Normunds Rutulis pie austerēm vēl nav pieradis

Normunds Rutulis pie austerēm vēl nav pieradis

Receptes, receptes – to tik daudz. Kā lai atrod īsto – to visgaršīgāko? Mūziķis Normunds Rutulis atklāj IrLaiks.lv lasītājiem savas garšas baudas un stāsta, kāds ēdiens ir, viņaprāt, vislabākais.

Ēst gatavošana mums katram izraisa citādākas asociācijas – citam tas ir hobijs, citam nepieciešamība, savukārt vēl kādam zosāda metas pat izdzirdot vien par šo procesu – gatavošana. Arī kulinārijas māksla, šķiet, nav izzināma no A līdz pašam Ž, jo ēdienu ir tik daudz un dažādu. Pat rosolu var pagatavot vairakos veidos. Jautājām Normundam Rutulim, vai viņam patīk gatavot un vai tas pašam bieži ir jādara: „Patīk, bet nav nepieciešams. Ja katrs mājās gatavotu savu ēdienu, tad nebūtu, kas to apēd. Šad un tad kopīgās brokastīs pagatavoju savējiem omleti. Pēc receptes varu sagatavot jebko, bet pēc izjūtām tā pati omlete, pankūkas, jo tie ir vienkārši ēdieni, kas taisīti jau simtiem reižu. Es arī lielu uzmanību pievēršu galda noformējumam, tas ir svarīgi, lai viss nebūtu vienkārši samests.”

Ir ēdieni, kuri mums tik ļoti garšo, ka cenšamies tos bieži pagatavot, lai priecētu savu un savas ģimenes vēderu ar šo gardumu. Normunds par savu ēdienu firmas zīmi uzskata suši, taču „neesam atteikušies no suši, tie garšo vienmēr. Tomēr cenšamies tos bieži negatavot, lai neapnīk, citādi tā būs ikdiena.”

Ir dzirdēts par dažādiem eksperimentiem virtuvē. Bet kāgan citādi, lai tiekam pie jaunām receptēm? Piemēram – sen zināmajiem salātiem pievienojam kādu jaunu sastāvdaļu un pagaršojam – jā, ņammmm... Bet tas nemaz nav tik viegli un citiem nemaz šādi eksperimenti nesagādā prieku. „Es virtuvē labak bez eksperimentiem, lai nav jāiznieko ne laiks, ne produkti,” stāsta Normunds Rutulis. „Man, piemēram, garšo viss, ko gatavo mana sieva. Taču tādu ēdienu, kurus varetu saukt par vismīļākajiem, man nav, lai gan rītos esmu pieradis pie kafijas un rupjmaizes ar sieru. Taču varu arī bez tā mierīgi iztikt,” atklāj mūziķis. „Ja vajag pagatavot ko ātru, tad tie noteikti ir salāti, jo tiem nav nekas nedz jāšmorē, nedz jācep vai jānokāš, tos uztaisa pavisam ātri un vienkārši,” saka Normunds, „no saldajiem ēdieniem man ļoti garšo biezpiena izstrādājumi, sieriņš „Kārums” un torte „Ābolu deserts”.”

Garšas kārpiņas prasa savu un ar laiku mēs izlutinām paši sevi, garšas izjūtu un šad tad nākas pat secināt, ka pie patiesības pieķerts vecais, labais teiciens – paēdušai pelītei miltiņi rūgti. Taču ir arī tādas lietas, no kurām neesam izlepuši, bet vienkārši neesam pieraduši. Par to, kas negaršo Normunds atzīst, ka „Man ļoti negaršo austeres. Vēl laikam neesmu iemācījies izbaudīt to veselīgo ietekmi.”

Runājot par ēdieniem un ēšanas paradumiem tomēr gribas aizrunāties arī par veselīgu uzturu un dzīvesveidu, par to, kas nu kuram ar to asociējas. „Man veselīgs dzīvesveids ir labs miegs, labs garastāvoklis, labs uzturs, pietiekami kustīgs ikdienas solis,” stāsta Normunds, „un ir vēl kas, kas man šķiet ir veselīgs, ko cenšos ievērot – pec septiņiem vakarā vairs nekādu ēdienu!” Pie veselīga uztura varam pieskaitīt arī kaloriju skaitīšanu un ekoloģisku pārtiku, taču mūziķis atzīst, ka, iegādājoties pārtiku, kaloriju skaitam viņš galīgi nepievērš uzmanību, viņš tās neskaita un dienas devas nerēķina, taču par ekoloģisko tīrību gan nedaudz piedomā.

Runājot par ārpusmājas ēdienreizēm, to tagad ir tik daudz, ka grūti pat izvelēties īsto un visas izmēģināt arī neiznāk. Normunds Rutulis atzīst, ka viņam patīk gandrīz jebkura austrumu ēstuve. Un ieteikt apmeklēt ikvienam viņš var tādas vietas kā „Vairāk saules” un „Zupu restorāns”. Runājot par ātrajām ēstuvēm, Normunds nav tik skarbs un kategorisks, sakot, ka „retu reizi var iegriezties arī tur.”

Intervijas noslēgumā arī Normundam lūdzām izteikt savas asociācijas ar pieciem ēdieniem:

Gulašs – Skolas ēdnīca, allaž karsts un pārliets vārītiem kartupeļiem.

Kartupeļi frī – pirmais Lido Ģertrūdes ielā, no rīta, pēc darba kazino garšoja itin labi

Borščs – atkal skolas ēdnīca - kopējais katls galda galā

Frikadeļu zupa – te gan jāatceras bērnība un mammas gatavotā zupa, kuru nemaz tik ļoti negribējās, labāk garšoja Kuncevas bulciņas ar tomātu sulu.

Plovs – tāds riktīgs plovs nemaz nav ēsts, bet tepat gatavotie asociējas ar lieliem rīsiem, taukainiem gaļas gabaliem un tomātu mērci.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies


Translate

Šodien

2017. gada 21. jūlijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Lielākais kabacis pasaulē svēra vairāk kā 65 kg

Pasākumi

"doremi.lv TOP 10" – Latviešu radio ēterā

Svētdien, 11. janvārī plkst. 11.00 Latviešu radio (96,8Mhz frekvencē) sāks skanēt raidījums ‘Doremi.lv Top 10’. Raidījums šajā laikā turpmāk būs dzirdams ik nedēļu, tā vadītājs...