Emi iemācās gatavot pašmācības ceļā un atklāj savu „firmas” recepti

Emi iemācās gatavot pašmācības ceļā un atklāj savu „firmas” recepti

Emi jeb īstajā vārdā Sarmīte Jerāne ir mācījusies Jumpravas mūzikas skolā, praksi apguvusi Londonā un Latvijā pie tādiem vokālajiem pedagogiem kā Jolanta Gulbe un Inga Bērziņa. Agrāk Sarmīte darbojās grupā „Sister Act”, un ar šo grupu piedalījās „Eirovīzija 2004” nacionālās atlases konkursā, kur tieši šīs grupas priekšnesums tika atzīts par tā gada labāko skatuves šovu. 

Emi „kontā” ir albums „Revolūcija”, kurš ieguva apbalvojumu „Latvijas Mūzikas Gada Balvā” kā labākais deju gada albums. Pašlaik Emi radoši strādā pie sava jaunā albuma.

Kamēr mēs gaidām Emi jaunā albuma iznākšanu, nolēmām māksliniecei pajautāt, kā viņa mēdz iepriecināt savus mīļos cilvēkus un kādas ir viņas attiecības ar pavārmākslu.

Pastāsti, lūdzu, vai Tev vispār patīk gatavot ēst un vai bieži to dari?
Jā, man ļoti patīk gatavot ēst. Agrāk, kad man bija vairāk brīvā laika, es bieži gatavoju, taču tagad, laika trūkuma dēļ, nesanāk pārāk bieži iepriecināt ģimeni ar kādu gardu ēdienu.

Ko Tu vislabprātāk gatavo?
Mani firmas ēdieni ir lazanja un tiramisu, tos man iemācīja gatavot Šona laba draudzene. Lai es gatavotu, man ir nepieciešama iedvesma. Visbiežāk man ēdieni „iekrīt” acīs pavārgrāmatu attēlos -  tā es arī nolemju, ko šodien gatavošu.

Kas, Tavuprāt, ir  visvieglāk pagatavojamais ēdiens pēc grūtas darba dienas?
Parasti tās ir sviestmaizītes, ceptas olas, pelmeņi, kartupeļu bumbiņas, kaut kas, kas ir pagatavojams ātri un vienkārši.

Vai Tu, gatavojot ēst, bieži eksperimentē veidojot jaunus ēdienus?
Jā, agrāk es to ļoti, ļoti bieži darīju. Mums ar māsu dažreiz ir tādi vakari – māsa izdomā ko pagatavot, un tad mēs eksperimentējam ar dažādiem jau zināmiem ēdieniem.

Kāds ir Tavs mīļākais ēdiens?
Neesmu izpētījusi citu tautu virtuves, taču, kad biju Taizemē, man bija iespēja izbaudīt viņu tradicionālos ēdienus. Man ļoti garšo suši un nūdeles – taizemiešu ēdieni. Viņu ēdienos ir tāds asumiņš, kas man ļoti patīk.

Kurš ēdiens Tev uzreiz atsauc atmiņā bērnību?
Kad vēl dzīvoju laukos, pēc darbu padarīšanas gājām mājās, un mamma ar tēti jau bija pagatavojuši pusdienas -  vārīti kartupeļi ar dillēm, biezpienu un gurķu - tomātu salātiem. Vēl viens ēdiens, kas man atsauc atmiņā bērnību ir, tā teikt, tēta firmas ēdiens – šķēlītēs sagriezti kartupeļi, sacepti kopā ar biezpienu, desu un sieru.

Tevi kāds mācīja gatavot, vai apguvi to pašmācības ceļā?
Neviens man tā īsti gatavot nemācīja. Maziņa būdama, skatījos kā mamma, tētis vai vecāmamma gatavo. Kad vecāki pārcēlās uz Rīgu un es paliku laukos, lai pabeigtu pamatskolu, es visu nedēļu biju viena pati mājās – nekas cits man neatlika kā gatavot un to es ļoti labi arī iemācījos.
Īstenībā ir tā – jo vairāk tu gatavo, jo vairāk tu gūsti pieredzi un spēj dažādot savu uzturu.

Vai Tev ir kāds mīļākais kārums, kuram nespēj paiet garām veikalā?
Saldējums, viennozīmīgi saldējums. To es varētu ēst brokastīs, pusdienās un vakariņās. Tā ir lieta, kas man vienkārši ir vajadzīga. Man ļoti garšo Magnum saldējums ar riekstiem, to mēs ar Šonu ēdam katru vakaru. Ir vēl viens ļoti garšīgs saldējumus ar cepumiem, kuru es ēdu Londonā. Esmu to redzējusi tagad arī pie mums. Nosaukumu gan neatceros, bet zinu, ka ļoti garšīgs, tiesa arī ļoti dārgs.

Vai Tev gadās iegriezties McDonalds vai Hesburger ēstuvēs?
Lai gan eju reti uz šādām ātrās apkalpošanas ēstuvēm, dodu priekšroku McDonaldam. Varētu pat teikt, ka to daru īpašos gadījumos (smaida).  Piemēram, pēc Onyx Records prezentācijas ar Šonu aizgājām uz McDonaldu. Man ļoti garšo, taču pārāk ar to neaizraujos –  nav veselīgi.

Kāda ir Tava veselīga uztura formula?
Varētu sākt ar to, ka es nesmēķēju un ļoti maz lietoju alkoholu. Atklāti sakot, es sev neko neaizliedzu – ja man gribās šokolādīti, es to arī nopērku. Ja man gribās McDonaldu – es aizeju. Galvenais ir zināt tam visam robežu, tad arī nebūs problēmas. Protams, ir jānodarbojas ar sportu. Mans sports ir dejošana, ar kuru es nodarbojos jau ļoti ilgi.

Vai Tev ir kāda īpaša recepte, ar kuru labprāt padalītos ar mūsu lasītājiem?
Tā noteikti ir lazanja.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
Lazanjas plāksnes;
Sīpoli;
Maltā gaļa;
Pupiņas;
Paša izvēlētas sastāvdaļas (sēnes, olīvas, lečo, dārzeņi utt.).

Vispirms es sacepu sīpolus un malto gaļu, pievienojot pašu izvēlētās sastāvdaļas. To visu apcep.
Pievieno pupiņas. Visu šo masu liek katliņā un vāra kādu pusstundu. Tad bļodā lieku lazanjas plāksnīti, un virsū uzvārīto masu. Tad atkal plāksnīti un atkal masu. Saliek vairākās kārtās un pa virsu uzkaisa sieru.

Pavisam vienkārši! Labu apetīti!

Intervijas autors: Anete Lāne

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
mārīte
ņamm, siekalas saskrēja mutē:D
06.12.2008. plkst. 23:11

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies


Translate

Šodien

2017. gada 23. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Dzērvenes satur lielu daudzumu benzīnskābes, kas ir lielisks konservants. Šī iemesla dēļ dzērvenes ir ieteicams izmantot dažādās mājas sagatavēs

Pasākumi

Izvirzīti Purvīša balvas 2008.gada otrā ceturkšņa nominanti

Augusta sākumā Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa izvērtēja 2008.gada otrā ceturkšņa (aprīļa – jūnija) notikumus Latvijas vizuālajā mākslā, rezultātā balvas fināla...