Kā pareizi veikt pasūtījumu labā restorānā?

Kā pareizi veikt pasūtījumu labā restorānā?

Neeksistē veids, kā vienā vakarā kļūt par izcilu vīna ekspertu. To nav iespējams paveikt pat gada laikā. Tomēr jums nemaz nav jābūt ekspertam. Viss, kas ir nepieciešams – drosme jautāt. Pārējais atkarīgs no restorāna. Nolīgstot personālu, apmācot to un katru dienu sniedzot labu apkalpošanu, augstākās klases restorāni šo nastu – orientēties it visā – no savu klientu pleciem ir noņēmuši. Ja jūs kaut ko jautājat, labam restorāna personālam ir jābūt priecīgam jums atbildēt un sniegt izsmeļošu atbildi.

Firmas ēdieni un degustācijas ēdienkartes

Viens no labākajiem veidiem, kā uzsākt produktīvu dialogu ar viesmīli, ir pajautāt viņa mīļāko delikatesi, kā arī noskaidrot, kuru ēdienu šefpavārs uzskata par firmas ēdienu. Lai arī jūsu garšas gaume atšķiras (ja jums, piemēram, negaršo asaris, tad nepasūtiet to), tomēr labu restorānu personāla rekomendācijas ir vērtīgi indikatori, kas liecina par šefpavāra, viesmīļu un arī klientu iecienītākajām delikatesēm.

Ja mīlat piedzīvojumus, turklāt garšas ziņā mīlat dažādību, daudzu restorānu piedāvātās degustācijas ēdienkartes jums būs pašā laikā. Izvēloties to, jūs iegūsiet dažādotu maltīti. Uzkodu, otrā ēdiena un deserta vietā, degustācijas ēdienkarte jums piedāvā piecus, septiņus, vai, kā dažos restorānos, pat divdesmit vienu nelielu porciju visdažādāko ēdienu.

Degustācijas ēdienkartes iemanto aizvien lielāku popularitāti un cilvēki tās pasūta daudzos restorānos. Citiem atkal patīk pasūtīt mazāku skaitu ēdienu parastās porcijās, kā tas notiek parasti. Abu šo ēdienu pasūtīšanas veidu piekritēji apgalvo, ka viņu izvēlētais veids ir labāks, tāpēc izmēģiniet – pasūtiet degustācijas ēdienkarti, citreiz atkal parastas porcijas – un seciniet, kas jums ir piemērotāks. Paturiet prātā, ka ne visos restorānos degustācijas kartes būs izcilas.

Dienas speciālais piedāvājums

Dienas speciālie ēdieni ir vēl viens piedāvājums restorānu klāstā, par kuru cilvēkiem ir dažādi viedokļi. Līdzīgi kā ar degustācijas ēdienkartēm, šajā gadījumā ir vērts izvērtēt katra restorāna piedāvājumu atsevišķi. Piemēram, visaugstākās klases restorānos speciālais piedāvājums patiešām ir kas īpašs, savukārt zemākas kvalitātes ēstuvēs bieži vien tas ietver ēdienkartē jau esošus ēdienus citā kombinācijā, turklāt par augstāku cenu. Ir pat restorāni, kur šajā piedāvājumā izmanto produktus, kuriem tuvojas derīguma termiņa beigas. Parasti ir tā – ja eksperts uzticas restorānam, tad viņš vienmēr uzticas arī tā speciālajam piedāvājumam. Ja ir kaut nelielas šaubas – ķerieties pie parastā piedāvājuma. Jebkurā gadījumā – ja speciālā piedāvājuma cenas nav norādītas, vienmēr tās uzziniet pirms maltītes pasūtīšanas.

Pasūtot vīnu

Viena no sarežģītākajām pasūtīšanas procesa daļām (sevišķi tiem, kas smalkos restorānos iegriežas reti, tomēr reizēm arī pieredzējušiem gardēžiem) ir vīna izvēle. Nozīmīgam restorānam ar labu vīna izvēli piedāvājumā atradīsiet vairāk nekā 1000 vienību. Bieži vien pat parasta bistro piedāvājumā ir tik daudz šķirņu un marku, ka parasts vīna cienītājs var apjukt.

