Ģeodēzija un tās prasības mūsdienās

Saskaņā ar pašreizējo terminoloģiju, ģeodēzija jau ir objekta vietas noteikšana, kā arī tā lieluma un pašas formas aprakstīšana. Šeit ir redzama cieša saikne gan ar matemātiku un ģeogrāfiju, kā arī ar ģeometriju. Ģeodēzija veicināja to, ka ir radītas koordinātu sistēmas, tiek būvēti tā sauktie ģeodēziskie tīkli un noteikti punkti uz zemes virsmas. Topogrāfiskais plāns lauj orientēties zemes virsū, bet pats mērnieks ļauj precīzi noteikt kam kāds zemes gabals pieder, un tad tiek izsniegts zemes robežu plāns, kurš likumiski apzīmē robežas. Nenoliedzami tieši šodien Latvijas mērnieks tiešām ir tik pieprasīts, tā kā nepieciešams daudz precizet robežas un tad veic izmaiņas pats zemes kadastrs.

Galvenās nozares plašajā ģeodēzijā

Ģeodēzija ir ļoti pieprasīta nozare, kuras pakalpojumi jau ir vajadzīgi dažnedažādās tautsaimniecības jomās. Būvniecībā mērniecība ir vajadzīga, priekš tam, lai kontrolēt celtniecības procesu un būvju precizitāti. Pats mērnieks jau ir vajadzīgs zemes pārvaldībā, jo arī zemes kadastrs nemaz nevar iztikt bez objektu atrašanās vietas un lieluma noteikšanas, piemērojot augstas precizitātes instrumentus, jo pretējā gadījumā nebūs precīza kadastrālā uzmērīšana. Savukārt meliorācijas kadastrs ģeodēziju izmanto, lai identificētu valsts, pašvaldību robežas, zonas ar īpašiem nosacījumiem, piemēram, ūdensnotekas. Kartogrāfijā ģeodēzija jau ir atkarīga no topogrāfiskiem apsekojumiem, priekš tam, lai būtu veidots topogrāfiskais plāns un kartes. Tiek veikts arī ģeodēziskais un kartogrāfiskais darbs, lai nodrošinātu valsts aizsardzību un drošību. Topogrāfija, ģeodēzija kā arī navigācijas sistēma būs nozīmīgas jomas priekš valsts bruņotiem spēkiem.

Topogrāfija Latvijā, kurā vietā griezties?

Vajadzīgs veikt būvdarbus un līdz ar to vajadzīgi skaidri plānojumi un gatavi zemes ierīcība projekti? Būs jāatrod tāds Latvijas mērnieks, kurš nodrošina pilnu kvalificētu palīdzību un arī pats ir profesionālis, tā kā mērniecība ir tieša zinātne, kura prasa pastiprinātu vērību. Varbūt ir vajadzīgs jauns robežu plāns, ko prasa zemes kadastrs, tad arī vajadzīgs mērnieks. 3d skenēšana un lāzerskenēšana ļauj pat skenēt objektus, ko ir jārestaurē. Tad, kad klients nonāk pie secinājuma, kad viņam ir vajadzīga topogrāfija cena tai nemaz nav īpaši maza, ņemot vērā to, ka mērnieks īsteno lielu daudzumu kvalificēta darba. Taču vēlams salīdzināt dažus mērītājus, lai atrastu to labāko. Un protams, ka labs Latvijas mērnieks jau ir profesionālis ar daudzu gadu pieredzi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *