Kartupeļu piedevas gaļas un zivju ēdieniem

Kartupeļu piedevas gaļas un zivju ēdieniem

Pelnos cepti kartupeļi
Nomazgātus vienāda lieluma kartupeļus liek karstos ugunskura vai krāsns pelnos, aprušina un cep. Mīkstus, izceptus kartupeļus liek uz sieta, pakratot nopurina liekos pelnus un apdeguma vietu oglītes un ar sausu, tīru drānu noslauka. Tie ir vislabākā piedeva ceptām siļķēm, sāļai biezpiena masai, uz iesma ceptām desiņām un citiem ceptas gaļas ēdieniem.

Ar mizu cepti kartupeļi
Kartupeļus rūpīgi nomazgā, liek cepeškrāsnī uz restēm, izcep mīkstus. Pasniedzot katram šķīvim blakus uzliek šķīvīti mizām. Ar mizu ceptus kartupeļus vajadzētu gatavot bieži, jo tā saglabājas visas vērtīgās uzturvielas, kas atrodas mizās. Ar mizu ceptos kartupeļus var lietot vārītu kartupeļu vietā pie dažādiem ēdieniem.

Folijā cepti kartupeļi
Nomazgātus kartupeļus ietin folijā un krāsnī vai uz oglēm izcep. Folijā var cept arī nomizotus kartupeļus – tad kartupeļus vai foliju pārziež ar taukvielu, kartupeļiem uzkaisa sāli, tos ietin folijā, novieto uz restēm vai plāts un izcep.

Ar mizu vārītu kartupeļi
Izvēlas nelielus vienāda lieluma kartupeļus, tos rūpīgi nomazgā, noskalo ar verdošu ūdeni, liek vārīties karstā ūdenī un pieber sāli. Izvāra mīkstus, nepieļaujot to pārplīšanu. Pavasarī pēdējos vecos kartupeļus nevajadzētu vārīt ar visu mizu, jo tajos ir paaugstināts salonīna daudzums (šī viela ir kaitīga cilvēka organismam). Tā koncentrēta kartupeļu mizās, tāpēc pavasarī kartupeļi jāvāra nomizoti.

Vārīti kartupeļi
Kartupeļus nomazgā, nomizo un liek aukstā ūdenī. Kad visi kartupeļi ir nomizoti, tos liek katlā. Ja kartupeļi ir nevienādi, lielos pārgriež. Tad kartupeļiem pārlej verdošu ūdeni un pieber sāli. Ūdens līmenim vajadzētu sniegties mazliet pāri virsējiem kartupeļiem. Vāra aizvākotā katlā uz vidējas liesmas (strauji vārot, kartupeļi sašķīst). Kartupeļi ir gatavi pēc apmēram 20min, kad, uzdurot tos uz naža, kartupeļi viegli noslīd. Kartupeļus nokāš un novārījumu izlieto mērcei un zupām. Kartupeļus apžāvē, sakratot vaļējā katlā uz mazas liesmas, apkaisa ar sīki sakapātiem zaļumiem un uzreiz pasniedz.

Ja kartupeļi tomēr jāuzglabā, lai tie nekļūtu mitri, tos apklāj ar tīru drānu un katlam uzliek vāku. Kartupeļus no katla bļodā pārliek ar putu karoti, lai tos nesašķaidītu. Nelielu porciju ērti pārbērt bļodā tieši no katla.

Pavasarī vecos kartupeļus liek vārīties, pārlejot aukstu ūdeni. Kartupeļu novārījumu uzturam neizlieto.

Krāsnī cepti kartupeļi
Vienādus, nelielus kartupeļus nomazgā, nomizo, noskalo, nosusina tīrā drānā, liek cepešpannā sakarsētos taukos un krāsnī cep, aplaistot ar pannas taukiem. Kad kartupeļi apbrūnējuši, uzkaisa sāli un maisot cep, kamēr tie gatavi. Visgaršīgākie šie kartupeļi ir tad, ja tie gatavoti blakus cepetim, cepeša taukos. Tā ir lieliska piedeva gaļas ēdieniem.

Cepti kartupeļi
Notīrītus, noskalotus kartupeļus tīrā drānā nosusina, sagriež strēmelēs vai plānās šķēlītēs, liek pannā sakarsētos taukos un cep, ik pa brīdim apmaisot. Kad kartupeļi ir mīksti un brūni, uzkaisa sāli, samaisa, pannai uzliek vāku un 5min. patur, lai kartupeļi pasniedzot būtu valgāki un uzbrieduši.

