Piena un sulas dzērieni

Piena un sulas dzērieni

Piena un sulu dzērieni ir ļoti barojoši, tie satur daudz vērtīga: olbaltumvielas, taukus, minerālvielas, kā nav dzērienos, pagatavotos tikai no sulām. Tos izmanto bērnu dziedniecībai, bet ir ieteicami arī pieaugušajiem.

Dzērienu pagatavošanai var izmantot visus piena paveidus un piena maisījumus: svaigu pienu, paniņas, tāpat arī svaigu un skābu krējumu, lai palielinātu šo produktu barības vērtību, tiem pieliek olu dzeltenumus.

No sulām īpaši piemērotas ir skābās sulas, kuru ietekmē piens saiet pārslās un labāk sagremojas. Var ņemt arī dažādus sīrupus, kompotus, ievārījumus un svaigas, sulīgas ogas vai augļus: zemenes, avenes, ķiršus, plūmes utt. Piemērotas ir arī dārzeņu sulas: burkānu, tomātu, gurķu, spinātu, kā arī zaļumu sula.

Lai piena dzērienam būtu labāka garša, bez cukura un sāls pieliek medu, mežrozīšu vai iesala ekstraktu, riekstus, garšvielas (piparus, kanēli, krustnagliņas, vaniļu), ņemot vērā dzēriena galveno sastāvdaļu garšu.

Piena dzērienus sajauc ar karoti, saputo ar putotāju vai mikseri. Sajaucot ar mikseri, iegūst sevišķi garšīgu, viendabīgu, putainu dzērienu.
Vairumu piena dzērienu pasniedz aukstus, tos sūc caur salmiņu. Bet daudzus piena dzērienus var dzert siltus un pat karstus.

Ābolu – piena dzēriens

Nepieciešamās sastāvdaļas
4 -5 lieli, skābi āboli vai ½ l ābolu sula, 1 – 2 ēd.k. cukurs, 1 l piens (1 ēd.k. saberzti, grauzdēti rieksti)

Pagatavošana
Nomazgātus ābolus ar visu mizu sarīvē, sajauc ar cukuru un pielej karstu vai aukstu pienu, labi sajauc un saputo, pieliek saberztus, grauzdētus riekstus.

Zemeņu – piena dzēriens

Nepieciešamās sastāvdaļas

1 ½ - 2 glāzes zemeņu sula vai svaigas zemenes, 1 – 2 ēd.k. cukurs vai medus, 3 – 4 glāzes piens

Pagatavošana
Zemeņu sulu vai ar koka karoti saspiestas zemenes sajauc ar cukuru vai medu, putojot pielej aukstu vai karstu pienu, pieliek piedevas.

Ķiršu – piena dzēriens

Nepieciešamās sastāvdaļas

1 – 2 glāzes ķiršu sula, 1 – 2 ēd.k. cukurs vai ½ glāze ķiršu sīrups, 4 glāzes piens (veselas ogas)

Pagatavošana
Ar cukuru sajauktai ķiršu sulai vai sīrupam, to labi saputojot, pielej aukstu vai karstu pienu, pieliek piedevas. Karstā dzērienā ieliek veselas ogas.

Jāņogu – piena dzēriens


Nepieciešamās sastāvdaļas
½ - 1 glāze sarkanā jāņogu sula, 2 ēd.k. cukurs, 2 glāzes ūdens, 3 – 4 glāzes piens

Pagatavošana
Jāņogu sulu sajauc ar cukuru. Ūdeni kopā ar pienu uzvāra, atdzesē līdz 50 C, stipri putojot sajauc ar sulu. Pasniedz aukstu vai karstu.

Citronu – piena dzēriens

Nepieciešamās sastāvdaļas
1 – 2 citroni, 1 – 2 ēd.k. cukurs vai medus, 1l piens

Pagatavošana
No citrona izspiež sulu, pieliek cukuru vai medu, putojot pielej pienu. Sūc caur salmiņu.

Burkānu – piena dzēriens

Nepieciešamās sastāvdaļas

5 vidēja lieluma burkāni, 4 – 5 glāzes piens, mazliet sāls vai cukurs

Pagatavošana
Nomazgātus burkānus sarīvē uz smalkas rīves, sajauc ar pienu un pieliek piedevas. Pasniedz glāzē aukstu, biezeni ēd ar tējkaroti.

