Neaizmirstamas Valentīndienas vakariņas

Neaizmirstamas Valentīndienas vakariņas

Valentīndiena mēdz pienākt gluži nemanot, dzenot vīriešus izmisumā ar uzdevumu – kā pārsteigt savas dzīves nozīmīgāko sievieti? Daudziem puišiem tās ir īstas galvassāpes, liekot klusībā nolādēt to, kas šos svētkus it izdomājis. Turklāt arī sieviešu domas gadu gaitā ir piedzīvojušas neticamu evolūciju, kā rezultātā neviens vīrietis ar rozi un šokolādes konfekšu kārbu cauri vairs netiek. Lai iekarotu mīļotas sirdi arvien no jauna, ir nepieciešams likt lietā krietni vairāk pūļu. Piedāvājam jums vienkāršu, bet elegantu Valentīndienas ēdienkarti, kas jums palīdzēs šo dienu pārdzīvot ar godu.

Ēdienkartē ietilpst:
• Atdzesētā dārzeņu zupa;
• Jauktie dārzeņu salāti ar avokado;
• Zeltaini apcepts cālis ar saldajiem kartupeļiem;
• Zemenes šokolādē.

Zupa

Vispirms sāksim ar zupu, kas ir viegli pagatavojama, bet aizņem laiku. Kad zupa būs gatava, visu pārējo pagatavosiet ātrāk. Tātad – pirmais ēdiens jūsu ēdienkartē ir dārzeņu zupa no burkāniem, kartupeļiem un puraviem. Zupa būs jāgatavo krietni pirms paredzētās maltītes, jo to atdzesē pirms ēšanas. Tāpēc pēc tam jums atliks vēl pietiekami laika, lai pagatavotu pārējos ēdienkartē iekļautos ēdienus.

Lai pagatavotu šo zupu (4 personām), jums vajag:

• Pusotru glāzi daļēji sagrieztu puravu;
• Pusotru mārciņu burkānu, sagrieztu gabaliņos;
• Pusi sīpola, sasmalcinātu;
• 1 mārciņu kartupeļu, sagrieztu kubiņos;
• 2 ar pusi glāzes ūdens;
• 2 tējkarotes sviesta;
• 1 tējkaroti krējuma;
• Sāli un svaigi maltus melnos piparus.

Ievietojiet puravus vienā katliņā, burkānus – otrā. Sagrieziet sīpolu, kartupeļus un pievienojiet abos katliņos. Uzlieciet vāku un vāriet, kamēr tie ir mīksti. Tad katrā katliņā izveidojiet biezeni, pievienojot pa pusei tējkarotes sviesta katrā. Pie puravu biezeņa pievienojiet krējumu. Ļaujiet abiem biezeņiem nostāvēties( varat pievienot zaļumus un garšvielas pēc paša vēlmēm un izjūtām), tad katru biezeni ievietojiet atsevišķā traukā un atdzesējiet.

Tālāk seko pats interesantākais – lai zupu pasniegtu, ielejiet abus maisījumus atdzesētās bļodās, lejot no abiem traukiem vienlaicīgi, lai zupas šķīvī abi šie maisījumi veidotu divas krāsas ziņā dažādas daļas. Zupas šķīvjus rotājiet ar rozmarīnu vai mētru.
Kopumā jāsaka, ka zupa patiešām ir viegli pagatavojama, turklāt pasniegta tā izskatās vizuāli iespaidīga. Ja vēlaties zupu vēl krāsaināku, aizstājiet burkānus ar bietēm.

Salāti

Atkarībā no savas gaumes, jūs šos salātus varat pasniegt gan pēc zupas, gan pirms, gan vispār maltītes noslēgumā. Svaigos salātus pagatavot ir viegli, turklāt tie ir ļoti garšīgi, veselīgi un, ievērojot pareizu zaļumu un dārzeņu kombināciju, pat visai barojoši.