Taukos vārīti kartupeļi
Notīrītus kartupeļus sagriež stienīšos, strēmelēs (salmiņos) vai šķēlītēs, tīrā drānā labi nosusina, lai tauki neputotu. Liek emaljētā čuguna katlā sakarsētos taukos un vāra. Zeltaini dzeltenos kartupeļus ar putu karoti izņem, liek uz sieta vai sūkļpapīra, notecina liekos taukus un pārkaisa ar smalku sāli.

Gatavojot lielāku porciju kartupeļu mazā traukā, tos nedrīkst visus likt vienā reizē. Kartupeļi atdzesēs taukus, neapcepsies brūni, pievilksies ar taukiem un būs grūti sagremojami.

Lai sagrieztie kartupeļi nenomelnētu un tajos nemazinātos vitamīnu saturs, var rīkoties šādi – kartupeļus pa daļām apvāra un viegli dzeltenus liek uz sieta. Kad visi kartupeļi apvārīti, taukus vēlreiz uzkarsē, ieber visus dzeltenos kartupeļus un vāra gaiši brūnus. Izņem, notecina liekos taukus un pārkaisa ar smalku sāli.

Irdenā kartupeļu masa
Novārītus vai ar mizu izceptus kartupeļus notīra un caur sietu izspiež traukā, kurā kartupeļus pasniegs. Kartupeļus nemaisa un nesaspiež, lai nezustu irdenā konsistence un sieta veidotais sīkmakaronu vai rīsiņu izskats.

Tvaikoti kartupeļi
Speciālā katlā ar dubultu dibenu līdz sietam ielej ūdeni, ieliek vienāda lieluma veselus vai sagrieztus, ar smalku sāli apkaisītus kartupeļus un sautē slēgtā katlā. Tvaikotie kartupeļi ir vērtīgāki par ūdenī vārītiem kartupeļiem – nav mazinājies minerālvielu saturs un saglabājies C vitamīns.

„Zaļie” (pētersīļu, diļļu) kartupelīši
Mazus vienāda lieluma kartupelīšus ar visu mizu novāra un notīra. Pannā sacep kubiņos sagrieztu speķi vai izkausē taukvielu, tad ieliek kartupelīšus. Pannu ievieto cepeškrāsnī un kartupelīšus cep, pa brīdim apmaisot. Pārkaisa ar sakapātām dillēm vai pētersīļu zaļumiem un sāli. Svaigo zaļumu vietā var izmantot arī sālītus vai kaltētus zaļumus.

Kartupeļi rīvmaizē
Pagatavo kā „zaļos” kartupelīšus, tikai zaļumu vietā pārkaisa ar baltu rīvmaizi un apgrozot kartupeļus apcep spilgti dzeltenbrūnus.

Kartupeļi pienā
Notīrītus kartupeļus sagriež kubiņos (sīkos kartupelīšus uz pusēm) un vāra ūdenī. Kad kartupeļi ir pusmīksti, ūdeni nolej un tiem pārlej karstu pienu vai saldu krējumu, pieliek sāli un maisot turpina vārīšanu uz mazas liesmas. Kartupeļus pienā pasniedz salātu bļodā, tiem pārkaisa vai masā iemaisa daudz sakapātu zaļumu. Šim pagatavošanas veidam kartupeļi piemēroti līdz ziemas vidum. Visgaršīgākais šis ēdiens ir no pirmās ražas.

Kartupeļi mērcē
Ar mizu novārītus kartupeļus notīra, sagriež šķēlēs, liek iepriekš sagatavotā krējuma, sīpolu, tomātu vai citā mērcē, uzvāra, pasniedz galdā salātu bļodā pārkaisītus ar sakapātiem zaļumiem.

„Ātrie” kartupeļi
Notīrītus kartupeļus sagriež stienīšos. Katlā ielej 2-3 cm biezu slāni verdoša ūdens, pieliek sagrieztus sīpolus, sāli, eļļu vai margarīnu, sasmalcinātus zaļumus un sagrieztos kartupeļus. Katlu cieši noslēdz un kartupeļus sautē, katliņu pa brīdim sakratot. Izsautēto, mīksto kartupeļu katlā nav lieka šķidruma.

