Kā tad bez piparkūkām Ziemassvētkos!

Kā tad bez piparkūkām Ziemassvētkos!

Ziemassvētki nav iedomājami bez piparkūku sirsniņām, zvaigznītēm, vīriņiem, eglītēm – kas nu kurā veidnīšu komplektā gadījies. Tāpat kā „visu gadu dziesmas krāju, Jāņu dienu gaidīdama”, tā arī veidnītes visu gadu gulējušas virtuves skapja stūrī, savu lielo dienu gaidīdamas.

No ledusskapja tiek celta laukā piparkūku mīkla (atcerieties – jo ilgāk mīkla stāvējusi aukstumā, jo vieglāk cept piparkūkas un jo labāk tās garšo, tāpēc labas saimnieces mīklu nopērk vai samīca vismaz nedēļu pirms cepšanas), meklēts mīklas veltnis un cepešpanna, un, lūk, - pēc brīža jau viss mājoklis ir kārdinošas smaržas pārpilns. Tā smaržo tikai vienu reizi gadā. Tā smaržo Ziemassvētki.

Katrai saimniecei ir savi piparkūku cepšanas „knifi”. Tiesa, pērkot mīklu veikalā, nekad nevar būt droša, kā tā uzvedīsies krāsnī. Var gadīties, ka no vecāsmātes mantotajā smalkajā piparkūku formā bruņinieka vietā izcepsies kāda izblīdusi, bezformīga klimpa. Tāda mīkla der tikai tuvāko draugu skulpturālo portretu cepšanai. Arī tiem piemīt sava jautrība, taču mūsu mērķis ir tradicionālas piparkūkas, nevis ķekatu maskas.

Ja gadu no gada lietotās veidnes ir apnikušas, varam pamēģināt ko jaunu. Piemēram, izcept piparkūku mājiņu.majina.jpg - 37.43 KB

Piparkūku mājiņas mīkla (1)
450 g cukurs
0,3 l iesala sīrups
0,3 l kafijas krējums;
2 tējk. ingvers
2 tējk. krustnagliņas
2 tējk. kanēlis
1 ēd. k. soda
1,2 kg kviešu milti
10 melni
e pipari

Garšvielas samaļ. Visas sastāvdaļas, izņemot miltus, liek lielā bļodā un maisa apmēram 10 minūtes, tad pievieno miltus, nedaudz no tiem atstājot rullēšanai. Mīklu vismaz pāris dienas glabā vēsā vietā.

Piparkūku mājiņas mīkla (2)

300 g sviests vai margarīns
750 g cukurs
0,1 l iesala sīrups
1 ēd.k. ingvers
2 ēd.k. kanēlis
2 tējk. krustnagliņas
2 tējk. kardamons
1 glāze ūdens
900g kviešu milti
soda


Taukvielas sastrādā ar cukuru un sīrupu, pievieno samaltas garšvielas, sodu, ūdeni un pusi miltu. Samīca. Pēc tam pievieno atlikušos miltus. Mīklu pārklāj ar pergamentu vai foliju un liek ledusskapī. Cep ne ātrāk kā nākamajā dienā, bet to var darīt arī pēc nedēļas.

Cukura glazūra (1)
300 g pūdercukurs
1 ēd.k. ūdens
1 – 2 pilieni eļļa


Bļodā ieber pūdercukuru un tam uzlej ūdeni. Samaisa un pēc vajadzības pievieno vēl cukuru vai ūdeni, beigās pielej eļļu.

Cukura glazūra (2)
800 g pūdercukurs
2 olas baltumi
1 tējk. citronu sula


Ja vēlaties krāsainu glazūru, tad varat izmantot kulinārijas krāsas. Ne tik koši baltu glazūru iegūst, ja ūdens vietā lieto apelsīnu sulu vai šķīdušu kafiju. Cik daudz kafijas pieliksiet, tik tumša būs glazūra. Eksperimentējiet ar jāņogu želeju, dzērveņu sulu, melleņu ievārījumu. Var lietot arī burkānu un biešu sulu. Reizēm saimnieces iemanījušas koši dzeltenu krāsu iegūt no B vitamīna bumbiņu pildījuma – riboflavīna.

majina2.jpg - 61.67 KB

Cepšana
Mīklu izrullē uz cepamā vai pergamenta papīra. Tai nevajag būt pārāk plānai, vislabāk, ja tā ir 0,5 cm bieza.

Uz mīklas uzliek un ar nazi izgriež mājiņas detaļu piegrieznes.

Mīklu ar visu cepamo papīru liek uz aukstas lēzenas cepešpannas. Cep 200 grādu temperatūrā, līdz mājiņas detaļas ir skaisti brūnas un kraukšķīgas. Atdzesē.

Būvēšana
detalas.jpg - 45.66 KBVispirms atsevišķās detaļas „jāapglezno” – tajās jāiezīmē logi un durvis.

No cepamā papīra vai pergamenta satin tik daudz konusveidīgu tūtiņu, cik jums ir dažādas krāsas glazūra. Tūtiņas nogriež smailo galiņu atkarībā no tā, cik biezu glazūras svītriņu jūs gribat novilkt. Sākumā caurumiņš var būt mazāks, vēlāk pēc vajadzības to pārgriež lielāku.

Saspiežot tūtiņas galu, ar to „zīmē” durvis, logus, jumta kārniņus. Ja darbs uz brīdi jāaptur, tad tūtiņa jāieliek plastmasas maisiņā, lai glazūra nesacietētu.

„Apgleznotās” mājas detaļas nožāvē.

Pannā  izkausē cukuru, kamēr tas kļūst gaiši brūns. Sākumā izkausē 150g cukura, ja nepietiek, kausē vēl. Ja darba laikā „java” sacietē un vairs nav derīga līmēšanai, to kausē vēlreiz.

Savienojamās malas iemērc šķidrajā cukurā (ļoti uzmanīgi, ko cukurs ir karsts), saspiež kopā un tur tik ilgi, līdz cukurs sacietē. Ar cukuru var pielīmēt arī konfektes, marmelādi un citus rotājuma elementus.

Beigās varat paraut vaļā Sniega mātes maisu un uzputināt pūdercukura sniedziņu.

Komentāri (13)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
mmm es izbaudiju !
man garšo nezinu kā citieem!
12.12.2013. plkst. 18:30
:)
Ļoti labas receptes! Lūdzu iesakikiet vēl kautko!!!:) :)
26.12.2011. plkst. 17:59
man garšo
Lieliska mājiņa! Man patīk lielais konfekšu daudzums. :)) Reku vēl interesanta vietne ar piparkūku mājiņām: http://piparkuku-majinas.tumblr.com/ Būs arī man kāda jāuztaisa :))
14.12.2011. plkst. 23:59
vinnija
mptk ttkuka msgbtta kk
28.11.2011. plkst. 21:26
erika
erika
28.07.2009. plkst. 10:16

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 28. aprīlī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Francijā ir vislielākais siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju

Pasākumi

Sāksies Latvijas Gāzes balvas Operai publikas balsojums par labāko LNO jauniestudējumu pagājušajā sezonā

2008.gada 25. augustā portālā Delfi (www.delfi.lv) sāksies publikas balsojums par labāko pagājušās sezonas LNO jauniestudējumu – skatītāji aicināti balsot par baletiem Anna Kareņina un...