Ābolu deserti

Ābolu deserti

Turpinām izpētīt rudens vispopulārākos augļus – ābolus, lai zinātu, kādus garšīgus ēdienus no tiem varam pagatavot.  

Šoreiz dažas receptes gardēžiem.

Āboli putukrējumā

500 g āboli, 200 g saldais krējums, 2 ēd.k. cukurs, sakapāti rieksti, citronu sula

Ābolus nomizo un sarīvē rupjās skaidiņās, apslaka ar citronu sulu. Saldo krējumu saputo ar cukuru, pievieno ābolu skaidiņas un riekstus.

Cepti āboli ar biezpienu

4 lieli āboli, 200 g biezpiens, 1 ola, 1 ēd.k. manna, cukurs, rozīnes, rieksti, vaniļas cukurs, taukvielas

Ābolus pārgriež gareniski uz pusēm, izņem serdi. Biezpienu samaisa ar olu, cukuru, rozīnēm, riekstiem, vaniļas cukuru un mannu. Masu pilda ābolu pusītēs, tās liek ietaukotā veidnē un cep cepeškrāsnī. Pasniedz ar pienu vai pārlej ar saldo krējumu.

Ābolu uzputenis

4 āboli, 2 olu baltumi, 1 tējk. želatīns, cukurs, vaniļas cukurs

Ābolus nelielā ūdens daudzumā sautē, līdz tie izšķīst. Tad izberž caur sietu, pievieno cukuru, vaniļas cukuru, uzbriedinātu un izšķīdinātu želatīnu, olu baltumus. Visu puto, līdz masa kļūst viegla un gaiša. Uzputeni liek stikla trauciņos un pasniedz ar pienu.

Ābolu ķīselis

500 g āboli, cukurs, 4 glāzes ūdens, 4 ēd.k. kartupeļu ciete

Ābolus nomizo, izņem serdi. Mizām pārlej ūdeni, brīdi pavāra un šķidrumu izkāš caur sietu. Šķidrumam pēc garšas pievieno cukuru, šķēlēs sagrieztus ābolus un vāra, līdz āboli gatavi. Aukstā ūdenī iejauc kartupeļu cieti un, nepārtraukti maisot, pielej šķidrumam. Ķīseli uzkarsē, bet neuzvāra. Atdzesē un pasniedz ar saputotu saldo krējumu.

Ābolu un riekstu sacepums

150 g sasmalcināti lazdu rieksti, 5 olas, 100 g cukurs, 500 g āboli, margarīns, ½ l piens, 375 g milti, rozīnes, 1 paciņa vaniļas cukurs

Riekstus sajauc ar 1 olas dzeltenumu un 30 g cukura. Ābolus nomizo, izdobj serdi, augļus pilda ar riekstu un olu maisījumu un kārto ietaukotā veidnē pienu, miltus un atlikušos olu dzeltenumus samaisa ar cukuru, pieliek rozīnes. Olu baltumus saputo stingrās putās un iecilā masā. Masu pārlej āboliem un cep vidējā karstumā apmēram 1 stundu. Gatavu pārkaisa ar vaniļas cukuru un pasniedz.

Ābolu šarlote

1 kg skābi āboli, baltmaizes šķēles, 120 g cukurs, 1 citrons, sviests

Ābolus nomizo, izņem serdi, ābolus sagriež šķēlēs. Labi ietaukotā veidnē kārtām liek strēmelēs sagrieztu maizi un ābolu šķēles, kuras pārkaisa ar cukuru, norīvētu citrona miziņu un pārslaka ar citrona sulu. Virsējā kārtā liek maizi. Veidni pārsedz ar ietaukotu cepamo papīru un vidējā karstumā cep apmēram stundu. 10 minūtes pirms cepšanas beigām noņem cepamo papīru. Ābolu šarloti pārkaisa ar cukuru. Pasniedz ar saputotu saldo krējumu vai vaniļas mērci.

Ābolu putas

1 ½ kg skābi āboli, 200 g cukurs, ½ kanēļa standiņa, ¼ l saldais krējums, 2 ēd.k. sarīvēta šokolāde

Ābolus nomazgā, izņem serdi un augļus sagriež četrās daļās. Katliņā liek ābolu daiviņas, pielej ½ glāzes ūdens, pieliek cukuru un kanēļa standziņu. Uz lēnas uguns sautē apmēram 20 minūtes. Gatavu masu izberž caur sietu un atdzesē. Saldo krējumu saputo ar cukuru un iecilā ābolu masā. Pārkaisa ar sarīvētu šokolādi.

Pildīti āboli


4 lieli āboli, 50 g valrieksti, 50 g dzērvenes
Drumstalām: 100 g milti, 100 g sviests, 100 g cukurs


Āboliem izdobj serdi, tos pilda ar valriekstiem, dzērvenēm un drumstalām. Drumstalas iegūst, samaisīt miltus, sviestu un cukuru vienādās daļās. Ābolus liek folijas maisiņā un cep, līdz tie kļūst gaiši brūni. Gatavus rotā ar konditorejas dekoriņiem.

Folijā cepti āboli

Āboli, cukurs, kanēlis, sviests

Foliju ietauko, uz tās liek gabalos sagrieztus ābolus (ja vēlas var pievienot arī citus augļus –banānus, ananāsus, bumbierus). Augļus pārkaisa ar cukuru, kanēli, uzliek piciņu sviesta. Foliju satin, liek uz grila restēm un cep apmēram 10 minūtes.

Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
mja
saja teksta nau izcelti edienu nosaukumi. galigakaja sviesta.
12.12.2011. plkst. 19:28
sauliite
laikam viss ir njamiigi!!
31.10.2008. plkst. 18:39

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 20. janvārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Sīpoli savu specifisko smaržu iegūst uzsūcot no augsnes sēru

Pasākumi

Rīgā viesosies Chris Geddes no grupas "Belle & Sebastian"

Šī gada 10.jūlijā, mūzikas klubā „Pulkvedim neviens neraksta…”
uzstāsies Skotu indīpopa grupas „Belle & Sebastian”
taustiņinstrumentālists Chris Geddes ar savu DJ...