Kādu labumu mums dod kāpostu sula?

Kādu labumu mums dod kāpostu sula?

Galviņkāposti ir viena no senākajām dārzeņu kultūrām. Tie audzēti no Vidusjūras un Eiropas dienvidu daļā vairāk nekā 4,5 tūkstoši gadu.

Kāds sengrieķu mīts stāsta, ka kāpostu izcelsme ir saistāma ar Jupitera vārdu. Viņš tik ļoti centies pierādīt divu orākulu pareģojumos saskatītās pretrunas, ka no lielā sasprindzinājuma svīdis, un sviedru lāses, kas kritušas zemē, pārvērtušās par kāpostgalviņām. Kāposti savu nosaukumu, visticamāk, ieguvuši no ķeltu valodas vārda kan – galva.

Kāpostu sula ārstē čūlas slimības, aptaukošanos, smaganu iekaisumus, palīdz pret aizcietējumiem. Sula izvada no organisma toksīnus un sārņus, to izmanto arī kā pretiekaisuma līdzekli un svara zaudēšanas ieroci.

Kāpostu sulā ir vērtīga aminoskābe triptofāns. No tās smadzeņu šūnas sintezē nervu sistēmas mediatoru serotonīnu, no kura savukārt epifīzē tiek izstrādāts miega hormons melatonīns. Kāpostu sula satur daudz hlora un sēra, kā arī C vitamīna. Tajā ir arī augsts joda saturs, sulā ir arī sicīlijs, kas nepieciešams vairogdziedzera darbībai, lai stimulētu pigmentu veidošanos ādā un matos, un selēns, kas ir nozīmīgs imūnmateriāls organisma šūnām.

Kāpostu sulu var pagatavot mājas apstākļos – ar visparastāko sulu spiedi. Ja tādas pa rokai nav, var vienkārši ņemt, samalt kāpostus gaļas maļamajā mašīnā un izspiest caur auduma vai marles gabaliņu. Nevajadzētu izmantot kāpostu ārējās lapas un kacenu, jo tur uzkrājas nitrāti. Sulu var sagatavot vienai divām dienām, ne ilgāk, jo citādi tai piemetas nepatīkama smaka. Sagatavoto sulu uzglabā vēsā vietā vai ledusskapī. Vēsu to ir patīkamāk iedzert nekā siltu.

Dienas deva – 5 – 6 glāzes, ko nelieliem malciņiem izdzer 3 – 4 reizēs stundu pirms ēšanas. Kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas gadījumā sulas kūre ilgst 25 – 30 dienas, nepieciešamības gadījumā dzeršanu paildzina. Pēc 4 – 6 mēnešiem kursu profilakses nolūkā atkārto. Var lietot arī „sauso sulu” jeb pulverīti, kāds rodas, sulu izžāvējot. Tad ņem 1 – 2 tējkarotes ar pusglāzi ūdens 30 – 40 minūtes pirms ēšanas

Uzmanību! Jūtīga zarnu trakta gadījumā pēc kāpostu sulas dzeršanas bieži tiek novērota pastiprināta gāzu veidošanās zarnās. Lai to novērstu, kāpostu sulai var pievienot ķimeņu novārījumu, taču nekādā gadījumā tai nedrīkst pievienot sāli!

Pirms sākt lietot kāpostu sulu, ieteicams iztīrīt zarnu traktu, divas nedēļas dzerot burkānu sulu, vienlaikus ik dienu izdarot klizmu.
Skābētu kāpostu sula ir ļoti vērtīga, ārstējot cingu, bet citos gadījumos to labāk izslēgt no ēdienkartes: fermenti, kas rodas rūgšanas procesā, kaitīgi ietekmē kuņģa gļotādu, bet neorganiskā sāls, ko lielos daudzumos satur skābētu kāpostu sula, kairina gremošanas orgānus, kā arī slikti ietekmē sejas ādu.

Komentāri (11)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Vera
Vienā rakkstā ,ka skābētu kāpostu sula palīdz dziedināt kuņģa problēmas,šajā rakstā ,ka nedrīkst lietot,jo kairina kuņģi.Kā tad īsti ir? Dziedējoša darbība kuņģa čūlas un iekaisuma gadījumā ir svaigai vai skābētai kāposta – Brassica oleracea sulai.
15.11.2014. plkst. 20:51
a
klizmu-stulbums-ko tas dod.
02.08.2014. plkst. 19:53
aigars
ja svaigi spiestai kāpostu sulai piespiež laimu tad tā ir garšīgāka
12.07.2012. plkst. 15:55
fdssf
baifhfcccf
16.11.2011. plkst. 19:30
EEE
Kāpostu sula mana mīļākā sula!
22.01.2011. plkst. 01:29

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 21. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Katra alkohola molekula ir mazāka par metra miljardo daļu un sastāv no dažiem skābekļa, oglekļa un ūdeņraža atomiem

Pasākumi

Liene Šomase sāk ar jaunu dienu!

Dziedātāja Liene Šomase aktīvi strādā pie sava pirmā solo albuma un šonedēļ radiostacijās sāks skanēt viņas pirmais radio singls “Jauna diena”.

“…Drīz vaļā vērs durvis...