Lasītāju receptes

manikire 2007-12-03

Lazaņja sicīliešu gaumē



Sastāvdaļas:
Sugo mērcei
500g maltas gaļas (cūkgaļa + liellopu gaļa)
3 x 450g bundžas tomātu savā sulā (bez mizas)
4 ēdamkarotes olīvu eļļas
1 daiviņa ķiploka
200ml sausa sarkanvīna (Barbera)
Bešamel mērcei
100g sviesta
2 ēdamkarotes kviešu miltu
0,5l piena
Galaproduktam
2 paciņas lazaņjas plāksnīšu (bez iepriekšējas sagatavošanas)
300g parmezāna "Monterigo" siera
400g parastā siera (Krievijas, Holandes)
400g šampinjonu
500g kūpinātas gaļas
2 saldās paprikas pipari
Sāls, drupināti melnie pipari, sarkanie pipari, muskatrieksts

Pagatavošana: (laiks: 180 minūtes)
No augstāk minētajiem ingredientiem sanāk aptuveni 14 porcijas.

Gatavojam Sugo:

Lielā katlā uzkarsējam olīveļļu, pievienojam sasmalcinātu ķiploka daiviņu, lai eļļa iegūtu tā aromātu, pievienojam malto gaļu, kādu mirkli apcepam, pievienojam vīnu un 5 min. sautējam. Tikmēr izliekam tomātus bļodā (ar visu sulu) un ar rokām samīcām viendabīgā masā, iegūto masu ielejam katlā, uzvārām un tad uz ļoti lēnas uguns minimums 1,5 ( ideāli 3-4 stundas) stundas vāram, periodiski maisot. Vārīšanas beigās pēc patikas pievienojam sāli, nedaudz sarkanos piparus un melnos piparus. Sugo var pagatavot iepriekšējā dienā, jo ilgāk to vāra, jo garšīgāks tas paliek, un nākamajā dienā, kad tiek cepta lazaņja, tas ir vēl aromātiskāks.

(Teorētiski Sugo vietā var taisīt arī Boloņjas mērci)

Gatavojam Bešamel:

Nelielā katliņā izkausējam sviestu, pievienojam miltus un apcepam, lēnām lejam klāt siltu pienu un, nepārtraukti maisot, vāram 5 min. Beigās vajadzētu iznākt pabiezai putriņai. Pievienojam drusku sāli, piparus, naža galu saberzta muskatrieksta un lejam to visu iekš katla, kur ir sagatavota Sugo mērce. Samaisām, pavārām 5.min.

(Dažās receptēs esmu lasījis, ka Bešamel mērci nejauc kopā ar Sugo, tomēr nav skaidrs, kādēļ vispār tad viņa vajadzīga, jo, manuprāt, galvenais tās uzdevums ir padarīt Sugo biezāku)

Galaprodukts.

Kamēr vārās Sugo, gatavojam pārējās lazaņjas komponentes. Uz smalkas rīves sarīvējam parmezānu, parasto sieru sarīvējam uz rupjākas rīves. Sagriežam šampinjonus, gaļu un papriku griežam garenās daiviņās, apmērām kā frī kartupeļi.

( Šeit var droši eksperimentēt, katrs var atrast produktus, ko vēlas redzēt lazaņjā- tie var būt zaļie zirnīši, vārīta ola, utt.)

Ņemam taisnstūra formu (apmēram 30 x 40cm) karstumizturīgs stikls, teflons vai vienkārši emaljēts trauks. Dotais produktu daudzums ir paredzēts 2 traukiem. Trauka dibenā ielejam iegūto mērci (parasti pāris zupas kausiņi), virsū liekam lazaņjas makaronu plāksnītes ( iepriekš vajag piemērīt plāksnītes traukam, ja kaut kur ir pa garu, var droši lauzt nost, ja traukam ir ieapaļi stūri, droši nolaužam stūrīšus, ja kaut kur paliek spraugas, nolaužam nepieciešamā izmēra gabalu un aizpildām spraugu), tad atkal mērci un gaļu, papriku, sēnes, parasto sieru, parmezānu un atkal plāksnītes ( šoreiz vēlams tās likt perpendikulāri iepriekšējai kārtai) un atkal mērce, gaļa ... . Parasti sanāk 3 – 4 kārtas, uz pēdējās plāksnīšu kārtas liekam tikai mērci un sierus.

Kad abi trauki sapildīti, liekam virsū foliju un cepeškrāsnī 100° C. Jācep apmēram 60min.


Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 14. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

1 unce satur aptuveni 28 gramus produkta

Pasākumi

Uz komēdijas “Rīga – Dakāra” pirmizrādi visas biļetes izpārdotas!

7.februārī Dailes teātra mazajā zālē notiks sensacionālas komēdijas “Rīga – Dakāra” pirmizrāde, kuras varoņu ādā iejutīsies humoriste Jana Duļevska un aktieris Jānis Jarāns....