Vārītu kartupeļu masa
Vārīti kartupeļi: 800g
Sāls
Kviešu milti: ½ gl.
Manna: ½ gl.
Olas: 1 gb.
Muskatrieksts: pēc garšas
Gatavojot masu no novārītiem, karstiem kartupeļiem, tos sastampā vai samaļ. Gatavojot no atdzisušiem kartupeļiem, tos sarīvē. Masai pieliek sakultu veselu olu vai divu olu dzeltenumus (labāk!), sāli, muskatriekstu, miltus un mannu. No viendabīgas, sastrādātas mīklas veido dažādus izstrādājumus, piemēram, knēdeļus vai dārzeņu plātsmaizi.

Knēdeļi
Kartupeļu masu izveido olas lieluma apaļās vai iegarenās klimpās – knēdeļos. Tos liek verdošā, viegli sāļā ūdenī, lēni vāra, līdz uzpeld, izņem ar putu karoti un pārlaista ar sviestu. Pasniedz kā piedevu vārītu kartupeļu vietā.

Dārzeņu plātsmaize
Uz ietaukotas, ar miltiem izkaisītas plāts uzveltnē kartupeļu masu, pārziež ar taukvielā sautētiem (bez lieka mitruma) dārzeņiem – burkāniem, kāpostiem, selerijām u.c. Pildījumu pārsedz ar otru izveltnētu kartupeļu masas plāksni, virsu pārziež ar olu, sviestu un cep krāsnī apmēram 30min. Pasniedz pie zupām, dažādiem gaļas un zivju ēdieniem kartupeļu un maizes vietā.

Dārzeņi kartupeļu masas „kabatiņās”
Kartupeļu masu izveltnē, sagriež kvadrātos, to vidū uzliek sautētu dārzeņu pildījumu, malas saspiež kopā, liek uz ietaukotas plāts, pārziež ar olu un sviestu un krāsnī cep, līdz gatavs.

Kartupeļu „cepumi”
Novārītus, nosusinātus kartupeļus (1kg) karstus sastampā vai izberž caur sietu, pievieno divus olu dzeltenumus, sāli, muskatriekstu vai piparus, 1 ēd.k. kausēta sviesta un 2 saputotus olu baltumus. Masu liek greznojamā turzā, uz ietaukotas plāts izspiež garenus vai apaļus „cepumus” un karstā krāsnī cep, līdz gatavs. „Cepumus” pasniedz kā piedevu traukā sakārtotai gaļai, putniem, zivīm vai saknēm.

Kartupeļu kroketes
Kartupeļi: 500g
Milti: 2 ēd.k.
Olu dzeltenumi: 2gb.
Sviests: 1 ēd.k.
Olas baltums: 1 gb.
Rīvmaize: 2 ēd.k.
Sāls
Pipari vai muskatrieksts
Pētersīļu zaļumi
Eļļa
Notīrītus kartupeļus novāra, nokāš un nosusina. Karstus izberž caur sietu vai samaļ. Kartupeļiem pievieno izkausētu sviestu, olu dzeltenumus, garšvielas, sīki sasmalcinātus pētersīļu zaļumus un miltus, tad izmaisa, bet nemīca. No iegūtās masas veido apaļas bumbiņas vai iegarenus veltnīšus. Tos apviļā miltos, pēc tam sakultā olas baltumā, tad – rīvmaizē. Sagatavotās kroketes liek karstā eļļā un vāra spilgti brūnas. Kroketes var pagatavot ar vārītas gaļas, šķiņķa, zivju u.c. pildījumu. Tad tās ir patstāvīgs ēdiens, ko pasniedz ar salātiem.

Vārītu kartupeļu klimpas
Vārīti kartupeļi: 1/5kg
Kviešu milti: 1gl.
Kartupeļu ciete:1/2 gl.
Kartupeļus samaļ vai izberž caur sietu, masai pieliek sāli, miltus un samīca. Tad masu sadala 12 porcijās. Katrai porcijai vidū liek sviestā apceptus baltmaizes kubiņus, veido apaļu via garenu klimpu un apviļā to kartupeļu cietē. Ūdeni uzvāra, pieber sāli, liek sagatavotās klimpas tā, lai tās brīvi peldētu un lēni vāra 5min. Kad klimpas pacēlušās ūdens virspusē, katlam uzliek vāku, noņem to no uguns un atstāj 5-10min. Tad klimpas ar putu karoti izņem un pārlej ar kausētu sviestu.

