Citu tautu iecienīti salāti

Citu tautu iecienīti salāti

Salāti andalūziešu gaumē

4 – 5 tomāti, 1 gurķis, 1 sīpols, 1 rutks, 2 – 3 pētersīļu zaļumi, 1 saišķis dilles, 3 ēd.k. eļļa, 1 ēd.k. 3% etiķis, 2 olas, sāls, pipari

Dārzeņus nomazgā, sagriež salmiņos, zaļumus sasmalcina, olu cieti novāra un sagriež salmiņos, rutkus sarīvē. Visus produktus rūpīgi sajauc, pieliek sāli, piparus, pārlej ar eļļas un etiķa maisījumu. Rotā ar gurķu un tomātu šķēlēm, cieti vārītu olu ripiņām.

Salāti arābu gaumē

 3 apelsīni, 2 sīpoli, 1 – 2 olīvas, pipari, sāls, augu eļļa

Apelsīnus notīra un tāpat kā sīpolus sagriež biezās šķēlēs. No olīvām izņem kauliņus. Visu sajauc, pielej augu eļļu, uzber sāli un piparus pēc garšas.

Vasaras salāti austrāliešu gaumē

8 šķiņķa šķēles, 4 tomāti, 1 gurķis, 1 – 2 āboli, ¼ selerijas saknes, ¼ apelsīns 2 – 3 salātu lapas, 1 – 1 ½ glāzes majonēze, 1 ēd.k. 3% etiķis

Šķiņķa šķēles satin vīstokļos. Nomazgātus gurķus, ābolus, selerijas sakni sagriež šķēlēs, pārslaka ar apelsīnu sulu, kārto uz lēzena salātu šķīvja, apliek salātu lapas, uz kurām liek tomātu daiviņas un šķiņķa vīstokļus. Pārlej ar majonēzi.

Brēmenes salāti

1 žāvēta zivs, 1 selerijas sakne, 2 āboli, 1 sīpols, 1 marinēts gurķis, 4 ēd.k. eļļa, ½ glāze 3% etiķis, 2 ēd.k. sinepes, sāls, cukurs, zaļumi

Žāvētu zivi sagriež šķēlēs. Seleriju izvāra. Pārējos dārzeņus un augļus sagriež šķēlēs. Etiķim pieliek sāli, piparus, cukuru, sinepes, eļļu, labi sakuļ un pārlej salātu traukā sajauktos salātus. Rotā ar āboliem un zaļumiem.

Briseles kāposti itāļu gaumē


500 g Briseles kāposti, 2 ēd.k. margarīns, 1 ½ ēd.k. milti, ¼ l piens, 1 – 2 ēd.k. saldais krējums, 1 naža gals pipari, muskatrieksts, 1/3 citrons, 1 šķēle siers

Sagatavotus Briseles kāpostus vāra sālsūdenī. No margarīna, miltiem, piena gatavo piena mērci. Gatavošanas gaitas beigās pievieno saldo krējumu, sarīvētu muskatriekstu, piparus, izspiestu citrona sulu. Ar mērci pārlej kāpostus un sautē līdz gatavībai. Pasniedz kā karsto uzkodu, pārkaisot ar rīvētu sieru.

Burkānu salāti franču gaumē

400 g burkāni, 200 g bietes, etiķis, 2 ēd.k. sausais vīns, 3 ēd.k. olīveļļa, sāls, cukurs, pipari

Bietes, burkānus sarīvē, kārto uz salātu lapām. Pārlej ar mērci, ko pagatavo no eļļas, etiķa, sāls, pipariem, cukura, vīna.

Salāti čehu gaumē


½ selerijas sakne, 2 svaigi vai konservēti tomāti, 1 sīpols, 3 olas, ½ glāzes eļļa, tomātu biezenis, ½ tējk. sinepes, pipari, sāls

Selerijas sakni nomazgā, nomizo, sarīvē uz smalkās sakņu rīves, sajauc ar salmiņos sagrieztiem tomātiem, sīpolu, olām, pārlej ar mērci.

Olas salāti holandiešu gaumē

5 olas, 2 kartupeļi, 1 – 2 āboli, 100 g siers, 2 skābēti gurķi, 1 šķēle šķiņķis, ¾ glāzes majonēze, zaļumi

Kartupeļus novāra, nomizo, atdzesē. Visus produktus sagriež kubiņos, sajauc ar majonēzi. Salātu traukā rotā ar zaļumiem, šķiņķi, sieru, āboliem.

Salāti ar rīsiem japāņu gaumē

1 glāze rīsi, 2 glāzes ūdens, sāls, 2 šķēles liellopu gaļa, 1 – 2 apelsīni, zaļumi.
Mērcei: 1 ola, 1 tējk. sinepes, 1 tējk. cukurs, 1 ēd.k. 3% etiķis, ½ glāzes eļļa, 1 apelsīns, 1 ēd.k. kukurūzas milti, 1 citrons, ½ tējk. sāls


Rīsus nomazgā, novāra irdenus, caurdurī noskalo, atdzesē. Olas dzeltenumu, sinepes, cukuru, etiķi, sāli saputo un, nepārtraucot putošanu, pievieno augu eļļu. Nomazgātam, notīrītam apelsīnam izspiež sulu. Kukurūzas miltus izkarsē, atšķaida ar ūdeni, uzvāra, pievieno apelsīnu sulu un majonēzes mērci. Vārītus rīsus, kubiņos sagrieztu vārītu vai ceptu liellopu gaļu un šķēlēs sagrieztus apelsīnus sajauc, pārslaka ar citronu sulu un pārlej ar mērci. Pasniedz atdzisušus.