Lai pagatavotu mērci salātiem, jums vajag:

• 1 avokado, pārgriezts uz pusēm un nomizots;
• Viena ēdamkarote laima sulas;
• Viena ēdamkarote baltā vīna etiķa;
• Viena tējkarote Dijon sinepju;
• Sāls un svaigi malti pipari;
• Pāris pilieni Tabasko mērces.

Ievietojiet avokado blenderī, pievienojiet laima sulu, vīna etiķi un sinepes, un izveidojiet krēma veida masu. Pievienojiet sāli, piparus un Tabasko mērci pēc garšas.
Salātu pagatavošana. Šis ir īstais brīdis, lai veikalā izvēlētos tos produktus, kurus pagātnē esat tikai ziņkārīgi nopētījuši. Katrā ziņā nevajadzētu izmantot saldētus salātus, jo tie ir absolūti bezgaršīgi un jūsu salātiem neko nedos. Noteikti izmantojiet tādus lapu dārzeņus kā cigoriņi, Itāļu cigoriņi (radicchio) un arugula. Tiem visiem ir labs izskats un lieliskas garšas īpašības, kas labi veidos salātu garšas pamatu. Salātos izvairieties izmantot sarkanos sīpolus un kāpostus. Izskata ziņā salātiem iesakām jums minimālisma pieeju – sagrieziet smalkos gabaliņos oranžo vai dzelteno papriku un pievienojiet salātiem. Krāsas lieliski kontrastēs ar visu pārējo masu. Tāpat lieliski noderēs sarkanie ķiršu tomāti, jo tiem nav daudz mīkstuma, kas varētu nomākt zaļumu garšu. Tomāti jāpievieno pašās beigās.

Salātus ieteicams pasniegt uz diviem atsevišķi dekorētiem šķīvjiem, katrā traukā izmantojot atšķirīgu salātu garnējumu. Lai salātus padarītu izskata ziņā oriģinālākus (un arī gardākus), iesakām tos pārkaisīt ar grauzdētām sezama sēkliņām vai sasmalcinātiem valriekstiem, kā arī pievienot mazus Romano, Pecorino vai Parmesan siera gabaliņus. Galvenais – ievērot mēru un vienkāršības principu.

Apcepts cālis ar saldajiem kartupeļiem

Lai arī šis ēdiens ir galvenā vakariņu sastāvdaļa, tomēr to var gatavot pēdējo.

Lai šo ēdienu pagatavotu, jums vajag:

• 4 lielas, brangas cāļa krūtiņas, svaigas;
• 2 saldie kartupeļi;
• 2 sīpoli, sagriezti (ja iespējams, izmantojiet spāņu sīpolus);
• 3 ēdamkarotes šķidra medus;
• 2 ēdamkarotes citronu sulas;
• 2 ēdamkarotes karija pastas (var izmantot arī pulveri, bet pasta derēs labāk);
• 2 ēdamkarotes olīveļļas;
• Ceturtdaļa glāzes Dijon sinepju;
• 3 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas;
• Sāls un svaigi malti melnie pipari

Ēdiena pagatavošana.

Nomizot un gareniski sagrieziet kartupeļus, tad tos sadaliet kubiņos. Ievietojiet kastrolī un pārlejiet ar ūdeni. Lieciet vārīties uz vidējas liesmas. Kad kartupeļi ir tik mīksti, ka tajos var iedurt dakšiņu, tie ir gatavi. Nokāsiet ūdeni.
Tālāk ievietojiet cāļa krūtiņas traukā kopā ar visām sastāvdaļām (izņemot kartupeļus). Piepildiet trauku, līdz gaļu pilnībā klāj mikstūra, kas veidota no pārējām sastāvdaļām. Tad pievienojiet ķiplokus.

Uz cepamās pannas mazliet uzlejiet olīveļļu, tad ielieciet tajā krūtiņas, kas noklātas ar mikstūru un pievienojiet saldo kartupeļu gabaliņus, kuriem arī pārlejiet sagatavoto mikstūru. Cepiet ar vāku apmēram 190.56 °C temperatūrā 25 minūtes. Cepšanas laiks var būt atkarīgs no jūsu izmantotās plīts vai krāsns, tāpēc ik pēc piecām minūtēm pārbaudiet cepšanās procesu.

