Jūras kāpostu salāti

Jūras kāpostu salāti

Maz izplatīts, bet vērtīgs pārtikas produkts ir jūras kāposti. Šo augu valsts produktu mums dod jūra. Ķīnā, Korejā, Japānā jūras kāpostus lieto uzturā ik dienas. To sastāvā ietilpst olbaltumvielas, ogļhidrāti, nedaudz tauku, bet ļoti daudz vērtīgu minerālvielu, piemēram, jods, kālijs, nātrijs, magnijs, broms, hlors, kobalts, fosfors, sērs u.c. ķīmiski savienojumi. Jūras kāposti minerālvielu satura ziņā pārspēj dārzeņus.

Jūras kāpostu konservus uzskata par augstvērtīgu produktu.

Jūras kāpostos ir A, C un B grupas vitamīni.

Pētera Pirmā laikā šo dabas produktu izlietoja marmelādes gatavošanai. Jūras kāpostus izmanto cepumu, karameļu ražošanā un kulinārijā – salātu, vinegretu un zupu pagatavošanā.

Gadā ieteicams apēst 2 kg jūras kāpostu. Tas pasargātu cilvēkus no zobu sāpēm, ateresklerozes, kuņģa un zarnu trakta slimībām, no vairogdziedzera saslimšanas. Dienas deva nedrīkst pārsniegt 300 g. Ja šo normu pārsniedz, cilvēks var saslimt ar zarnu trakta darbības traucējumiem. Lai izvairītos no saslimšanas, jūras kāpostus vēlams lietot kopā ar rīsiem vai majonēzi.

Uztura lieto svaigi saldētus un žāvētus jūras kāpostus.
Žāvētus 10 – 12 stundas mērcē aukstā ūdenī (uz 1 kg jūras kāpostu ņem 7 – 8 litrus ūdens). Pēc tam nomazgā. Saldētus atlaidina aukstā ūdenī, nomazgā un novāra.
Kāpostus liek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, strauji uzkarsē un 15 – 20 min. vāra. Novārījumu nolej, kāpostus pārlej ar 45 – 50 C karstu ūdeni, vārīšanu atkārto 15 – 20 minūtes. Procedūru atkārto trīs reizes. Šāds apstrādes paņēmiens uzlabo jūras kāpostu garšu, smaržu un krāsu.

Marinēti jūras kāposti

600 – 700 g svaigi saldēti jūras kāposti. Marinādei: 2 – 3 glāzes ūdens, cukurs, sāls, etiķis, krustnagliņas, lauru lapas

Jūras kāpostus vāra, kā aprakstīts iepriekš. Pārlej ar marinādi un tur 8 – 10 stundas. Izlieto kā piedevas gaļas un zivju ēdieniem, salātu pagatavošanai.
Marinādei: ūdeni uzvāra, izšķīdina sāli, cukuru, pieliek krustnagliņas, lauru lapas un vāra 10 – 15 minūtes uz lēnas uguns. Pielej etiķi, karsēšanu pārtrauc. Marinādi atdzesē.

Vitamīnu salāti

100 – 150 g marinēti jūras kāposti, 1 svaigs vai 2 skābēti gurķi, 3 burkāni, 2 āboli, 1 ola, 2 glāzes krējums, sāls, zaļumi

Jūras kāpostus sagriež, svaigus vai skābētus gurķus burkānus, ābolus sagriež šķēlēs, cieti vārītu olu kvadrātiņos. Gatavai mērcei pakāpeniski pievieno visus produktus. Rotā ar gurķi, āboliem, zaļumiem.

Jūras kāpostu un zivju salāti

250 g zivs fileja, 150 g marinēti jūras kāposti, 4 kartupeļi, 2 skābēti gurķi, 4 ēd.k. konservēti zaļie zirnīši, 1 ola, 1 glāze krējums vai majonēze, zaļumi

Zivju fileju izvāra, atdzesē, sagriež šķēlēs. Vārītus kartupeļus, skābētus gurķus arī sagriež šķēlēs. Mērcei pieliek gurķus, zirnīšus, jūras kāpostus un olu. Zivju fileju un kartupeļus iecilā pēdējos. Rotā ar zaļumiem un citiem produktiem.

Jūras kāposti ar majonēzes mērci

150 g marinēti jūras kāposti, ½ glāze majonēze, 1 sīpols, ½ vārīta ola, 1 ēd.k. sasmalcināti zaļumi

Marinētus kāpostus sakapā, sīpolus sagriež salmiņos. Produktus pakāpeniski pievieno mērcei. Rotā ar vārītas olas ripiņām un zaļumiem.

Jūras kāpostu un biešu salāti

1 – 2 galda bietes, 1 glāze vārīti jūras kāposti, 3 ēdamkarotes sīpolu loki vai 1 sīpols, ķimenes, 2 – 3 ēdamkarotes 3% etiķis, cukurs, sāls, krustnagliņas, 3 – 4 ēdamkarotes eļļa

Nomazgātas bietes izvāra, atdzesē, nomizo un sagriež šķēlēs, liek pagatavotajā marinādē, uzkarsē līdz 80 C, atdzesē. Marinādi nolej. Bietes pievieno sakapātiem jūras kāpostiem, sīpolu lokiem vai kvadrātiņos sagrieztiem sīpoliem, pieliek eļļu. Rūpīgi izmaisa. Kārto salātu traukos, rotā ar zaļumiem.

Rasols ar jūras kāpostiem

1 glāze marinēti jūras kāposti, 1 glāze smalki sagriezta vārīta gaļa, 2 ar mizu vārīti kartupeļi, 1 skābēts gurķis, 3 ēd.k. konservēti zaļie zirnīši, 3 cieti vārītas olas, 1 glāze skābais krējums

Visus produktus sasmalcina, pieliek zaļos zirnīšus un pārlej ar skābo krējumu.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 19. jūlijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Dārzeņus, kas satur C vitamīnu, pirms vārīšanas nav jāmērcē, bet šķidrumu, kas paliek pāri pēc to pagatavošanas, labāk būtu izmantot

Pasākumi

Lienei Šomasei jauns singls un dubultais CD un DVD albums!

Viena no šī brīža “karstākajām” latviešu dziedātājām Liene Šomase 16.jūnijā izdod savu pirmo solo albumu, kuram dots nosaukums “Vārdos nepateiktais”....