Elitas Milgrāves īpašā recepte

Elitas Milgrāves īpašā recepte

Elita ir vienmēr smaidīgā un optimistiskā ierakstu kompānijas „Mikrofona ieraksti” direktore, dziedātāja Andra Ērgļa menedžere un Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes priekšsēdētāja.

Nesen viņa savu dziedāt prasmi demonstrēja arī LNT veidotajā šovā „Dziedi ar zvaigzni”.

Intervijā ar IrLaiks.lv Elita atklāj savu iecienītāko recepti un dalās pavārmākslas pieredzē!

Vīra uzslavas stimulē gatavot ēdienu!

„Ir divu veidu cilvēki – tie, kuriem patīk gatavot maltīti un tie, kuriem nepatīk, tādi – pa vidam – nav! Tas ir kā sūtība vai kā zobu sāpes.” Tā reiz teicis slavenais mākslinieks Pablo Pikaso. Bieži vien sēžam mājās un domājam – ko lai pagatavo vakariņās, un reizēm tas šķiet tik sarežģīts uzdevums... taču, kad tas paveikts – ir prieks, jo mājās gatavots vienmēr ir labāks, veselīgāks un arī garšīgāks kā jebkurā restorānā. Taču mūsdienu skrejošajos dzīvesveidos tam bieži vien vienkārši neatliek laika.

Jautāta par to vai patīk gatavot ēst un, vai mājas apstākļos bieži sanāk to darīt, Elita atbild: „Jā, gatavoju labprāt un man tas tiešām patīk no vairākiem viedokļiem: pirmkārt, cenšos gatavot veselīgus ēdienus, izmantojot Kauguru tirgū atrodamos mājās audzētos dārzeņus, arī dārzeņus no vīramātes laukiem. Otrkārt, pašai gatavojot, zinu, kas ir ēdiena sastāvā un, ka tur noteikti nav ķīmija. treškārt, man patīk eksperimentēt, pārveidojot un papildinot jau zināmus ēdienus jaunās kombinācijās un, ceturtkārt, man ļoti patīk dzirdēt uzslavas un mans vīrs parasti ar tām neskopojas.” Taču reizēm, kad pavisam negribas gatavot, ir tomēr tādi ēdieni, kuru pagatavošana prasa pavisam nedaudz laika un piepūles, taču tie ir sātīgi un gardi. „Manuprāt, visvieglāk un visātrāk ir pagatavot dārzeņu salātus, kas sastāv no gurķiem, tomātiem un krējuma vai arī dārzeņu sautējumu ar vistas gabaliņiem.”

Tikai bez sīpoliem!

Arī ar eksperimentiem virtuvē mēs bieži varam kaut ko pavisam ierastu pagatavot pavisam citādu un neierastu, pievienojot tikai vienu jaunu sastāvdaļu. Taču eksperimentus labāk neveikt, ja nav pacietības, ja nav laika un tiešām lielas vēlēšanās.

Bet kā labāk – eksperimentēt vai uzticēties lielajām, biezajām pavārgrāmatām? „Pamatā gatavoju „uz izjūtu”. Šad un tad paprasu padomu vīramātei, ja šaubos par savām zināšanām, bet pamatā paļaujos uz sevi. Pavārgrāmatās ieskatos ļoti reti. Kādreiz iedvesmojos no kāda TV raidījuma vai žurnālā nejauši izlasītas receptes,” par eksperimentiem virtuvē stāsta Elita Mīlgrāve.

Taču, lai kā arī nebūtu ar eksperimentu iznākumiem, tradicionālie ēdieni ir liela vērtība. Par savām lielākajām baudām kulinārijā Elita stāsta: „Man kā lauvai pēc horoskopa, ļoti garšo gaļa – tas ir tas, ko no latviešu ēdieniem ņemu. Kartupeļus neēdu jau ilgu laiku – tikai svaigus dārzeņus plus gaļu. Un vēl man garšo visādas zupas. Vēl es esmu liela sīpolu nīdēja. Ja ēdienā ir klāt svaigi sīpoli, vai arī var sajust to garšu siltajā ēdienā, sajust to konsistenci, tad ir cauri – vemšana neizbēgama... Es varu gatavot ēdienus ar sīpoliem citiem – no problem, tikai nelieciet man pašai tos ēst. Bet, ja tie ir garšvielās, sabalansēti, tad arī traģēdijas nav. Bet ir tādas lietas, kas man garšo tik ļoti, ka varu tās ēst vienmēr, Esmu „ogu lācis” un „tomātu fans” – tos varu ēst visos iedomājamos, kā arī neiedomājamos veidos un daudzumos.”

Gatavojot ēdienu mājās pašam arī jāklāj galds, tāpēc nereti piedomājam par to, ko likt uz galda, lai skaistāk izskatītos, īpaši svētkos. „Es ikdienā  galda noformējumam nepievēršu lielu uzmanību, galvenais, lai ir šķīvji un, lai nav jāēd ar rokām, bet svētkos gan pievēršu lielu uzmanību galda noformējumam. Man patīk izdekorēt šķīvjus ar zaļumiem un patīk, ja ir sveces uz galda un galdauti, salvetes, skaisti trauki un tā kaut kā. Tad izskatās tik ļoti skaisti un svinīgi,” stāsta Elita.

Pašas dārzs – tā ir vērtība!

Pēdējā laikā arvien biežāk runājam par veselīgu uzturu, par to, ka jācenšas ēst pēc iespējas veselīgāk, jo pārtika kļūst arvien ķīmiskāka un neveselīgāka. Aizvien vairāk rodas jauni produkti, kuros no dabīguma nav tik pat kā ne vēsts. Taču veselīga dzīvesveida iespējas ir loti daudz un dažādas – citiem tie ir dārzeņi, citam no vis kā pa drusciņai apvienojumā ar fiziskajām aktivitātēm. „Domāju, ka es ievēroju samērā veselīgu dzīves veidu, izņemot problēmu, ka atgriežos samērā vēlu mājās un bieži nespēju noturēties, neremdējot izsalkumu.

Manuprāt, veselīgs dzīvesveids vai vismaz galvenā tā sastāvdaļa ir kustēšanās. Tāpēc es arī vingroju un peldu jūrā ik rītu, kad vien to atļauj laikapstākļi, dejoju deju kolektīvā, cenšos iet kājām, nebraukt ar liftiem un tamlīdzīgi. Ēdu sezonas augļus, cik tik lien un dārzeņus ar gaļu, izvairos no saldumiem un miltu ēdieniem. Nedzeru vairāk kā divas tases kafijas dienā, no rītiem neēdu līdz pulksten divpadsmitiem, dzeru daudz ūdens vai tējas, jo īpāis pašas dārzā audzētās piparmētras... Vienmēr skatos un meklēju, kur mazāk tie E un ja nav vispār, tad, protams, vislabāk,” par veselīgu dzīvesveidu stāsta Elita Mīlgrāve.

Labākais restorāns – brīva daba!

Lai nu kā, bet bieži mums izveidojas savu iecienītāko publisko vietu tops. Piemēram, kad aizejam pasēdēt uz kādu kafejnīcu, restorānu vai bāru ir vai nu nēērtības sajūta, vai tieši otrādi – varam sēdēt ilgi un nespēt beigt priecāties par jauko interjeru un mājīgo atmosfēru. Un, ja tādu spēj radīt attiecīgās iestādes īpašnieks, tad bieži pat ir vienalga, cik daudz kartupeļu vai rīsu atrodas uz šķīvja, vai cik karsta ir pasūtītā tēja vai kafija.

Elita stāsta, ka viņai arī ir izveidojušās savas mīļākās vietas, kur viņai patīk pavadīt laiku: „Agrāk šad un tad ēdu savā Micrec bārā, kad sanāca tur ieskriet. Tur bija manā vārdā nosauktā tomātzupa, un salāti ar ceptu lasi, kas man ļoti iet pie sirds. Neesmu regulāra restorānu apmeklētāja – ziemas periodā, kad esmu Rīgā, šad tad nejauši izvēlos ar ģimeni kaut kur pavakariņot, bet pārsvarā grillēšanas pasākumi notiek Jūrmalā, kur ir dabas veidots āra restorāns ar zaļas zāles paklāju un putnu dziesmām – nav nekā labāka par to. Par tādiem „restorāniem” kā McDonalds vai Hesburger, es varu droši teikt, ka neapmeklēju tādus. Ja nu kādreiz ļoti reti ārzemju ceļojumos, kad nav laika, vai baidies iekrist nezinot vietējās ēstuves...”

Elita iesaka izmēģināt katram pagatavot dārzeņus ar vistu!

Nepieciešamās sastāvdaļas:


•    2 gabali vistas filejas
•    Dārzeņi pēc izvēles – puķkāposti, brikoļi, sviesta pupiņas, baklažāni, cukini, kabači, burkāni, paprika, tomāti – jebkas, kas ir mājās
•    Krējums (labāk saldais, bet der arī skābais)

Pagatavošana:


Uzkarsē nedaudz olīveļļas, liek diezgan sīki sagieztus vistas filejas gabaliņus un apcep no visām pusēm, kad apbrūnināti, uzspiež nedaudz citrona sulu (ēdamkaroti apmēram), samazina uguni un tad sāk pievienot dārzeņus atkarībā no tā, kas ir, secībā, lai tie beigās reizē ir gatavi. Puķkāposti un brokoļi, jaunie burkāni – apmēram  reizē gatavojas, tad pārējie dārzeņi un noslēdz ar tomātiem. Ja sākumposmā liktie dārzņi nav pārāk svaigi un neizdala savu sulu, var pievienot nedaudz ūdens. Pannai labāk likt virsū vāku – lai sautējas. Pa laikam apmaisa ar koka karoti, maigi – ar mīlestību, lai dārzeņi dikti neizjūk. Kad kļūst gatavs, pievieno garšvielas. Tas arī ir tas, kas var mainīt ēdiena garšu no reizes uz reizi – ja liksiet izspiestu ķiploku uun sāli un zaļumus, būs viena garša, ja timiānu un zaļumus – cita, ja tikai zaļumus – vēl cita... Un 2 karotes krējuma ( saldais labāk, bet ir gardi ari ar skābo)

Uz šķīvja liek tomātu šķēlītes un pašu gatavotus mazsālītos gurķus, vai svaigos un tad liek sautējumu , kam pāri var uzrīvēt sieru...

Labu apetīti!

Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Paldies, tradicionaali un garshiigi. Bet zheel, dziedaat nevajadzeeja publiski :)...
31.01.2009. plkst. 16:00
Aija
Paldies par jauko,praktisko aprakstu!Arī es savai ģimenei gatavoju pašaudzētu dārzeņu buķeti arī tādā pašā secībā.Sanāk garšīgi,ja pieliek klāt sakņu seleriju.
09.01.2009. plkst. 23:00

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies


Translate

Šodien

2017. gada 24. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Tomātu kečups ASV kādreiz tika izmantots kā medikaments un tika pārdots kā „Dr.Miles Compound Extract of Tomato”

Pasākumi

INTĪMAIS MĀKSLĀ

Ar izstādi Intīmais mākslā muzejs vēlas atjaunot dekoratīvās mākslas un dizaina izstāžu tradīciju, kas dod pārskatu par šajās mākslas nozarēs notiekošajiem procesiem, sniedzot...