Ungārijas vīna reģions

Ungārijas vīna reģions

UNGĀRIJAS VĪNA REĢIONS


Ungārija – vienīgā no Austrumeiropas valstīm, kas patiesi var lepoties ar saviem sasniegumiem vīna ražošanas nozarē. Tās vīnus jau izsenis ļoti augstu vērtē pasaulē atzītākie vīna speciālisti un kolekcionāri. Tomēr par karaliskiem mēdz dēvēt tikai slavenos Tokajas (Tokay) vīnus, kas jau XVI gadsimta bija sasnieguši tādu popularitāti, ka tos labprāt iepirka gan Vācija, gan Polija, gan Francija, gan arī Holande un Anglija. Tie bija klasificēti jau 1700. gadā, pusotru gadsimtu agrāk nekā bordo vīni.


Izcilais mediķis Paracels apgalvoja, ka „ Tokajas vīns ir vīnu karalis, jo tajā ir izkausēts zelts”. Savos vērtējumos no viņa neatpalika arī Voltērs, kurš reiz atzinās, ka „šis vīns aizdedzina dziļi dvēselē asprātības un prieka uguni”.
Tokajas vīnu nosaukums cēlies no Tokajas kalniem, kas atrodas Ungārijas ziemeļaustrumos un stiepjas 30-40 kilometru garumā līdz pat Karpatiem.

Šis vīns, ko gatavo no labākajām vīnogu šķirnēm Furmint, Yellow Muscat, Olasz Riesling un Harslevelu, koncentrē sevī visas tā izcilās īpašības: skaistu zeltainu krāsu, ļoti izsmalcinātu buķeti, garšu, kurai piemīt muskata, ziedu un medus nianses, ar ļoti vieglu, tikko ceptas rudzu maizes piegaršu, ko augstu vērtē pasaules gardēži, patiesi dzīves baudītāji un estēti.
 Kad XVIII gadsimta sākumā Tokajas vīnu kolekciju uzdāvināja Francijas karalim Ludvigam XIV,viņš par tiem bija sajūsmā. „Šis ir karaļu vīns un vīnu karalis” – tie bija vārdi, kādus viens karalis veltīja otram karalim...

Nepārspējamais Tokajas vīnu garšas noslēpums joprojām ir neatklāts. Daži uzskata, ka tumši pelēkais ķērpis, ar ko pārklājušās pagraba sienas, piešķir tam nedaudz rūgtenu piegaršu. Kaut gan tās ir tikai versijas. Iespējams, atbildi zina tikai svētais Mate Sepši –Lacko, kurš pirmais 1650. gadā ieguva Tokajas vīnu, pielietojot metodes, ko izmanto līdz pat šodienai. Taču skaidrojums var būt arī daudz prozaiskāks. Vīnogulāji atrodas dienvidu un dienvidaustrumu nogāzēs Tisas upes ielejā un pie tās pietekām. Rudens lietus un migla veicina cēlpelējuma rašanos. Vīnogas novāc vēlu – oktobra vidū, kad tās iemanto visas nepieciešamās īpašības…

Pēc II pasaules kara Tokajas vīnu ražošanas tradīcijas bija zudušas. Astoņdesmito gadu beigās daži entuziasti, tostarp slavenais vīnu popularizētājs Hju Džonsons (Hugh Johnson) un pazīstamais enologs Petera Vinding - Djera, nodibināja The Royal Tokaji Wine Company , kas darīja visu iespējamo, lai atgūtu Tokaja bijušo slavu. Un jau 1990. gadā Royal Tokaji pieteica sevi pasaulē.

Visi speciālie žurnāli, starptautiskās izstādes un prestižie konkursi tos novērtēja un piešķīra augstākās atzīmes; apbalvotus ar Michelin zvaigznēm, restorāni tos iekļāva savās ēdienkartēs. Tomēr, par pašu izcilāko tokajieti nešaubīgi atzīts Oremus,  ko gatavo no Tokaji Furmint vīnogu šķirnes. Tā saimnieki ir leģendārā Spānijas sarkanvīna Vega Sicilia ražotāji un īpašnieki.

Ir dažādu tipu Tokajas vīni. „Furmint”, „Harslevelu”, „Muskotaly” – parastās ievākšanas šķirnes vīni. Vīnogas to gatavošanai novāc augusta beigās – septembra sakumā. Vīnus iztur pagrabos vienu gadu. Tā saucamo dabas bērnu - „Tokaji Szamorodni” gatavo no daļēji žāvētām vīnogām, šim nolūkam izmantojot visu ķekaru. Tie ir saldie un pussaldie vīni. „Tokaji Aszu” gatavo no vīnogām, ko parasti novāc ar rokām. Šo saldo deserta vīnu dara no parastā vīna, kam pievieno kaltētās ogas (aszy). „Aszu” vīna kvalitāte un tā saldums ir atkarīgs no izmantoto ogu grozu – „putonisu” skaita: piemēram, „Aszy 5 puttonyos” – „piecu grozu” vīns – vissaldākais stils. Jo vairāk ogu grozu, jo saldāks vīns.
Visus Tokajas vīnus jāiztur no diviem līdz divdesmit gadiem nelielās mucās, kur tie iemanto  izteikti harmonisku garšu un smalku aromātu ar cidonijas un medus toņiem.
 

Komentāri (6)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Elvis
Vai vēlaties pārdot savu nieru? vai Vai jūs meklējat iespēju pārdot savu nieru par naudu, jo jums nav finanšu līdzekļu, un jūs nezināt, ko darīt, tad sazinieties ar mums šodien un mēs jums piedāvāsim labu summu Jūsu nierei. Mans vārds ir (doktors Elvis Whyte), kas esmu mūsu slimnīcas specializētajā slimnīcā, un mēs arī nodarbojamies ar nieru pirkšanu un transplantāciju ar dzīvo donoru. Lai iegūtu vairāk informācijas, sazinieties ar e-pastu: doctorelviswhyte@gmail.com vai whatsapp mums +2347083629144
19.07.2019. plkst. 18:40
sexigais
ungarija esmu biezi
06.02.2012. plkst. 11:58
iewinja
forshi...
28.10.2008. plkst. 12:24
vispar jau sen
04.11.2007. plkst. 16:55
maiguci -pēc tava teiktā var saprat, ka tu ļoti bieži brauc uz ungāriju? t;ā ir?
01.08.2007. plkst. 13:23

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 25. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Šampanietis ir ar vislabākajām īpašībām vecumā no 4 līdz 10 gadiem

Pasākumi

Jauns Leonarda Koena DVD

Leģendārais kanādiešu dziesminieks Leonards Koens izdevis savu pirmo DVD – “Live in London” ar koncerta ierakstu, kas fiksēts 2008. gada vasarā Londonas 02 arēnā. Pērnvasar sniegtā...