Labos restorānos vislabāk ir meklēt tieši vīnu pārziņa. Tieši vīnu pārzinim vislabāk ir jāpārzina restorāna vīnu un ēdienu piedāvājums. Pat profesionāli vīnu pārziņi, paši pusdienojot restorānā, vienmēr uzdod jautājumus tiem, kas viņus apkalpo.
Attiecībā uz vīnu, pārzinis sniegs jums rekomendāciju, tomēr galīgo izvēli atstājot jūsu ziņā. No jūsu puses tiek prasīts tikai viens – darīt zināmas visas jūsu vēlmes. Noteikti pasakiet pārzinim, ko esat ieplānojis pasūtīt. Jebkura jūsu sniegtā informācija par vīnu ļaus šim ekspertam sašaurināt jums ieteicamo dzērienu loku. Ja jūs ierobežo budžets, nekautrējieties apkalpotājam pateikt, kādas cenu kategorijas vīnu jūs vēlaties.

Vīna pasniegšanas rituāls ir romantisks un izklaidējošs, tomēr tas tiek veikts ar ļoti pragmatisku pieeju. Galvenais – noteikt, vai vīnu nav sabojājis korķis. Vīnu pasaulē vismaz vienu pudeli no desmit patiešām sabojā tās korķis – pie vainas ir nogulumi, kas veidojas korķī un negatīvi ietekmē gan vīna garšu, gan aromātu. Ja jūs dzēriena aromātā jūtas kādus defektus, vai garša jums liekas sabojāta, pieprasiet jaunu pudeli.

Restorāni parasti pieprasa apdrošinājumu no saviem vīna piegādātājiem par šādām sabojātām pudelēm, tāpēc iebildumus neviens necels. Tomēr vīna pasniegšanas rituāls nav domāts tam, lai jūs varētu vīnu izvēlēties, to nogaršojot. Ja vīns ir sabojāts, pieprasiet tā apmaiņu. Tomēr, ja jums negaršo vīns, kuru ieteicis vīnu pārzinis, nekas nebūs maināms – nāksies vien to dzert, ja vien pats viesmīlis jums nepiedāvās izvēlēties citu, jo garša ir gaumes jautājums.

Nav nepieciešams vīnu pasūtīt pudelē vienmēr. Reizēm, ja esat divatā un nelietojat vīnu lielos apjomos, vai arī pasūtat atšķirīgus ēdienus, jūs varat palūgt glāzi vīna, kā arī dažos restorānos – tā saukto „quartino” – 250 mililitrus lielu karafi, kas ir pietiekami liela, lai tajā ielietu divām glāzēm nepieciešamu vīna daudzumu. Ir iespējams pasūtīt arī pus pudeli – 375 mililitrus lielu.

Jūtieties brīvi

Diemžēl, daudziem restorāniem nav sava vīnu pārziņa, nav pat zāles pārziņa, kurš lieliski orientētos vīna piedāvājumā. Šajā gadījumā, ja nejūtieties pārliecināts par savu izvēli, pārāk daudz naudas vīnam netērējiet. Labāk izvēlieties ko nedārgu, ja vispār kaut ko pasūtiet. Šādiem gadījumiem noder paša zināšanas par galvenajiem ražotājiem (labu informāciju var iegūt, palasot slaveno žurnālu WINE SPECTATOR). Tomēr vislabāk ir naudu pietaupīt labākam vīnam, kad nākamreiz apmeklēsiet labas kvalitātes restorānu.