Kartupeļi krējumā
Notīrītus kartupeļus sagriež šķēlēs vai stienīšos, liek ietaukotā karstumizturīgā stikla veidnē, pārkaisa ar sāli, pārlej ar krējumu, traukam uzliek vāku un sautē mīkstus. Tad, ja vēlas, traukam noņem vāku, kartupeļiem pārkaisa sarīvētu sieru un rīvmaizi un apcep brūnu virsiņu.

Vārītu kartupeļu sacepums
Kartupeļi: 1 kg
Sviests: 3 ēd.k.
Olas: 3gb.
Sāls, pipari
Rīvmaize
Krējums
Novārītos, sastampātos kartupeļos iemaisa olu dzeltenumus, sāli, piparus un iecilā saputotus olu baltumus. Masu liek ietaukotā, ar rīvmaizi izkaisītā veidnē, virsu pārziež ar krējuma un olu maisījumu vai uzkaisa tai plānu kārtiņu rīvmaizes, pārliek ar sviesta piciņām un krāsnī cep, līdz gatavs.

Kartupeļu sacepums
Kartupeļi: 800g
Taukvielas: 3 ēd.k.
Sīpoli: 2gb.
Pētersīļi
Olas: 2 gb.
Piens: 1 gl.
Notīrītus, strēmelēs vai šķēlītēs sagrieztus kartupeļus kopā ar mazu ūdens un taukvielu piedevu izsautē. Sasmalcinātus sīpolus apcep taukvielās, zaļumus sakapā un iemaisa kartupeļos. Masu liek ietaukotā, ugunsdrošā stikla veidnē, pārlej ar sakultu olu un piena maisījumu un krāsnī īsu brīdi cep, līdz olas ir sarecējušas.

Kartupeļu plācenīši
Notīrītus kartupeļus sarīvē, pieliek sāli un tik daudz auzu pārslu, lai saistītu kartupeļu sulu. Auzu pārslu vietā var ņemt vārītus, masā sastrādātus kartupeļus. Pannā sakarsētā taukvielā ar karoti liek plācenīšus un cep spilgti brūnus un kraukšķošus. Pasniedz tūlīt pēc izcepšanas kā piedevu gaļas vai subproduktu ēdieniem. Plācenīšus nevajadzētu pēc izcepšanas likt bļodā citu uz cita, jo tad tie kļūst mīksti. Uzglabāšanai plācenīšus novieto uz plāts vienā kārtā un ieliek siltā cepeškrāsnī.

Kartupeļu un kāpostu biezenis
Kartupeļi: 1kg
Svaigi kāposti: 500g
Sviests vai margarīns: 50g
Sīpoli: 1gb.
Sāls
Olu dzeltenumi: 3gb.
Sasmalcinātu sīpolu sviestā apcep, pieliek sakapātus kāpostus, pielej nedaudz verdoša ūdens un sautē, līdz kāposti mīksti. Tad pievieno novārītus, masā sastrādātus kartupeļus, sāli un sakuļ. Garšu uzlabo, iemaisot jēlu olu dzeltenumus. Biezeni pasniedz kā piedevu dažādiem gaļas ēdieniem vai kā patstāvīgu ēdienu ar sabrūninātu sviestu vai saceptu speķi.

Kartupeļu un spinātu biezenis
Spināti: 500g
Vārīti kartupeļi: 500g
Taukvielas: 4 ēd.k.
Sāls, muskatrieksts
Pārlasītas, noskalotas spinātu lapas ar mazu ūdens un taukvielu daudzumu sasautē, ar mikseri sasmalcina vai izberž caur sietu, pievieno vārīto, sastampātu kartupeļu masai un pievieno sāli, sviestu un muskatriekstu.

Komentāri (3)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Sis ediens nekad nevar apnikt
18.10.2008. plkst. 20:24
Kartupeli meercee arii tiiri njeko!
13.08.2008. plkst. 16:44
Frii vislabaakie!
10.08.2008. plkst. 10:17

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 21. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Ja buljonam pievieno nedaudz nomazgātas sīpolu plēksnītes, tas iegūs zeltītu nokrāsu

Pasākumi

Lindsey Buckingham izdod jaunu albumu “Gift of Screws”

Septembra beigās mūzikas izdevniecības “Warner Bros. Records” apgādā klajā nācis amerikāņu dziedātāja un ģitārista Lindsey Buckingham piektais solo albums “Gift of Screws”....