Pasaules apdraudētie dzīvnieki

Pasaules apdraudētie dzīvnieki

Apceļojot tuvas un tālas zemes, iedvesmojoties un gūstot spēkus no dabas vienreizīguma un skaistuma, nevajadzētu aizmirst, ka visi Dabas mātes krāsņie brīnumi vienlaicīgi ir arī trausli un saudzējami.

Tapēc šoreiz IrLaiks aicina iepazīties ar dažiem no neskaitāmajiem pasaules apdraudētajiem dzīvniekiem, putniem un reptiļiem. Citi zināmi, citi ne tik zināmi, tomēr visi skaisti, unikāli un diemžēl apdraudēti...


 Kuprainais valis - Megaptera novaengliae

imagehandler.aspx2.jpg - 8.55 KB
Pieaudzis kuprainais valis garumā var sasniegt 9 – 12 metrus un svērt līdz pat 35 tonnām, tomēr līdz vaļu medību aizliegumam 1966. gadā to skaits visā pasaulē bija sarucis līdz gandrīz 12 000. Uz doto brīdi tiek lēsts, ka kupraino vaļu populācija pasaulē varētu būt apmēram 30 000 līdz 60 000.

Sumatras orangutāns - Pongo abelii
1.jpg - 60.71 KB
2002. gadā Sumatras orangutāni tika iekļauti sarkanajā grāmatā kā kritiski apdraudēta suga. Vienlaicīgi tika noskaidrots, ka Sumatrā palikuši vairs tikai 3 500 šo burvīgo primātu.

Japānas dzērves - Grus japonensis
dzerve.jpg - 11.26 KB
Klīst leģendas, ka Japānas dzērves mūža ilgums esot 1000 gadus, un Japānā tās ir ilgmūžības un nemirstības simbols. Tomēr savvaļā mīt apmēram 2000 šo skaisto putnu, tapēc Japānas dzērves ir viena no visvairāk apdraudētajām putnu sugām pasaulē. Jāpiebilst, ka Japānas dzērves tiek turētas un veiksmīgi pavairotas arī tepat Rīgas zooloģiskajā dārzā.

Gepards - Acionyx jubatus
gepards.jpg - 16.57 KB
Arī gepardi ir apdraudēta suga. Pieaudzis gepards īsu laika sprīdi spēj skriet ar ātrumu vairāk nekā 100 km/h. Gepardu mazuļu mirstības līmenis ir ļoti augsts dažādu ģenētisku faktoru un plēsēju dēļ. Tiek lēsts, ka savvaļā – 25 dažādās Āfrikas valstīs palikuši ap 12 400 gepardu.

Brūnais lācis – Ursus arctos
brunlacis.jpg - 15.91 KB
Kādreiz brūnie lāči kuplā skaitā apdzīvoja Āziju, Āfriku, Eiropu un Ziemeļameriku, taču mūsudienās tie ir daudzviet izzuduši. Brūno lāču populācija pasaulē varētu būt ap 200 000 un visvairāk to ir saglabājies Krievijā, Aļaskā un Kanādas rietumu apgabalos.

Strauss – Struthio camelus
straus.jpg - 10.31 KB
Strauss ir pasaules lielākais dzīvais putns un ir zināms, ka strausi spēj sriet ar ātrumu 60 kilometri stundā. Sākotnēji strausi apdzīvoja Āfriku, Arābijas pussalu un Āzijas dienvidrietumu apgabalus. Patlaban savvaļas strausi mīt tikai Āfrikas centrālajos un dienvidu apgabalos.

Zaļais jūras bruņurupucis – Chelonia mydos
zalais brunu.jpg - 9.8 KB
Zaļai jūras bruņurupucis veic ļoti lielus attālumus migrējot no savām barošanās vietām uz ligzdošanai piemērotām pludmalēm. Garākais reģistrētais zaļā bruņurupuča veiktais ceļojums ir no Debesbraukšanas salas Atlantijas okeānā līdz Brazīlijai. Zaļos bruņurupučus galvenokārt apdraud piesārņojums, malumednieki un plēsēji ligzdošanas vietās.

Leopards – Panthera pardus
leopards.jpg - 21.5 KB
Leopardi apdzīvo gan tropiskos lietus mežus, gan tuksnešus. Leopardu kažokādu popularitāte 60. un 70. gados veicināja krasu populācijas samazināšanos. Taču kopš leopardus pasludināja par apdraudētiem dzīvniekiem, to skaits pamazām pieaug un patlaban varētu būt ap 500 000.

Austrālijas jūras lauvas – Neophoca cinerea
see lion.jpg - 11.16 KB
Attēlā redzami Austrālijas jūras lauvu mazuļi. Šos retos dzīvniekus var sastapt vienīgi Austrālijas piekrastes ūdeņos. Par to aizsardzību rūpējas Austrālijas varas iestādes un to populācija savvaļā sasniedz 10 000 – 12 000 dzīvniekus.

Sniegotais gārnis - Egretta thula
 snowyegret1.jpg - 13.88 KB
19. gs. beigās un 20. gs sākumā šo skaisto putnu skaits bīstami saruka, jo to spalvas tika izmantotas dāmu cepuru rotāšanai. Patlaban sniegotie gārņi ir iekļauti saudzējamo putnu sarakstā un to skaits ir izlīdzinājies.

Fidži iguāna – Brachylopus vitiensis
fidziiguana.jpg - 10.9 KB
Šos pārsteidzošos radījumus var atšķirt pēc muguras “spuras”, kuras adatas var būt līdz pat 1.2 cm garas. Fidži iguānas inkubācijas periods (viens no reptiļu garākajiem) pārsniedz 8 mēnešus, kuru laikā mātīte apsargā ligzdu.

Gorilla – Gorilla gorilla gorilla
gorilla.jpg - 14.37 KB
Neskatoties uz iespaidīgajiem izmēriem (pieaudzis tēviņs var sasniegt līdz pat 1.70 garumā un svērt 140 – 200 kg) šie milži galvenokārt ir kautrīgi un miermīlīgi. Gorillas apdraud dabisko dzīvesvietu samazināšanās cilvēku darbības rezultātā un malumedniecība. 

Sālsūdens krokodils - Crocodilys porosus
salsudkrok.jpg - 13.13 KB
Sālsūdens krokodili ir lielākie dzīvie reptiļi pasaulē. Dienvidaustrumāzijā un Klusā okeāna dienvidu reģionos tie pieskaitīti apdraudētajām sugām.

Gazeles
gazeles.jpg - 11.48 KB
Gazeles galvenokārt mīt Āfrikas savannās un Dienvidrietumāzijā. Sarkanās gazeles, Arābijas gazeles un karalienes Šebas gazeles jau ir izmirušas. Visas pārējās gazeles arī ierindotas apdraudēto sugu sarakstā.

Melnais degunradzis - Diceros bicornis
melnaisdegun.jpg - 12.67 KB
Melnais degunradzis īstenībā nemaz nav melns un, kaut arī milzis var svērt no 800 – 1400 kg, tas tomēr ir mazāks par savu radinieku balto degunradzi. Diemžēl mūsdienās šie iespaidīgie zālēdāji jāpieskaita kritiski apdraudētajiem.

Brūnais pelikāns - Pelecanus occidentalis
brpelik.jpg - 8.75 KB
Šie lielie putni ir vismazākie visā pelikānu saimē. Brūnie pelikāni savā lielajā maisā zem garā knābja spēj uzņemt apmēram 10 litrus zivju un ūdens. Pesticīda DDT plašā lietošana tos bija novedusi tuvu iznīkšanai, tomēr tagad brūnais pelikāns sekmīgi virzās pretim atlabšanai.

Sibīrijas tīģeris - Pantera tigris altaice
sibtiger.jpg - 13.85 KB
Sibīrijas tīģeris galvenokārt sastopams Krievijas Austrumu apgabalos un ir viena no piecām palikušajām tīgeru pasugām. 20. gadsimtā diemžēl ir iznīkušas jau 3 tīģeru pasugas. Savvaļā mājo vairs tikai kādi 500 Sibīrijas tiģeri.