Jauktie salāti poļu gaumē

5 – 6 tomāti, 2 skābēti gurķi, 2 svaigi gurķi, 2 sīpoli, 2 olas, pētersīļu zaļumi, 2 – 3 ēd.k. augu eļļa, sāls, cukurs, dilles

Dārzeņus rūpīgi nomazgā, sagriež šķēlēs un salātu traukā liek kārtām, katru kārtu pārkaisot ar sāli un cukuru. Visu pārlej ar augu eļļu. Pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm.

Kopenhāgenas salāti


250 g zivs, 1 skābēts gurķis, 2 tomāti, 1 sīpols, 1 – 2 āboli, ½ glāze majonēze, sāls, pipari, sinepes, 1 saišķis dilles

Novārītu zivi atdzesē, sagriež šķēlēs. Sīpolu smalki sakapā, pievieno majonēzei kopā ar sāli, pipariem, sinepēm, sasmalcinātām dillēm. Pārējos produktus sagriež šķēlēs, sajauc ar mērci, beigās iecilā sagriezto zivi. Rotā ar zaļumiem, tomātiem un āboliem.

Salāti krievu gaumē

3 – 5 kartupeļi, 2 – 3 šķēles vārīta un apcepta liesa gaļa, 2 olas, 1 ābols, 2 skābēti gurķi, 1 siļķe, ½ biete.
Mērcei: ½ glāze krējums, ½ sakne mārrutks, 2 ēd.k. 3% etiķis, 1 tējk. sinepes, 1 saišķis pētersīļi, dilles, sāls.
Rotāšanai: 4 salātu lapas, 1 – 2 tomāti, 1 ola, ½ svaigs gurķis


Vārītus, nomizotus kartupeļus sagriež kubiņos. Skābētus gurķus nomizo. Svaigiem āboliem izgriež serdes, bieti izvāra, notīra, siļķi sagriež kubiņos. Olu sakapā. Visus produktus sajauc ar mērci, kuras pagatavošanai krējumam pievieno sasmalcinātus zaļumus un pārējos produktus, sāli. Salātus kārto traukā uz salātu lapām. Rotā ar tomātu šķēlēm, svaigu gurķi un cieti vārītu olu.

Milānas salāti


¾ glāzes makaroni, 200 g kūpināta zivs, 1 – 2 āboli, 1 selerijas sakne, 1 sīpols, 1 glāze majonēze, sāls, sarkanie pipari, 1 saišķis dilles

Makaronus izvāra mīkstus sālsūdenī, nomazgā. Visus produktus sagriež šķēlēs. Majonēzei pieliek sīki sakapātus sīpolus, piparus, sāli un pakāpeniski pievieno visiem produktiem. Kārto salātu traukā. Rotā ar ābolu šķēlēm, zaļumiem.

Tomātu un sēņu salāti portugāļu gaumē

3 - 4 tomāti, 1 ½ glāzes sālītas sēnes, 2 kartupeļi, 3 – 4 ēd.k. eļļa, 1/3 citrons, sāls, zaļumi

Sēnes sagriež kvadrātiņos, tomātus un vārītus kartupeļus šķēlēs. Zaļumus sasmalcina. Pakāpeniski visus dārzeņus sajauc ar eļļas, citronu sulas un sāls maisījumu. Pasniedzot rotā ar zaļumiem, tomātu šķēlēm un sēnēm.

Biezais kokteilis spāņu gaumē

250 g svaigi gurķi, 200 g tomāti, 2 sīpoli, 2 ēd.k. augu eļļa, etiķis, sāls, pipari, 1 ēd.k. sarīvēti mārrutki, 1 ēd.k. ķiploki

Tomātus un gurķus sagriež plānās šķēlēs. Glāzi ierīvē ar sasmalcinātiem ķiplokiem un kārtām liek tomātus un gurķus. Katru kārtu pārkaisa ar sīki sagrieztiem sīpoliem. Pārlej ar mērci, ko pagatavo no eļļas, etiķa, sāls, pipariem. Virsū uzkaisa sarīvētus mārrutkus.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 19. jūlijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Visvairāk Coca – Cola uz vienu iedzīvotāju tiek patērēta Islandē

Pasākumi

The Tiger Lillies papildina Positivus festivāla programmu

Reiz jau viesojušies Latvijā pirms pāris gadiem, provokatīvie briti atgriežas, lai uzstātos šā gada Positivus festivālā Salacgrīvā un iepriecinātu daudzus savas daiļrades cienītājus....