Deserts

Zemenes – varat izmantot arī citus augļus – un šokolāde ir neiztrūkstoša Velntīndienas sastāvdaļa. Jūs varat atmosfēru padarīt īpaši romantisku, lūdzot savu mīļoto piedalīties deserta pagatavošanā, jo process noteikti būs ļoti aizraujošs un satraucošs – kas zina, kas var notikt virtuvē, kur apkārt tik daudz smaržojošas šokolādes un svaigu augļu…

Lai pagatavotu tradicionālo gardumu, jums vajag:

• 200 gramus melnās šokolādes gabaliņos;
• Pusglāze laba putukrējuma;
• Kilograms zemeņu.

Ievietojiet šokolādi un putukrējumu nelielā katliņā un sildiet uz ļoti lēnas uguns, līdz šokolāde izkūst. Labi samaisiet. Vairums uzskata, ka tieši zemenes jāliek iekšā šajā masā, tomēr jūs varat vadīties pēc savas gaumes un simpātijām, izvēloties banānus, bumbierus, avenes un citus svaigus augļus. Tāpat izkusušajai šokolādes un putukrējuma mērcei var pievienot kādu labu liķieri (laba izvēle būtu Drambuie, Grand Marnier, Tia Maria vai labs brendijs).

Daži ieteikumi

1. Noteikti ēdienu pagatavošanai atvēliet diezgan daudz laika, jo citādi var sanākt situācija, ka tā jums vienkārši pietrūks. Dažus darbus jau varat izdarīt iepriekšējā dienā (sevišķi tas attiecas uz zupu).
2.  Servējot galdu, izmantojiet labas kvalitātes ēdamrīkus un traukus. Nekādā gadījumā nelietojiet papīra traukus un plastmasas ēdamrīkus.
3. Salvetes noteikti izvēlieties oriģinālas un, vēlams, sarkanas.
4. Neliels apgaismojums vislabāk palīdzēs radīt noskaņu. Varat likt lietā savu fantāziju un izmantot sveces. Vienmēr izmantojiet tikai jaunas sveces.
5. Puķes ir viens no svarīgākajiem aspektiem. Novietojiet tās galda centrā, vienlaikus sekojot tam, lai tās neaizsedz skatu pretī sēdošajiem.
6. Kopā ar zupu un salātiem pasniedziet sagrieztu svaigu maizi vai svaigu franču bageti.
7. Pudele laba vīna būs lielisks vakariņu noslēgums, bet slāpju remdēšanai maltītes laikā paredziet arī ko citu, piemēram minerālūdeni vai augļu sulu.
8. Esiet atbrīvots un vienlaikus iejūtīgs, jo tas ir prieka mirklis, nevis eksāmens. Un atcerieties – jo vairāk pūļu ieguldīsiet, jo partneris tās pozitīvāk novērtēs!

Komentāri (11)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
jāiedod mīļajai šito izlasit :) vai varbut pašam pacensties?! :)
29.10.2007. plkst. 09:42
apceptais cālis varetu but ideals
07.10.2007. plkst. 08:25
Ideālas vakariņas tieši šiem svētkiem! Super!
05.10.2007. plkst. 15:18
vigato
vislabāk man padodas Valentīndienas salāti ,
02.10.2007. plkst. 14:06
skaista dieniņa ,
20.09.2007. plkst. 13:41

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 17. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Gurķi labāk saglabājas kopā ar āboliem

Pasākumi

Aleksandra Buinova koncerts pārcelts uz nākamā gada februāri

20.augustā ieplānotā Krievijas estrādes dziedātāja Aleksandra Buinova uzstāšanās Dzintaru koncertzālē ir pārcelta uz 2009.gada 13.februāri, un tā notiks Rīgas Kongresu namā. Koncerta...