 Āfrikas zilonis - Loxodanta Africana un Loxodanta cyclotis
ziloni1.jpg - 14.35 KB
Ziloņi ir lielākie dzīvie sauszemes dzīvnieki pasaulē. Kaut arī ziloņiem nav dabisku ienaidnieku, to skaits cilvēku darbības un malumedniecības rezultātā ir sarucis no pāris miljoniem  līdz apmēram 500 000.


Sniega leopards - Uncia uncia

sniegaleo.jpg - 11.04 KB
Sniega leopardi apdzīvo nomaļu un grūti pieejamu kalnu reģionu Āzijas centrālajā un dienvidaustrumu daļā. 60. gadu laikā to savvaļas populācija bija sarukusi līdz 1000 īpaņiem. Sniega leopardi ir izteikti vientuļnieki, vietējie ļaudis tos pat dēvē par Himalaju spokiem, tapēc tos ir diezgan grūti pētīt un apsekot. Tiek lēsts, ka patlaban savvaļā mīt apmēram 3 500 – 7 000 sniega leopardu.

Lielā panda - Aluropoda melanoleuca
panda.jpg - 12.95 KB
Pandas apdraud dabisko dzīvesvietu trūkums, piesārņojums un arī ļoti zemā dzimstība, kā nebrīvē, tā arī savvaļā. Diemžēl joprojām reāli ir arī malumedniecības draudi. Ķīnā savvaļā dzīvo ap 3 000 lielo pandu.

Zaļā ara – Ara ambigua
makkao.jpg - 15.25 KB
Šie skaistie putni mājo Centrālamerikā. Diemžēl tos bīstami apdraud dabisko dzīvesvietu zudums un nelegālie dzīvnieku tirgotāji, kuri izlaupa putnu ligzdas. Savvaļā  Kostarikā palikuši vien 200 putnu no kuriem tikai 30 pāri audzina mazuļus.

Polārais lācis - Ursus maritimus
leduslaci.jpg - 9.84 KB
Polārlāči apdzīvo Arktikas ledājus. Globālās sasilšanas rezultātā ceļas temperatūra arī Arktikā un jūras ledus arvien vairāk erodē. Polārie lāči vairs nespēj medīt roņus un daudzi zinātnieki uzskata, ka 21.gs. beigās paredzama to pilnīga izmiršana.

Katram no mums būtu dažkārt noderīgi padomāt - kāds ir mūsu pieskāriens, kādas pēdas aiz sevis atstājam...

Komentāri (31)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Sukatajs
Nav zell vinu. Nav jegas no viniem.
13.01.2019. plkst. 14:11
Ance
Žēl man dzīvnieku ja nebūtu tādu cilvēku pasaulē tad visi būtu normālā skaitā.🐆
02.05.2018. plkst. 16:36
Eeemmm
...
19.02.2018. plkst. 20:54
L
ZEL MAZO DZIVNIECINU KUR IZMIRS VINU BERNIUN VECAKI. NEEEEEEE TA NEVAR KAUT KAS BUTU JADOMA LAI TA NENOTIKTU
11.02.2018. plkst. 12:13
Es
Kādēļ???nēeeeeeeeeeeeeeee es negribu lai viņi izmirst !!!!
06.02.2018. plkst. 10:55

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 23. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Nāves jūra ir zemākais punkts uz Zemes virsmas, kas robežojas ar zemi, un atrodas 396 m zem jūras līmeņa. Nāves jūras ūdeņiem nav izplūdes. Ūdenim iztvaikojot, pāri paliek minerāli, līdz ar to Nāves jūras sāls koncentrācija sastāda 25%

Pasākumi

Akcija "Izrādes un izstādes apmeklējums Tev un Taviem draugiem bez maksas!" noslēgusies

Sveiks, lasītaj!
Tuvojoties mūsu valsts dzimšanas dienai un, atzīmējot izcilā latviešu tēlnieka Kārļa Zāles dzimšanas dienu, sadarbībā ar Rīgas Brāļu kapu un Latvijas Vēsturiskā...