Cik tad vajadzīgas ir smiltsērkšķu ogas vai garšaugu podiņos mūsu veselībai?

Īss krūmaugs ar spilgti oranžīgiem augļiem, tie ir smiltsērkšķi. Šī auga dzimtene bija Mongolija, Ķīna un Krievija. Taču šobrīd smiltsērkšķu stādi jau būs izplatīti jebkurā pasaules malā. Smiltsērkšķu augi nav diezgan prasīgi. Interesants apstāklis, ka smiltsērkšķu audzēšana var būt realizēta kā smilšainās augsnēs vai oļos, tā arī ūdenstilpju krastos. Smiltsērkšķi labi izaug arī kalnos, piemēram, vairāk kā 2000 m augstumā virs jūras līmeņa. Ņemot vērā to, ka tas tas ir ērkšķains krūms, šo augu stāda šeit, piemēram, kā dzīvžogus, kā arī gravu vai nogāžu stiprināšanai. Vēl arī smiltsērkšķu ogas aktīvi izmanto tradicionālajā ārstniecībā un ēdienu pagatavošanā, viņas jau ir ieguvušas tik ļoti lielu mūsu mīlestību ar savu bagātīgo sastāvu, kā arī īpatnējo specifisko garšas sajūtu.

Ķīmiskais smiltsērkšķu sastāvs un lietderība

Smiltsērkšķu ogas satur A, C vitamīnus, kura ir arī vairāk nekā, piemēram, citronā, visus B grupas vajadzīgos vitamīnus, PP, P, E, K vitamīnu grupu. Tāpēc smiltsērkšķu stādi jau ir tiešām neatkārtojami, ka pat neviens pat cita tipa augs nevar būt līdzvērtīgs. Smiltsērkšķu ogas par labu terapeitisku kā arī profilakses līdzekli pārvērš dažādas bioloģiski aktīvas vielas tā sastāvā. Šajā augā ir sameklēti 15 dažnedažādi mikroelementi. Starp tiem ir: mangāns un nātrijs, magnijs, alumīnijs, kalcijs, dzelzs, silīcijs, titāns un daudzi citi. Smiltsērkšķis satur ļoti nepieciešamo beta karotīnu, eļļu, organiskās skābes, sterīnus, fosfolipīdus, flavonoīdus, leikoantocianīnus, serotonīnu, fenola skābes, inozīdus, holīni, rutīnu, kumarīnus, ka arī pektīnu. Visi šāda veida nesaprotamie vārdi atspoguļo, ka smiltsērkšķu augi ir un būs savdabīga bumba, kas uzlādēta ar veselībai un skaistumam nepieciešamām vielām. Pietiek vien ar simts gramiem svaigu ogu, vai, piemēram,, kad tiek izmantota smiltsērkšķu sula, lai organisms dabūtu var teikt, ka to visu iespējamo uzturvielu un vitamīnu devu, kas nepieciešama dienā. Tādēļ cilvēki izvēlas smiltsērkšķi ziemai. jau kā sava veida imunitāti stimulējošo ārstniecisko līdzekli. Bez tā visa šo auga plaši izvēlās arī medicīnā, ārstējot iekšējo orgānu problēmas, un kā skaistumkopšanas līdzekli.

Vai varbūt ir kādas smiltsērkšķu receptes vai arī cita veida ieteikumi, kā var izmantot šī veida krūmu?

Tradicionālajā ārstēšanā smiltsērkšķi var būt lietoti zarnu stiprināšanā, jo tie labvēlīgi ietekmē gan zarnu, gan kuņģa stāvokli. Smiltsērkšķi jau ir labs dezinfekcijas un brūču dzīšanas līdzeklis. Smiltsērkšķim ir lieliskas reģenerējošas īpašības, tādēļ šo auga bieži izvēlās dažāda smaguma apdegumiem, kā arī cita veida ādas slimībām (vecuma plankumi, grumbas, rētas).
Smiltsērkšķu sula un arī nogatavojušās smiltsērkšķu ogas uzlabo ēstgribu un tiek izmantotas dažādām gremošanas sistēmas patoloģijām, turklāt smiltsērkšķu sula cena nemaz nav ir augsta kā varētu likties. Protams, ir vēl realizējama arī smiltsērkšķu sulas pagatavošana mājas apstākļos.
Smiltsērkšķi parasti tiek daudz izmantoti ēdiena pagatavošanā: ir pagatavotas sulas, eļļas, želeja, kompoti, marmelāde, ievārījums uc. Kā arī smiltsērkšķu eļļa kuņģim ir ļoti laba lieta. Ilgai lietošanai smiltsērkšķu ogas vai jau saberzē ar cukuru, vai varbūt saldē (vitamīni ogās saglabājas līdz gadam), šādi smiltsērkšķi ziemai tiek sagatavoti. Šos augļus droši var arī žāvēt.
Tagad pastāv neskaitāmi produkti un receptes, kā pielietot smiltsērkšķi pašiem, piemēram, veselībai ir smiltsērkšķu eļļa kapsulās, ko lietot labāk konsultējoties ar ārstu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *