IZPLATĪTI ELEKTRĪBAS IEGUVES RISINĀJUMI LATVIJĀ

Dzīvot zaļāk nozīmē izmantot un apgūt dažādus līdzekļus un prasmes, kas ļauj ne tikai saudzēt dabu, bet arī ietaupīt, un saules baterijas jeb paneļi, ir viens no veidiem kā to izdarīt. Vislielākais efekts no paneļu uzstādīšanas būs tad, ja tie būs vērsti uz dienvidiem, uz jumta, bet, ja jumts nav opcija, tos uzstāda uz zemes. Saules kolektoru saražoto elektroenerģiju var izmantot gan kā alternatīvo, gan centrālo enerģijas avotu, tādējādi vienalga ietaupot. Saražotās elektroenerģijas daudzumu nosaka kolektoru skaits, tiesa gan, parasti iesaka izvēlēties paneļu skaitu, kas saražo gadā vidējo patērētās enerģijas daudzumus. Obligāti nepieciešams Sadales Tīkla pieslēgums. Saules paneļi ir ļoti universāli – tie uzkrāj enerģiju arī lietainās dienās un apmākušos laikapstākļos, sniegs no tiem nokūst pats un putekļus noskalo lietus(spied šeit – saules paneļu uzstādīšana). Lai aprēķinātu piemērotāko, ir iespējams izmantot dažādus kalkulatorus, kas atrodami pakalpojuma sniedzēju mājaslapās.

KĀ LIETOT SAULES SARAŽOTO ELEKTRĪBU?

Lieliski, ja saules paneļu uzstādīšanai ir iespējams izmantot personīgos finanšu līdzekļus, taču, daudzi izvēlas banku kreditēšanas pakalpojumu paneļu uzstādīšanai. Ir iespējams pašiem veikt nelielus aprēķinus, lai saprastu, vai paneļu uzstādīšana ir izdevīga. Vērā jāņem šādi rādītāji: vidējais gadā patērētās elektroenerģijas daudzums, paneļu skaits, vieta kur tie tiks ierīkoti. Svarīgi saprast, ka nav nepieciešams uzstādīt vairāk paneļu nekā nepieciešams un saražot vairāk elektrības kā vajadzīgs. Tie, kuri Latvijā ir uzstādījuši saules baterijas, iegūto enerģiju izmanto divējādi – uzreiz no sava tīkla vai izmanto NETO sistēmu, kur tiek atdota saražotā enerģija un pēcāk izmantota. Ja ņemam vērā aktuālās elektroenerģijas cenas, tad šāda veida investīcija sāks atmaksāties pēc 10 gadiem. Lai uzstādītu šādus saules enerģijas kolektorus, jārēķinās ar vidēji līdz 10 tūkstošiem eiro, kas sedz visas ar uzstādīšanu saistītās izmaksas.

PANEĻU UZSTĀDĪŠANAS PROCESS

Patēriņa analīze ir viens no svarīgākajiem punktiem priekšdarbu veikšanai, jo balstoties uz to, tiek noteikts, cik daudz paneļu nepieciešams uzstādīt. Dažāda veida sagatavošanās darbi, dokumentu kārtošana un tamlīdzīgi procesi, aizņem lielāko daļu laika, savukārt pašu paneļu uzstādīšanā paiet viena vai divas dienas. Lai paneļu uzstādīšana būtu likumīga, nepieciešams apstiprinājums no būvvaldes.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *