Bezalkoholiskie kokteiļi ar saldējumu

Bezalkoholiskie kokteiļi ar saldējumu

Saldējums bija zināms Ķīnā jau 5.gs.p.m.ē. Ķīnieši jauca sniegu ar šūnu medu un šo maisījumu pasniedza sudraba kausos, garnējot ar augļiem.

Ceļotājs Marko Polo saldējuma recepti no Ķīnas uz Eiropu atveda 13.gs. beigās. No tā laika saldējums kļuva par izsmalcinātāko ēdienu galmā. Katrīnas Mediči laikā visiemīļotākais našķis franču galdā bija saldējums ar augļiem, putukrējumu un liķieri. Mūsdienās šos deserts ir plaši pazīstams un iecienīts visā pasaulē.

Pastāv vairāku veidu saldējuma kokteiļi:

„Sunday”Strawberry_milkshake.jpg - 103.22 KB
Tulkojumā no angļu valodas nozīmē „svētdiena”. „Sunday” par savu pastāvēšanu ir jāpateicas ASV Masačūsetsas štatam. Svētdienās tur bija aizliegts lietot dzērienus, pat bezalkoholiskos. Tajā laikā iemīļotākais amerikāņu dzēriens bija ice – cream ar sodas ūdeni. Pārkāpjot aizliegumu, ice – cream sāka pasniegt bez sodas ūdens.
„Sunday” pamatā palika saldējums, kuru bieži vien atšķaidīja ar sīrupiem un izrotāja ar svaigiem vai konservētiem augļiem – persikiem, ananāsiem, banāniem. „Sunday” noformēšanai var izmantot saldos ķiršus, vēlams dzeltenos, un ar sīrupu aplietus riekstus. „Sunday” kokteiļi ir barojoši un vizuāli apetīti rosinoši.

Strawberry Sunday

  • 50 g saldējums
  • 50 ml zemeņu sīrups
  • 60 g zemenes

Dziļā glāzē ieliek saldējumu, saspiestas ogas un aplej ar sīrupu, noformē ar zemenēm.

Banana Sunday

  • 100 g zemeņu saldējums
  • 1 banāns
  • 20 ml zemeņu sula
  • 30 g putukrējums
  • 20 g rieksti

Dziļā glāzē ieliek saldo krējumu un zemeņu saldējumu, malās sagrieztu banānu. Krējuma saldējumu aplej ar zemeņu sulu. Saldējumam pa vidu ievieto putukrējumu un visu pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem.

Ice Creamchill_220.jpg - 36.2 KB

Ice Cream ir garšīgs, barojošs augļu – ogu dzēriens, kura galvenā sastāvdaļa ir saldējums. Tulkojumā no angļu valodas – „sasaldēts krēms”. Dzēriens iegūst dažādus nosaukumus atkarībā no izmantojamās sulas vai sīrupa. Gatavo platā glāzē. Sākumā liek saldējumu, pēc tam pārējās sastāvdaļas, nemaisa. Pasniedz uz šķīvīša ar karotīti.

Pineapple Ice – Cream

  • 50 g krējuma salējums
  • 30 ml ananāsu sula
  • 50 g sasmalcināti svaigi ananāsi
  • 120 ml limonāde

Coffee Ice – Cream

  • 50 g kafijas saldējums
  • 30 ml kafijas sīrups
  • 10 g putukrējums
  • 100 ml piens

Frappekirsu.jpg - 55.66 KB
Frappe ir kokteiļu paveids ar biezu konsistenci. Tā galvenā sastāvdaļa ir saldējums, kā arī auksts piens, augļu – ogu sīrupi. Frappe noformē ar ogām, augļiem, riekstiem un putukrējumu. Frappe proporcija ir nedaudz mazāka par kokteiļa porciju. Biezas konsistences kokteiļus frappe pasniedz ar karotīti.

Cherry frappe

  • 50 g saldējums
  • 50 ml piens
  • 15 ml ķiršu sīrups
  • ogas
  • augļi
  • rieksti

Blenderī ielej ķiršu sīrupu, pievieno saldējumu un aukstu pienu, kārtīgi saputo. Noformē ar ogām, augļiem, riekstiem.

Children frappe

  • 10 g saldējums
  • 50 ml piens
  • 30 ml burkānu sula
  • 30 ml ābolu sula
  • 10 g putukrējums

Blenderī ielej sulas, pievieno saldējumu, pienu un uzputo. Noformē ar putukrējumu un ogām.

Parfetkafija.jpg - 36.63 KB

Parfet ir augstākās kvalitātes krējuma saldējums. Amerikā parfet gatavo pēc īpašas receptes, galvenā sastāvdaļa – olas.

Strawberry parfet

  • 50 g saldējums
  • 30 ml šokolādes mērce
  • 20 ml saldais krējums
  • saldie ķirši
  • zemenes

Glāzē ieliek saldējumu, pārlej ar šokolādes mērci. Noformē ar putukrējumu un zemenēm.

Coffee parfet

  • 50 g saldējums krēms brullē
  • 20 ml cukura sīrups
  • 20 ml saldais krējums
  • kafija

Glāzē ieliek saldējumu, pārlej ar aukstu kafiju, sīrupu. Noformē ar putukrējumu.

Komentāri (22)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Vasaras hiti.. :) Supergadi...
13.07.2008. plkst. 11:23
ko mēs bez tiem ķīniešiem darītu/ paliktu bez saldējuma receptes.
26.06.2008. plkst. 14:59
Gaidam tik karstu vasariņu , lai varam visus šos brīnumus nobaudīt ;
08.05.2008. plkst. 16:28
Paskatoties uz šiem gardumiem, uzreiz prātā nāk siltais un saulainais laiks, kad var sēdēt āra kafejnīcās un malkot ko gardu ... mmmm ... kaut ātrāk tā vasara nāktu :))
07.04.2008. plkst. 10:52
Visgardākais liekas Frappe !!!
11.03.2008. plkst. 10:14

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 28. maijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Lielākais korķa koks pasaulē aug Portugālē. Tā raža dod aptuveni tonnu korķu, kas ir pietiekoši, lai izgatavotu korķus 100000 pudelēm

Pasākumi

Izdots brīnumpasakas “Reiz bija...” DVD

Brīnumpasakas "Reiz bija..." DVD versija ir Rīgas Bērnu un jauniešu muzikālā teātra “RīBēJa MuTe” dāvana Latvijai un tās iedzīvotājiem nozīmīgajā jubilejas gadā....