LATVIJĀ RAŽOTS KURINĀMAIS KRĀSNĪM, PLĪTĪM, KAMĪNIEM UN APKURES KATLIEM.

Vislabāk un racionālāk ir par kurināmā sagādi parūpēties jau vasaras sākumā. Tad ir gana daudz laika, lai nepieciešamības gadījumā veiktu uzlabojumus esošajā apkures sistēmā un kurināmo ir iespējams iegādāties par labām akcijas cenām, kādas noteikti nebūs tuvojoties rudenim. Ja apkurei izvēlaties malku, tad, iegādājoties to pavasarī vai vasaras sākumā, būs gana daudz laika to izzāvēt lietošanai ziemā. Arī brikešu un granulu iegādāšanās šajā laikā ir izdevīga, jo tiek piedāvātas akciju cenas un pat bezmaksas piegāde! Briketes var būt lieliska alternatīva parastajai malkai.

Uzzini vairāk – https://eccal.eu/

CIK IZMAKSĀ PREMIUM KOKSKAIDU GRANULAS UN BRIKETES VIENAI SEZONAI?
Ļoti daudz ko apkures materiāla izvēlē nosaka apkures sistēmas veids. Piemēram, granulas ir vairāk paredzētas speciālajiem granulu katliem, taču briketes var izmantot kā alternatīvu parastajai malkai kurinot krāsni. Kā tad īsti izvēlēties piemērotāko apkures materiālu? Protams, vispirms jāsaprot, ka kurināmajam ir jābūt sausam – gan briketēm un granulām, gan malkai. Ja izvēlaties briketes vai granulas, tad jāraugas, lai tās būtu blīvi sapresētas un nedalītos. To vislabāk var pārbaudit briketi nometot pie zemes, jo, ja tā sašķīst, tad nav bijusi gana kvalitatīvi izveidota. Ja brikete nav gana blīva, tā ātri izdeg un netur siltumu. Cena briketēm un granulām par tonnu ir vidēji 120 eiro, malkas krava maksā līdzīgi, taču tā vēl ir jākrāmē un jāžāvē, savukārt briketes un granulas tiek piegādātas jau mitrumnecaurlaidīgos maisos un gatavas tūlītējai izmantošanai. Jāņem vērā arī brikešu forma, jo kantainas briketes gruzdēs ilgāk, kā apaļas. Salīdzinājumā ar parastām malkas pagalēm, briketes ir pusotru reizi siltumspējīgākas, tādēļ, kurinot krāsni, nedaudz jāpiešaujas, lai to nepārkurinātu. Jāpiemin vēl viena, ne mazāk svarīga brikešu īpašība – kurināšana laikā neaizsērējas dūmvads.

APKURES KATLI VAI PARASTĀS KRĀSNIS?
Ja par savu kurināmo izvēlaties granulas, tad būs nepieciešams uzstādīt granulu apkures katlu. Briketes ir universālākas, jo ar tām var kurināt arī krāsni un kamīnu. Presētās briketes un granulas un to apkures katlu sistēmas mūsdienās ir ērtāks risinājums telpu apkurei ziemā. Kādēļ? Jo apkures katli ir jāuzpilda vidēji reizi nedēļā, taču krāsnis un plītis jākurina katru dienu, principā visas dienas garumā. Laikos, kad mājsaimniecībā vienmēr atradās kāds, kuram uzticēt kurinātāja pienākumus, tas bija viegli, taču mūsdienās, atbraucot mājās no darba, reti kuram vēl ir vēlme stundām kurināt krāsni, lai sasildītu mājokli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *