Salātu mērces

Salātu mērces

Dažādas aukstās mērces un marinādes ir nepieciešama salātu sastāvdaļa. Tās var pasniegt arī atsevišķi pie dārzeņu platēm.

Visbiežāk salātu mērcēm lieto krējumu, kam pievieno dažādas garšvielas, piemēram, piparus, papriku, ingveru, kanēli, krustnagliņas, karmadonu, koriandru, citrona miziņu, muskatriekstu, sinepes, timiānu, estragonu, dilles, sāli.
Daudz lieto majonēzes, kuru sastāvā ietilpst olu dzeltenums, augu eļļa, sāls, sinepes, kā arī mārrutki, krējums, etiķis, gurķi, sēnes, ķiploki, ķimenes un citas piedevas.

Etiķa vietā salātiem būtu vēlams lietot citronu sulu, mežrozīšu, cidoniju koncentrētus novārījumus. Var lietot arī skābētu kāpostu sulu un marinētu gurķu marinādi. Tā kā marināde ir pietiekoši aromātiskai, tai nekādas garšvielas nav jāliek.

Salātu mērce ar krējumu


¼ glāze ūdens, ¼ glāze galda etiķis, 2 jēli olu dzeltenumi, sāls pēc garšas, 30 g sviests, 1 glāze krējums

Ūdeni sajauc ar etiķi, pievieno olu dzeltenumus, sāli. Trauku iegremdē karstā ūdens peldē un tā saturu ar koka karoti maisa, kamēr masa sabiezē. Vēl karstai masai pieliek sviestu, dzesējot pievieno krējumu.

Salātu mērce


2 tējk. sinepes, 2 tējk. augu eļļa, ½ glāze atšķaidīts galda etiķis, ½ glāze buljons bez taukiem, naža gals cukurs, 1 rīvēts sīpols, sāls pēc garšas, pipari, 2 ēd.k. skābs krējums

Izņemot krējumu, visus produktus liek traukā un puto apmēram 15 minūtes. Pēc tam pievieno skābo krējumu.

Tomātu mērce zivīm


1 kg tomāti, (vai 6 karotes tomātu biezenis), 2 – 3 sīpoli, 3 – 4 karotes eļļa, sāls, cukurs, pipari, sinepes pēc garšas, ¼ glāze ūdens

Tomātus nomazgā, sagriež, kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem nelielā ūdens daudzumā sautē mīkstus. Izrīvē caur sietu. Iegūtajai masai pievieno garšvielas, eļļu un uzvāra. Šādu mērci pārlej ceptai zivij, siļķei. Lieto arī salātu pārliešanai.

Salātu mērces no majonēzes


Spāņu mērce
Majonēzi pēc garšas sajauc ar sinepēm, pipariem, cukuru un sagrieztu, vārītu šķiņķi.

Tatāru mērce
Ņem vienādas daļas majonēzes un bieza skāba krējuma, pievieno piparus, sasmalcinātus lokus un marinētus gurķus.

Tiroliešu mērce
Divas ēdamkarotes tomātu biezeņa pēc garšas sajauc ar citronu sulu, papriku, sāli un cukuru; palēnām maisot, pievieno 250 g majonēzes.

Sinepju mērce

Vispirms pagatavo biezu balto mērci. Atdzisušai pēc garšas pievieno majonēzi, sinepes, cukuru, citronu sulu, sarīvētu citrona miziņu, baltvīnu. Maisa, kamēr rodas viendabīga masa.

Baltajai mērcei ņem vienādas daļas sviesta un miltu, cep uz pannas, kamēr milti kļūst gaiši dzelteni, tad pievieno ūdeni, krējumu un pēc vajadzības sāli. Vārot mērci sabiezina.


Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 24. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Pirmā pārtikas prece ar svītru kodu bija Wrigley’s košļājamā gumija

Pasākumi

Džeimss Morisons izdod jaunu albumu

No oktobra vidus arī Latvijā pieejams “Universal Music” izdotais angļu dziedātāja Džeimsa Morisona (James Morrison) otrais albums “Songs For You, Truths For Me”....

Warning: Unknown: Failed to write session data (memcache). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (tcp://127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0