Pārtikas produktu un garšvielu noslēpumi

Brie - Francijas sieru karalis

Brie - Francijas sieru karalis (1)

Šis siers ir visplašāk zināmais franču siers un tiek dēvēts arī par „sieru karali”. Tas ir mīkstais siers ar 45% tauku saturu, kura pagatavošanai izmanto govs pienu. Vairākus gadsimtus
Ūdens kā uzturviela

Ūdens kā uzturviela (4)

Dzīvības norises var notikt tikai ūdens klātbūtnē, tādēļ tas sastopams arī katrā dzīvā organismā. Pārtikas produktos ir ļoti dažāds ūdens saturs, sākot no 13% līdz 95% un pat
Kas slēpjas aiz čaumalas?

Kas slēpjas aiz čaumalas? (4)

Olas sastāv no čaumalas, baltuma un dzeltenuma, kas pēc ķīmiskā sastāva ir ļoti dažādi. Olu čaumalas uzturā nelieto. Uzturvielu satura ziņā dzeltenums ir vērtīgāks nekā baltums.
Kas jāzina par riekstiem...

Kas jāzina par riekstiem... (6)

Riekstiem ir liela uzturvērtība, jo tie satur daudz viegli sagremojamu un labi izmantojamu uzturvielu. Rieksti ir koncentrēts olbaltumvielu produkts, pie tam olbaltumvielas bagātas ar cilvēkam
Nedaudz par sīpolaugiem

Nedaudz par sīpolaugiem (4)

No sīpolaugiem uzturā lieto sīpolus un to zaļos lakstus, puravus un ķiplokus. Šie augi ir ļoti bagāti ar ēteriskām eļļām, veicina gremošanas sulu atdalīšanos, tāpēc tos lieto
Piens

Piens (8)


Zīdaiņu pirmā barība ir piens, ko izdala mātes piena dziedzeri. Tas satur visas uzturvielas, kādas nepieciešamas organisma attīstībai. Arī pieaugušo uzturā piens ir viens no galvenajiem
Nedaudz par sviestu, krējumu un biezpienu

Nedaudz par sviestu, krējumu un biezpienu (10)

Bez piena produktiem mūsu ikdiena nebūtu iedomājama, tāpēc ir vērts par tiem uzzināt aizvien ko jaunu. Ceram, ka tālākā informācija tev būs ineresanta un arī
Rūgušpiens, kefīrs, jogurts – kā tos gatavo?

Rūgušpiens, kefīrs, jogurts – kā tos gatavo? (5)

Šos trīs piena dzērienus mēs ikdienā lietojam ļoti bieži, jo tie ir garšīgi un arī veselīgi. Varbūt jums būs interesanti iepazīties arī ar to gatavošanas tehnikas
Siers - viens no vērtīgākajiem pārtikas produktiem

Siers - viens no vērtīgākajiem pārtikas produktiem (18)

Mūsdienās vairs nevaram droši pateikt, kur un kad radies siers. Skaidrs ir vienīgi tas, ka piens un piena produkti jau vairāk nekā 10000 gadu ir neatņemama cilvēku uztura sastāvdaļa,
Āboli

Āboli (6)

Āboli ir vissenāk pazīstamie augļi. Protams, pirmie āboli, kurus ēda cilvēks, nebūt nebija brīnumgardās izkoptās šķirnes, bet gan mežāboli - mazi un skābi. Mežābeles dzimtene ir
Ajovāns (Indijas ķimene)

Ajovāns (Indijas ķimene) (3)

Ajovāns (Carum ajowan) ir smaržīgā ajovāna - čemurziežu dzimtas 30-70cm augsta viengadīga auga - augļi (sēklas). Par auga dzimteni uzskata Dienvidķīnu. Indijā un Dienvidāzijā
Apinis

Apinis (5)

Parastais apinis (Humulus lupulus) ir ārstniecības augs, garšaugs un dekoratīvs augs, ko var audzēt dārzā mūsu platuma grādos. Tas ir daudzgadīgs kaņepju dzimtas lakstaugs (augstums
Zemenes

Zemenes (7)

Zemenes nāk no Eirāzijas un Amerikas. Zemenes bija vienas no pirmajām ogām, ar kurām mielojās cilvēks, taču kultivēt tās sāka samērā nesen.Senie grieķi vispār nepazina zemenes.
Brūklenes, mellenes, dzērvenes un zilenes

Brūklenes, mellenes, dzērvenes un zilenes (4)

Visas šīs ogas, kuras varam salasīt paši vai nopirkt tirgū, ir ļoti vērtīgas un lieliski noder dažādu garšīgu ēdienu pagatavošanai. Brūklenes

Brūkleņu dzimtas augi ir tuvā
Ananāsi

Ananāsi (10)

Ananāss ir viengadīgs augs, ko mums devusi Amerika. Sevišķi daudz ananāsu ir Brazīlijā un Jamaikas salās, kur no tiem gatavo pat rumu. Uz Eiropu ananāsus atveda 1518. gadā. Kad neredzēto
Banāni

Banāni (11)

Banānkoks - daudzgadīgs tropu zālaugs, kam nepieciešams ļoti mitrs gaiss. Tā augļi ir bagāti ar kalorijām. Ekvatoriālās zemēs banāni vēl tagad ir vietējo iedzīvotāju galvenais
Mandarīni

Mandarīni (2)

Mandarīni Eiropā tika iepazīti tikai XIX gadsimta sākumā. Pirmos divus kokus atveda no Indoķīnas kā dāvanu Napoleonam I. Vienu no tiem iedēstīja Parīzē, otru - Malmezonē - imperatrises
Ķirši

Ķirši (7)

Ķiršu kauliņi atrasti par bronzas laikmeta apmetnēs. Taču domājams, ka šos augļus cilvēki iepazina vēlāk nekā ābolus un bumbierus.Skābo šķirņu ķirši Eiropā nonāca caur Mazāziju,
Persiki

Persiki (8)

Kopš neatminamiem laikiem persikus audzē Ķīnā, kur tie atzīti par vienu no pieciem Debesu impērijas labākajiem augļiem (persiki, aprikozes, plūmes, kastaņi, mespilas). Persikus
Bumbieri

Bumbieri (5)

Bumbieri ir tikpat sen pazīstami kā āboli. To dzimtene ir Viduseiropa un Vidusāzija. Senu meža bumbierkoku paliekas atrastas Šveices pāļu būvēs.Pirmo reizi bumbieri pieminēti Homēra
Translate

Šodien

2019. gada 21. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Mīkstais margarīns ir mazāk piesātināts ar taukiem un veselīgāks par dzīvnieku sviestu un cieto margarīnu

Pasākumi

„Zaļā 4diena” kopā ar “Mofo” un “Dun Dun”

Turpinot aizsākto koncertu sēriju, „Zaļā 4diena” aicina visus uz nākamo
pasākumu 13. augustā 21:00 uz peldošās darbnīcas, Andrejsalā.

Šajā
reizē koncertēs divas lieliskas...