Agnese Drunka atklāj ceptās zupas recepti

Agnese Drunka atklāj ceptās zupas recepti

Agnese Drunka ir „Bez Tabu” korespondente, kura nu jau papildinājusi arī raidījuma vadītāju rindas, taču arī sižetu veidošana nav malā nostumts darbs. IrLaiks.lv ar Agnesi šoreiz sarunā par receptēm.

-     Vai Jums patīk gatavot ēst un vai mājas apstākļos to bieži sanāk darīt?

-     Viennozīmīgi dodu priekšroku mājās gatavotam ēdienam un cenšos to darīt cik bieži vien iespējams, protams, darba dienās nekādus gastronomiskos brīnumus negatavoju, bet uzskatu, ka vakariņas ir tā reize, kad ģimenei ir iespēja satikties un pārrunāt dienas notikumus. Ja darba dienu vakaros, kas mūsu mājās sanāk vēlās vakara stundās, maltītēs cenšos pagatavot kaut ko vieglu (gan no pagatavošanas viedokļa, gan no kaloriju daudzuma), nu tad brīvdienās mūsu mājās maltītes gatavošana ir vesels notikums, man patīk, ka tas ir notikums, kurā iesaistāmies visi. Neesmu no tām saimniecēm, kas sarkaniem vaigiem ņemas ap plīti, kamēr pārējie sēd ap galdu un gaida, kad būs viss gatavs.

-     Kas ir, Jūsuprāt, visvieglāk un visātrāk pagatavojamais ēdiens?

-     Tas atkarīgs no ēdienreizes – brokastīs, protams, kas var būt vienkāršāks par pienu ar pārslām vai musli. Es gan cenšos būt apzinīga un vāru no rītiem putras, kas mūsu laikos pie ātri vārāmo produktu uzvaras gājiena nav sarežģīti un ir ātra maltīte. Vakaros izlīdzamies ar ceptām siermaizēm, pupiņu vai grieķu salātiem – šie ir ātrie vakariņu ēdieni. Vēl viens no mūsu ģimenes “fiksajiem” ēdieniem ir meksikāņu načoss – maltā gaļa, paprika un pupiņas, kas ēdami ar kukurūzas čipsiem, tiesa gan tas ir tāds pamatīgs, tādēļ drīzāk tiek gatavots brīvdienu pusdienās.

-     Vai Jums patīk eksperimentēt virtuvē, vai tomēr labāk turēties pie vecajām, labajām pavārgrāmatām un savām zināšanām?

-     Eksperimentēt, jā gan, patīk, un tā kā trīs gadus biju TV3 raidījuma “Cepu cepu”, kas vēlāk pārtapa par “Glābējkomandu Cepums”, redaktore, tad ļoti bieži izmēģināju abu pavāru idejas savā virtuvē. Taču, tā kā mājās ir bērni, tad nereti mani eksperimenti netiek uzņemti ar sajūsmas saucieniem, atceros, kas man likās perfekta recepte – saldā krējuma, laša, siera un spinātu mērce – dažam labam šķita, ka to nekādā gadījumā nevar saukt par ēdienu... Tiesa gan tas man ļauj vēl vairāk eksperimentēt – raugi, kā it kā nelatvisku, neierastu ēdienu padarīt “pieņemamu”. Kaut gan, man mājās plauktā stāv mantotā mājturības grāmata, knapi kopā turas un no vākiem ārā krīt, to es izmantoju, kad esmu nobriedusi izmēģināt kādu, tā dēvēto, veco laiku ēdienu. Un vēl ne reizi vien esmu pie pannām ar telefonu rokās un vecmāmiņas sniedz vadošus norādījumus un konsultācijas.

-     Vai esat tradicionālo latviešu ēdienu piekritēja?

-     Te būs mans pretjautājums, kas tad ir tradicionāls latviešu ēdiens – zirņi ar speķi, jā... Jāņu siers, protams... pīrāgi, obligāti... tā varētu turpināt. Ja runa ir par ķūķiem un grūdeņiem un bukstiņiem... negatavoju, bet ne tāpēc, ka negaršotu, vienkārši nemāku un nav tik latviska mana saimnieces pieredze.

-     Kāds, Jūsuprāt, ir pats sarežģītākais ēdiens, ko esat gatavojusi?

-     Grūti pateikt...varbūt pašceptā maize. Bet ne tāpēc, ka būtu bijis nepieveicams process, vai nenormāli sarežģīti. Mīklas raudzēšana, apmīcīšana, pārmīcīšana piešaujot olīveļļu ik pa pusstundai un viss pārējais bija pasākums dienas garumā, toties rezultāts, kad varēju ciemiņiem galdā celt tikko izceptu maizīti, pildītu ar olīvām un ķiplociņiem, mmm, sakārojās to vēlreiz izdarīt!

-     Kas Jums pašai vislabāk garšo un, kas ir tas, kas nemaz negaršo?

-     Atbilde uz šo jautājumu jādomā visilgāk, grūti pateikt. Ja vien tas ir ēdiens, ja tas labi izskatās, ir apetelīgs, tad droši vien visu varētu, ja ne apēst, tad pagaršot noteikti! Tas par to, kas man negaršo, ja ir jāatbild uz šādu jautājumu. Savukārt ar garšīgākajiem ēdieniem – man ir tā, ka uznāk un pāriet, un šobrīd tas, ko ēstu kaut nakts vidū būs makaroni ar jūras veltēm – sevišķi iecienījusi esmu gliemežus ar visiem gliemežvākiem. Ja man šo pašu jautājumu uzdos pēc mēneša, iespējams atbildēšu ko citu – no tā var secināt, ka neesmu konservatīva.