Tomātu – piena dzēriens

Nepieciešamās sastāvdaļas
4 – 5 tomāti vai 1 ½ glāze tomātu sula, 4 – 5 glāzes piens, sāls, pipari

Pagatavošana
Tomātus sīki sasmalcina, putojot pielej pienu, pieliek piedevas, izkāš glāzē, pasniedz aukstu.

Gurķu – piena dzēriens

Nepieciešamās sastāvdaļas
4 – 5 gurķi, 3 – 4 glāzes rūgušpiens vai svaigs piens, skāba sula, sāls, pipari, dilles, pētersīļu zaļumi

Pagatavošana
Nomazgātus gurķus sarīvē, gurķus ar rūgtu mizu iepriekš nomizo, gurķu sulu izkāš caur marli. Pienu putojot labi sajauc ar gurķu sulu, svaigam pienam pielej skābu sulu, pieliek piedevas. Pasniedz ar ledus gabaliņu.

Aveņu vai zemeņu dzēriens ar pienu un iesala ekstraktu

Nepieciešamās sastāvdaļas
2 glāzes aveņu vai zemeņu sula bez cukura, 2 glāzes iesala ekstrakts, 4 glāzes piens

Pagatavošana
Sulu sajauc ar iesala ekstraktu, putojot pielej karstu pienu. Pasniedz karstu vai aukstu.

Apelsīnu – piena dzēriens

Nepieciešamās sastāvdaļas
2 – 3 apelsīni, 4 – 5 glāzes piens, cukurs vai sīrups

Pagatavošana
No apelsīniem izspiež sulu, 1 apelsīna miziņu sarīvē. Sulu saputo ar pienu un cukuru. Pasniedz, pievienojot ledus gabaliņus.

Zaļais kefīrs


Nepieciešamās sastāvdaļas

1 – 2 ēd.k. sasmalcināti zaļumi, 4 glāzes kefīrs vai rūgušpiens, sāls, cukurs, muskatrieksts vai paprika

Pagatavošana
Dilles, maurlokus, pētersīļu lapas un lokus sīki sasmalcina, sajauc ar rūgušpienu vai kefīru, pieliek piedevas, labi saputo. Dzer aukstu.

Brūnais piens

Nepieciešamās sastāvdaļas
1 – 2 ēd.k. iesala ekstrakts, 4 ēd.k. kafijas ekstrakts, 2 – 3 ēd.k. ogu vai augļu sīrups, 4 glāzes piens

Pagatavošana
Iesala un kafijas ekstraktus ielej krūzē, sajauc ar sīrupu, pielej pienu, labi saputo, pieliek piedevas. Dzer aukstu.

Mežrozīšu un piena dzēriens

Nepieciešamās sastāvdaļas
½ glāze mežrozīšu ekstrakts vai 1 glāze mežrozīšu augļi, 3 – 4 ēd.k. medus vai 2- 3 ēd.k. cukurs, 4 – 5 glāzes piens

Pagatavošana
No sēklām attīrītus mežrozīšu augļus iemērc uz 2 – 3 stundām, vāra tai pašā ūdenī, līdz kļūst mīksti un izberž caur sietu. Sajauc ar pārējiem produktiem, pasniedz aukstu.

Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
čiksīte
Apelsīnu- piena dzēriens burvīgs,bet apelsīnu vietā varēja izmantot arī greipfrūtu sulu vai apelsīnu sulu! :)
03.05.2012. plkst. 14:26
kvak
iespaidīgi, nevarēju pat iedomāties pienu ar citronu - būs jāpamēģina
27.07.2010. plkst. 20:36

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 23. jūlijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

121.gadā pirms mūsu ēras Itālijā bija tik laba vīna raža, ka tas aizsāka Grieķijas dominanci vīna industrijā

Pasākumi

Izstāde „Latvijas Restauratoru biedrībai – 20”

No 11.06 - 11.07.2009. Rīgā, Mencendorfa namā skatāma Latvijas Restauratoru biedrības jubilejas izstāde. Tajā piedalās restauratori, kas pārstāv dažādas restaurācijas specializācijas....