Šampanieša uzglabāšana un pasniegšana

Šampanieša uzglabāšana un pasniegšana

Šampanieša atvēršana vienmēr nozīmē prieku, veiksmi vai laimīga notikuma svinības. Taču šī svētku dzēriena pareiza uzglabāšana un pasniegšana nav tik viegls process, kā tas varētu sākumā šķist. Lai šampanietis būtu kvalitatīvs un saglabātu savu patieso garšas buķeti, jums būtu jāatceras dažas lietas.

Dzēriena uzglabāšanas temperatūra nedrīkst pārsniegt 15C. Ja temperatūra būs paaugstināta, tad korķis sāks izžūt, un tiks izjaukts hermētiskums. Dzēriens zaudēs savu izsmalcinātību, un krāsa kļūs dzintarzeltaina. Uzglabāšanas temperatūra nedrīkst būt zemāka arī par – 5C. Šādā temperatūrā dzēriens sasalst, un tiek izjaukta tā struktūra.

Uzglabāšanā nav pieļaujama saules staru iedarbība. Tiešā kontaktā ar sauli šampanietis var sabojāties 20 minūšu laikā.

Dzēriens jāuzglabā horizontālā stāvoklī tumšā vietā. Atvērtu šampanieša pudeli var uzglabāt ledusskapī 2 dienas, cieši to aizkorķējot.

Šampanietis ir piemērotākais dzēriens aperitīvam, pasniedzot kopā ar lasi, vēžiem un citām uzkodām.

Šampanieti pasniedz 6 – 9C temperatūrā šampanieša spainītī ar ledu. ledus.jpg - 15.94 KB

Ja šampanieti nepieciešams ātri atdzesēt, tad ledum jāpievieno sodas šķipsniņa un glāze gāzēta ūdens.

Šampanieša pasniegšanai izvēlas garas un šauras glāzes – Flute, lai būtu redzams, kā šampanietis dzirkstī, un šādās glāzēs ilgāk noturas dzēriena buķete un garša. Visvairāk šampanietis putosies glāzē ar sašaurinātu konusveida dibenu.

Pirms atvēršanas pudeli vairākkārt apgroza, lai temperatūra pudelē būtu vienmērīga.

Šampanieti taisa vaļā, turot šampanieša glāzi 45 grādu leņķī pret sevi. Sākumā noņem foliju, pēc tam stiprinājumu. Vēršanas procesā ar roku nav jāgriež korķis, bet gan, korķi stingri pieturot, jāpagriež pudele. champagne_opening.jpg - 18.7 KB

Nav ieteicams atvērt pudeli ar troksni un šļakatām. Tiek uzskatīts, ka klusi atverot pudeli, saglabājas gāzes pūslīši, kas bija iegūti tik apgrūtinošā veidā. Pudeli nedrīkst turēt aiz kakliņa, jo tur vīns uzsilst visspēcīgāk.

Pēc pudeles atvēršanas tā tiek ievietota spainītī ar ledu.

Šampanieti lēnām iepilda glāzēs. Dzēriens tiek ieliets glāzē pa malu apmēram 2/3 no glāzes tilpuma, var piepildīt arī glāzi līdz malām.

Ja tiek pasniegts citas šķirnes šampanietis, nepieciešams nomainīt glāzes.

Komentāri (11)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
linda
Cik ir pieļaujamā mīnusa temperatūra šampanietim?
11.12.2012. plkst. 18:14
Murka
sodas vai sāls šķipsniņa, kas tad īsti jāpievieno?
14.12.2011. plkst. 19:53
aldis
Ar šampanieti pildītas glāzes nekad nesaskandina.
29.11.2011. plkst. 20:55
Tikai nelieciet sampaniesa pudeli saldetava ar domu, lai atrak auksts paliek, ja ar atminu ta pasvakak, jo savadak sanaks ka man - puffff laba manta ara un saldetava pilna ar stikliem:(
18.10.2008. plkst. 20:10
šampanieti ļoti ļoti lēni iepildu glāzēs ,
07.11.2007. plkst. 08:39

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 23. jūnijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Kas ir terroir? Tas ir franču izteiciens, ar ko apzīmē unikalitāti vīnam, ko ražo no noteiktā zemes apgabalā audzētām vīnogām. Tas ietver vīnogu augšanas vidi – klimatu, augsni, augstumu utt. – tā rezultātā ietekmējot vīna raksturu. Terroir dēļ visi pasaules lieliskie vienas vīna darītavas vīni praktiski ir neatkārtojami

Pasākumi

Latgales Kultūrvēstures muzejā īpaša akcija skolām

No 1. aprīļa līdz 14. maijam Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) tiek izsludināta muzejpedagoģiskā programma „Dzīpariņa stāsts” un īpaša akcija...