-     Vai, pagatavojot ēdienu, Jūs pievēršat lielu uzmanību arī galda „noformējumam”?

-     Protams, parādiet man cilvēku, kuram ir vienalga, kā izskatās vieta, kur viņš ieturās!

-     Vai, iegādājoties pārtiku, lielu lomu spēlē arī tās ekoloģiskā tīrība un kaloriju daudzums?

-     Moderni būtu teikt, ka es pētu sastāvus, iepērkos ekoloģiskās pārtikas veikaliņā un pirms lieku produktu savā iepirkumu grozā izpētu kaloriju daudzumu. Tā būtu ideāli, bet diemžēl, manā gadījumā tas nav izpildāms. Tādēļ es eju trešo variantu un iepērkos tirgū. Visbiežāk mani, kā pārdaugavieti var satikt Āgenskalna tirgū, man jau ir sava kartupeļu, sava kāpostu sulas, sava dārzeņu un vasarās ogu kundze. Tad nu es mierinu sevi ar domu, ka tā kompensēju nedēļas lielveikala pirkumus.

-     Kādas ir Jūsu iecienītākās kafejnīcas vai restorāni, kur Jums patīk iegriezties un paēst, ja nesanāk mājās pagatavot? Ko Jūs varētu ieteikt apmeklēt portāla lasītājiem?

-     Ui, tik sen neesmu bijusi nevienā tādā vietā, kuru būtu vērts ieteikt... Ak, nē, pagājušā nedēļā atklāju, ka Saules akmenī ir Hansa bankas darbinieku ēdnīca, kurā var ieturēties arī ienācējs no ielas. Lieliska vieta darba dienas vidus maltītei. Ko varu ieteikt lasītājiem... nudien nezinu...varu ieteikt to mazo Venēcijas restorāniņu, kur pērnruden ēdu....

-     Kāda ir Jūsu attieksme pret tādām ēstuvēm kā McDonalds vai Hesburger?

-     Ļoti reti tur var iegriezties, lai saprastu, ka tur nudien nevajag iet.

-     Vai varat atklāt kādu savu īpaši iecienītu recepti arī mūsu lasītājiem? Nepieciešamās sastāvdaļas un pagatavošanas mākslu.

-     Šis nebūt nav iecienīts ēdiens, vienkārši, manuprāt, interesants, nesarežģīts un ideja ir aizgūta no mana kolēģa, raidījuma “Glābējkomanda Cepums” vadītāja Laura. Un tā ir zupa, kura tiek CEPTA.

Visas sastāvdaļas ir aptuvenas, kā es parasti daru uz aci:

Cūkgaļa, kartupeļi, burkāni, sīpoli, paprika, cukīnī, baklažāni, ķiploks, cukurs, sāls, garšvielas (kādas tik prātā nāk un dārzā aug)

Cūkgaļu (vēlams kakla karbonādes daļu) sagriež šķēlēs uz grilā apcep no vienas puses un otras, grilā apcep arī nomizotus kartupeļus un burkānus. Arī papriku, biezās ripās sagrieztu cukīnī, un gareniski uz pusēm pārgrieztu baklažānu apcep, īsāk sakot visas sastāvdaļas, tostarp kartupeļus un burkānus apcep, uz dzīvas uguns, katru atsevišķi. Tad nokasa melnumus, novelk paprikai un baklažānam mizu un sagriež visas sastāvdaļas, arī apcepto gaļu, zupai piemērotos gabaliņos. Ūdens katlu liek vai nu grilā uz oglēm, vai arī uz ugunskura, kad ūdens sāk vārīties liek iekšā visas sagrieztās un pirms tam apceptās sastāvdaļas, pavāra mirkli, iemet garšai sīpolu un ķiploku, visas garšvielas, maķenīt cukuru un aiziet! Ideāls kompānijā gatavojams paēdiens- tikai iepriekš jāsagādā daudz nažu un dēlīšu, sakur uguni, cep un griež. Starp citu, šo zupu ēd arī bērni, un labprāt.

-     Varbūt ir atmiņā palicis kāds kuriozs, kas netīši gadījies rosoties virtuvē?

-     Jā, bērnībā ar draudzeni nolēmām pagatavot biezpienu ar krējumu un sāli. Es svešā virtuvē meklēju sāli, sālstrauku neieraugot pa plauktiem uzgāju ko līdzīgu un šāvu tik klāt. Rezultātā biezpiens nebija ēdams, jo biju piebērusi dzeramo sodu.

Komentāri (5)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Ringla
Piekrītu,Agnese tiešām liekas patīkams cilvēks !!
20.03.2009. plkst. 11:52
Ja manai mammai ar ir tada zupa, ko mans tetis sauc par otro edienu:)
18.10.2008. plkst. 20:27
Interesanti!
10.08.2008. plkst. 10:14
Patikama personiba:)
03.08.2008. plkst. 16:40
super vēl tikai interviju ar Evelīnu un Juri un būs manu vēlmju piepildījums.. :D :)
14.07.2008. plkst. 20:11

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies


Translate

Šodien

2017. gada 24. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Tikai 2% samazinājums ķermeņa ūdens daudzumā var izsaukt atmiņas zudumus, problēmas ar matemātiku un grūtības koncentrēties uz datora monitora ekrānu

Pasākumi

Dons aicina ieklausīties "Tukšumā"

Pēc muzikālās drāmas “Adata” pirmās sezonas panākumiem mūziķis Dons nesnauž uz lauriem un klausītājiem piedāvā pilnīgi jaunu dziesmu latviešu valodā. “Tukšums” ir emocionāls...