Jebkuros apstākļos – nekad vīna pasūtīšana nav obligāta. Lai arī ēdienkartē tiek piedāvāts liels klāsts ēdienu, dzērienu un uzkodu, izvēle ir jūsu rokās. Ja vēlaties, pasūtiet glāzi ūdens, ja vēlaties – pasūtiet tikai ēdienu un atsakieties no kafijas un citiem piedāvājumiem. Viesmīlim vienmēr ir jāpajautā, vai vispār vēlaties kafiju, glāzi ūdens, kādas uzkodas (vairumā restorānu eksistē strikts likums viesmīļiem – viss ir iepriekš jāpiedāvā pirms atnešanas, nevis jānes uzreiz kā pašsaprotamas lietas). Ja jums viesmīlis bez pasūtīšanas atnes ko tādu, ko jūs nevēlaties, pasmaidiet un pieklājīgi sakiet : „Nē, paldies”.

Komentāri (23)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
EPR
http://www.edienupiegaderiga.lv - Restorānu saraksts, kas piedāvā ēdienu piegādi Rīgā
28.04.2011. plkst. 21:59
ha ha
Jā viņš raksta, ka vīnu var pasūtīt 250 ml glāzi. Diemžēl Latvijas restorānos vīnu pārdod (gan par cenu, kas visur citur, arī Igaunijā atbilst 250 ml) tikai 150 ml. Kas tā par glāzi vīna 150 ml? Piemēram restorānā "Vincents", un daudzos citos it kā "krutos" jau sen tas skaitās normāli. Kāda mana paziņa teica, ka dzērusi Vecrīgā pat vīnu 2 x 125 ml. Vienkārši smieklīgi. Tev pienāk viesmīlis, tu jautā pēc glāzes vīna viņš atbild - parasto vai dubulto? Tu izbrīnies???? Tad tev paskaidro, ka glāzē ir 125 ml vīna, bet var ņemt dubulto - 250 ml. Taču Vecrīgas restorānā (nesaukšu to vārdā, jo mans draugs tur strādā ) restorānā 125 ml vīna maksā 3,50 Ls. Kā jums tas patīk? Es jau vienreiz uzsprāgu un ieteicu šim restorānam liet vīnu pa Stogram - tad būs vēl labāk :)
02.12.2010. plkst. 13:14
ha ha
Jā viņš raksta, ka vīnu var pasūtīt 250 ml glāzi. Diemžēl Latvijas restorānos vīnu pārdod (gan par cenu, kas visur citur, arī Igaunijā atbilst 250 ml) tikai 150 ml. Kas tā par glāzi vīna 150 ml? Piemēram restorānā "Vincents", un daudzos citos it kā "krutos" jau sen tas skaitās normāli. Kāda mana paziņa teica, ka dzērusi Vecrīgā pat vīnu 2 x 125 ml. Vienkārši smieklīgi. Tev pienāk viesmīlis, tu jautā pēc glāzes vīna viņš atbild - parasto vai dubulto? Tu izbrīnies???? Tad tev paskaidro, ka glāzē ir 125 ml vīna, bet var ņemt dubulto - 250 ml. Taču Vecrīgas restorānā (nesaukšu to vārdā, jo mans draugs tur strādā ) restorānā 125 ml vīna maksā 3,50 Ls. Kā jums tas patīk? Es jau vienreiz uzsprāgu un ieteicu šim restorānam liet vīnu pa Stogram - tad būs vēl labāk :)
02.12.2010. plkst. 13:14
visvairak besi, kad restoranos ilgi jagaida ka tev kāds oficiants pieversis uzmanibu!
29.10.2007. plkst. 09:39
nu jāāā...es pat nezinātu ko darit artām ntajām dakšām savā priekšā :)
07.10.2007. plkst. 08:24

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 23. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Vidējais amerikānis gada laikā patērē pietiekoši daudz kofeīna, kas spētu nogalināt zirgu

Pasākumi

Gada vismīļākā un romantiskākā diena – Valentīndiena – ir klāt!

Visu Mīlētāju jeb Svētā Valentīndiena ir klāt. Tā ir diena, kad cilvēki viens otram teic mīļus vārdus, dāvina ziedus, dāvaniņas, apsveikuma kartiņas un cenšas būt bezgala mīļi....