Dzirkstošie vīni

Dzirkstošie vīni

Ar šampanieti mums parasti saistās svētki, svinīgi un pacilājoši dzīves notikumi. Šo «jautro», ļoti «dzīvespriecīgo» vīnu ne velti uzskata par vīna darīšanas kroni un pamatoti asociē ar izsmalcinātību, greznību, bagātību un…, protams, mīlestību! To dzerot, vīrietis jūtas kā uzvarētājs, bet sieviete – skaista un iekārojama.


Tomēr ne visus dzirkstošos vīnus var dēvēt par šampanieti, kaut arī katrs no tiem «vēlētos par tādu tapt», …ja vien spētu!
Ne velti par labāko dzirkstošo vīnu pasaulē atzīst Francijas šampanieti. Šis izcilais dzēriens ir iekļauts Appellation Controlee un to ražo vienīgi Šampaņā – apgabalā, kas atrodas ziemeļaustrumos, 145 km attālumā no Parīzes. Par tā dzimšanas gadu uzskata 1668., kad benediktiešu mūks no Hautvillers klostera Dom Perignon (1638-1715) pirmo reizi pārsteidza savus garīgos brāļus ar neparasto dzērienu.


Neskatoties uz to, ka Šampaņā ir vairāk nekā simts šā smalkā vīna ražotāju, tomēr paši slavenākie no tiem atrodas Reimsas un Eperne pilsētās, kur kultivē trīs pamatvīnogu šķirnes: Pinot Noir, Chardonnay un Pinot Meunier – vienīgās, ko drīkst izmantot šampanieša gatavošanā. Pinot Noir piešķir šampanietim struktūru, «miesu» un ilgdzīvošanas spēju, Chardonnay – svaigumu un eleganci, bet Pinot Meunier – augu un ziedu aromātu. Liela nozīme ir arī terroir – vēsajam Šampaņas klimatam un kaļķainajai augsnei, kuru savstarpējā saskaņotība un mijiedarbība rada ideālus nosacījumus pasaulē labākā dzirkstošā vīna gatavošanai.
Katra desmitgade Šampaņā tradicionāli ir iezīmēta ar četriem vai pieciem labas ražas gadiem, kas sniedz iespēju darīt šampanieti tieši no šā gada vīnogām, nejaucot kopā dažādus citu gadu ražotos vīnus.


90. gados situācija ir atzīta par ļoti labu sešu no tiem – 1990., 1993., 1995., 1996., 1997. un 1998. – dēļ. Daudzi šampanieša ražotāji šādus vīnus iztur 4-6 gadus ar mērķi uzlabot to kvalitāti.
Mūsdienās īpaši iecienīts ir šampanietis ar zemu cukura līmeni – brut un extra-dry. Interesanti atzīmēt, ka līdz XIX gadsimta vidum visi ražotie šampanieši bija saldi.


Par pašiem lielākajiem un slavenākajiem Šampaniešu namiem atzīti Moet&Chandon, Veuve Clicquot-Ponsardin, G. H. Mumm, Laurent-Perrier, Pommery, Ruinart, Pol Roger, Charles Heidsieck, Lanson Pūre&Fils, Piper-Heidsieck un Heidsieck Monopole. Tomēr vienīgi Louis Roederer un Bollinger darītavām pieder savi vīnogulāji.


Par labākajiem vieglākā un delikātākā blanc de blanc jeb baltā šampanieša darītājiem uzskata Taittinger un Billecart-Salmon ražotājus.
Šampanietis blanc de noir (baltvīns no sarkanās vīnogu šķirnes) ir sastopams diezgan reti un tāpēc ir diezgan dārgs. Tā labākie ražotāji ir Bollinger un Krug.


Rose šampanieša krāsa var variēties no gaiši rozīgiem līdz rozā toņiem. Bet, jo tas ir gaišāks, jo kvalitatīvāks. Labākie – Moet&Chandon, Louis Roederer, Billecart-Salmon un Gosset.


Francija ražo ne tikai šampanieti, bet arī dzirkstošos vīnus. Šā vīna darītavas pārsvarā atrodas Luāras ielejā, Elzasā un Burgundijā. Ja vīnus ražo šādi, pielietojot tradicionālas metodes, tad tos sauc Cremant – Cremant d’Alsace, Cremant de Loire. Un, protams, tāds vīns maksā krietni lētāk.

Ieņemot otro vietu pasaulē vīna darīšanas jomā, Itālijā ražo daudz brīnišķīgu dzērienu, starp tiem arī dzirkstošo vīnu spumante. Par pašiem populārākajiem Itālijas dzirkstošajiem vīniem uzskata Asti vīnu «saimi». Pirmoreiz šis vīns parādījās Itālijā apmēram pirms 130 gadiem. To gatavoja no Muscato vīnogu šķirnes Gančo Nams. Mūsdienās šim populārajam dzirkstošajam vīnam ir piešķirta DOCG kategorija. Asti vai Asti Spumante un Moscato d’Asti gatavo Asti pilsētas apkaimē, kas atrodas Pemontas apgabalā, no vīnogu šķirnes Moscato Bianco. Par galvenajiem šā vīna ražotājiem uzskata firmas Bera, Cinzano, Fontanafredda, Martini&Rossi, kā arī daudzas citas.
Asti piemīt salda augu – muskata garša un zems alkohola saturs.


Par vienu no labākajiem uzskata vīnu Mandoro Asti DOCG, ko ražo Barbero. Tas ir absolūtais līderis šajā dzērienu kategorijā. Starp citiem augsti kvalitatīviem spumante noteikti ir jāmin Prosecco, ko ražo Venēcijas apgabala ražotnes Carpene Malvolti un Cavit, Contina Viticoltori.
Uz ļoti kvalitatīvu spumante vīnu etiķetēm parasti ir attēlots Svētais Sekondo uz zirga («Consorrio per la Tutela dell’Asti»).

Dzirkstošie vīni jeb kava Spānijā parādījās XIX gadsimta beigās. Mūsdienas 99% šā vīna gatavo Katalonijā un tikai nelielu daļu Ampurdanā. Kavas darināšanā «piedalās» trīs vietējās vīnogu šķirnes: Xarel-lo, Macabeo un Parellada. Pati pazīstamākā ražotne ir Castellblanch, kas gatavo Brut Zero un Cristal Seco.


Noteikti ir jāmin arī Freixenet un Cordorniu. Starp citiem kavas ražotājiem ir jāatzīmē arī Granona, Cavas Llopart, Agusti Torello. Minimālais kavas izturēšanas laiks pudelēs ir deviņi mēneši. Bet lielākā daļa vīna darītāju to iztur ilgāk. Tādā gadījumā uz pudeles etiķetes ir atzīmēti vārdi Gran Reserva. Tas nozīmē, ka kava pudelēs «novecoja» ne mazāk kā 30 mēnešu.
Pie lieliskajiem dzirkstošajiem vīniem var pieskaitīt arī Juan Perico, ko ražo Gondzales y Dubosc un Reserva Oro Brut Cava no Hill ražotāja, kā arī citus.

Dzirkstošais vīns bez jebkādas kvalifikācijas Vācijā saucas schaumwein. Par labāko no tiem uzskata Qualitāts-Schaumwein, kas saucas sekt. To gatavo no Riesling vai arī no tradicionālajām «šampaniešu» vīnogu šķirnēm. Parasti schaumwein ir dzirkstošie baltvīni vai arī ordinārie dzirkstošie vīni. Vīnam sekt noteikti ir jānogatavojas ne mazāk par deviņiem mēnešiem. Pēc tā rakstura kvalitātes pārbaudes tam piešķir kontrolnumuru, ko noteikti norāda uz pudeles etiķetes.
Gandrīz visi galvenie dzirkstošo vīnu ražotāji atrodas Reinas un Mozeles upes rajonos. Katra no vīna darītavām – Kessler, Henkell, Deinhard, Kupferberg, Faber Kloss&Froester – katru gadu pārdod no 30 līdz 100 milj. pudeļu gadā (salīdzinājumam: Šampaņā – 250 milj.)


Pēdējā laikā ir parādījušies dzirkstošie vīni ar nosaukumu Wizersekt («vīns no vīna ražotāja»). To pēc klasiskajām tehnoloģijām ražo tās vīna darītavas, kas vēlas izmēģināt spēkus jauna vīna ražošanas jomā.

Komentāri (4)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
rieksts
skaisti jau skan, ''vīrietis jūtas kā uzvarētājs, bet sieviete – skaista un iekārojama.'' bet tomēr, no otras puses skan pavisam dīvaini. iedzēri un sajuties skaists un bezgala iekārojams... dīvaini.
12.05.2012. plkst. 18:41
Man no tiem tikai nāk atraugas ,
06.09.2007. plkst. 13:57
Patīk man arī dzirkstošie vīni .
13.08.2007. plkst. 21:07
To dzerot, vīrietis jūtas kā uzvarētājs, bet sieviete – skaista un iekārojama. Nezinu kapeec taa, bet tieshi taa jau arii ir!!!!
09.07.2007. plkst. 14:46

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 24. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Pie vīna nedrīkst pasniegt taukaino zivju šķirnes

Pasākumi

Izdota “Superizlase 09” ar populārākajām 2008.gada pašmāju dziesmām!

Šī ir jau devītā izlase sērijā, kas aizsākās tālajā 2000.gadā. Superizlasē tiek apkopotas praktiski visas zīmīgākās un populārākās konkrētajā gadā Latvijā radītās dziesmas,...