Smiltsērkšķu augi – sastāvdaļas un daudzpusīgais lietošanas pielietojums

Neliels krūmaugs ar koši oranžiem augļiem – smiltsērkšķi jeb zelta koks. Smiltsērkšķu parādīšanās zeme ir Ķīna, Mongolija , kā arī Krievija. Un tad šobrīd smiltsērkšķi jau ir izplatīti jebkurā pasaules malā. Smiltsērkšķu augi nav īsti ļoti prasīgi. Interesants apstāklis, ka pat smiltsērkšķu audzēšana var būt īstenota kā oļainās vai arī smilšainās augsnēs, kā arī ūdens krastos. Smiltsērkšķi labi izaug arī pat kalnainās vietās – vairāk nekā divi tūkstoši metru augstumā virs jūras līmeņa. Ņemot vērā to, ka smiltsērkšķis tas ir ērkšķains krūmājs, tieši šo audzē kā dzīvžogus, kā arī gravu un arī nogāžu stiprināšanai. Vēl arī smiltsērkšķu ogas tiek aktīvi izmantotas tradicionālajā ārstniecībā un ēdienu pagatavošanā, viņas ir saņēmušas tik lielu mūsu mīlestību ar bagātīgo sastāvu un īpatnējo specifisko garšas sajūtu.

Smiltsērkšķi – to īpašību uzskaitījums kā arī sastāvs

Pašas smiltsērkšķu ogas jau tiek klasificētas kā arī multivitamīni(ieskaties vairāk te – smiltsērkšķi plašā izvēlē). Tās satur dažādus provitamīnus A( līdz pat 10,9 mg%) un vēl vitamīnus (B1, B2, B3, B6, C, E, K utt.). Ogas satur pat no 3 līdz 6% cukura (fruktoze va glikoze), organiskās skābes (līdz 2,5%) – ābolu un vīnskābi utt., Dzeltenās krāsvielas kvercetīnu, miecvielas, eļļu, kura mīkstumā ir 9%, pie tam seklās pat veseli divpadsmit procenti.
Auga lapās un mizā tika uziets alkaloīds hipofēns (līdz 0,4%), askorbīnskābe un pat līdz desmit atšķirīgiem tanīniem, bet mizā – līdz pat 3% atšķirīga sastāva taukvielas.
Pašas smiltsērkšķu ogas uzkrāj taukvielu, kura sastāv no triacilglicerīniem kopā ar piesātinātām un nepiesātinātām taukskābēm, starp pēdējām pārsvaru gūst mononepiesātinātās (palmitooleīnskābes, oleīnskābes) skābes; pektīns, organiskās skābes, flavonoīdi, nikotīnskābe un folijskābe, makro – un mikroelementi (Br, Fe, Zinc, Cu, Mn, K, Ca), cukuri, kā arī daži augu izcelsmes antibiotiku veidi.
Pati smiltsērkšķu eļļa no augļa mīkstuma tad ir koši oranžā krāsā, bet no sēklām – dzeltens, pie tam to sastāvs nedaudz ir atšķirīgs viens no otra. Ogu mīkstuma eļļa satur līdz pat 0,35% karotīna un vēl karotinoīdus, tiamīnu, diezgan milzīgu skaitu tokoferola – 0,165%, un ievērojamu daudzuma vitamīna F, kas ir tas, kas regulē ādas vielu apmaiņu.

Kā tad parasti tiek izmantotas pašas smiltsērkšķu ogas?

Senos laikos dziednieki smiltsērkšķu ogas lietoja vairāku slimību ārstēšanai. kā piemēram, smiltsērkšķu sula bija izvēlēta zarnu traucējumu dziedniecībā vai arī, lai samazinātu kuņģa sekrēciju. Ogu novārījumu ieteica dzert cukura diabēta, reimatisma, vitamīnu trūkumu vai arī gremošanas traucējumu gadījumā. Pat patlaban smiltsērkšķu eļļa un sula tiek izmantota veselības stāvokļa uzlabošanai, kā arī tās cena īstenībā nav tik augsta.
Smiltsērkšķu ogas lieliski piemērotas desertiem kā arī priekš smiltsērkšķu sulas pagatavošana mājas apstākļos. Daudzas receptes atrodamas online vidē. Ja gribat, iespējams nopirkt jau gatavu produktu, plašā piedāvājumā atrodama arī tāda lietu, kā smiltsērkšķu tēja un smiltsērkšķu ievārījums, dažādas mērces un saldumi, vai smiltsērkšķu eļļa kapsulās. Estetiskajā medicīnā smiltsērkšķu augi parasti tiek plaši pielietoti pret tumšiem lokiem, grumbām, kā arī pret matu izkrišanu .Acīmredzams, šīs dabas bagātības pielietošana ir un būs diezgan daudzveidīga, tajā pat brīdī pirms sākt aktīvu lietošanu, ir ieteicams konsultēties ar ārstu, ja esiet grūtniece vai arī Jums ir kādas čēlas vai komponentu nepanesība.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *