmēģināt:

Cepot kotletes – kotlešu masai noteikti pievienojiet klāt biezpienu!


Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies


Translate

Šodien

2017. gada 30. maijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Sarkanais vīns labi piederas pie „tumšās” gaļas (jēra gaļas, cūkgaļas, liellopu gaļas, medījuma, truša gaļas, pīles gaļas)

Pasākumi

Grupas “Remix” jaunā DVD prezentācijas koncerts

Latviešu supergrupa “Remix” 27.augustā ar prezentācijas koncertu Dzintaru koncertzālē atzīmēs jaunā DVD “Uz veselību!” klajā nākšanu.
DVD prezentācijas koncertā Dzintaru...