Mērces salātiem

Mērces salātiem

Mērces palielina salātu uzturvērtību, bagātina tos ar olbaltumvielām, taukiem utt. Mērces dara salātus sulīgākus, veicina to ilgāku uzglabāšanu.
Lai pagatavotu labus salātus, liela uzmanība jāveltī mērču pagatavošanai. Slikta mērce var izbojāt no vislabākajiem produktiem gatavotus salātus.

Mērcei paredzētajiem produktiem jābūt maigiem, bez asas vai nepatīkamas piegaršas. Nevar izmantot pārāk skābu, vecu krējumu vai pienu. No augu eļļām ieteicams ņemt olīveļļu vai kukurūzas eļļu, kurām nav tādas specifiskas piegaršas kā saulespuķu eļļai. Saulespuķu eļļa jālieto tikai tad, ja pie tās garšas ir pierasts.

Skābenu garšu mērcei dod citronu sula, citronskābes šķīdums, skābās augļu un ogu sulas (no āboliem, jāņogām, dzērvenēm, rabarberiem ērkšķogām), kas ir ieteicamākas nekā etiķis. Bērniem paredzētajiem salātiem jāizmanto tikai dabīgās sulas.

Mērces asums ir atkarīgs no salātu galveno sastāvdaļu garšas. Vairumā gadījumu salātus ar asi izteiktu garšu papildina ar asākām mērcēm, tomēr var būt arī izņēmumi – ja grib īpaši izcelt kāda produkta garšu.

Majonēzi ieteicams nopirkt jau gatavu, tās emulsija ir smalkāka, tāpēc tā ir garšīgāka, labāk uzglabājas un asimilējas nekā mājās pagatavota majonēze. Pirktās majonēzes garšu var izmainīt sekojoši: pie pārāk skābas majonēzes pielej saldu krējumu vai pienu, pie pārāk sāļas – skābu krējumu vai kefīru, pie pārāk asas – augu eļļu, vārītu mērci, skābu krējumu utt., tomātu biezeni, ogu vai dārzeņu sulu, zaļums un citas piedevas.

Daudziem salātiem vislabāk noder vairāku mērču maisījums. Pieliekot majonēzi rūgušpiena, krējuma vai biezpiena mērcēm, tās kļūst garšīgākas.

Tālāk pievienotās mērces pēc izvēles var pievienot jebkuriem salātiem arī tai gadījumā, ja receptē salātiem ir ieteikta kāda cita mērce. Ja salāti nav pārlieti ar mērci, ieteicams krūzītēs vai mērču trauciņos pasniegt vairākas atšķirīgas mērces.

Pie salātiem no nevārītiem dārzeņiem pasniedz mazāku daudzumu mērces nekā pie jauktajiem, jo nevārītos salātos ir vairāk sulas no sarīvētajiem dārzeņiem.
Mērču receptes nevārītajiem un jauktajiem salātiem domātas 4 – 5 porcijām. Ja salāti tomēr ir pārāk sausi, tiem pielej kādas salātu sastāvdaļas sulu: gurķu, tomātu, skābētu kāpostu, konservētu zaļo zirnīšu vai pupu sulu, dārzeņu vai gaļas buljonu.

Augļu eļļas mērce (mērce – maisījums)

Nepieciešamās sastāvdaļas
½ glāze augu eļļa, 1 – 2 ēd.k. galda etiķis vai skāba sula, ¼ - ½ tējk. cukurs, pipari

Pagatavošana
Visus produktus salej bļodiņā vai krūzītē, sajauc un saputo. Var jau iepriekš sagatavot lielāku daudzumu mērces un katru reizi pirms lietošanas rūpīgi saputot.

Augļu eļļas mērce ar lokiem

Nepieciešamās sastāvdaļas
Augļu eļļas mērce, 1 tējk. sarīvēti sīpoli vai sasmalcināti loki

Pagatavošana
Pie augu eļļas mērces (iepriekšējā recepte) pieliek sīpolus un piedevas.

Augļu eļļas mērce ar tomātu biezeni

Nepieciešamās sastāvdaļas
Augu eļļas mērce, 1 tējk. tomātu biezenis vai 1 – ½ ēd.k. tomātu sula, ½ tējk. rīvēti sīpoli

Pagatavošana

Pie augu eļļas mērces pielej etiķi vai skābu sulu, bet pēc tam tomātu biezeni vai tomātu sulu, pievieno sīpolus.

Augu eļļas mērce ar krējumu

Nepieciešamās sastāvdaļas
2 – 3 ēd.k. augu eļļa, 2 ēd.k. citronu, ābolu vai jāņogu sula, 2 – 3 ēd.k. saldais vai skābais krējums, ½ tējk. cukurs, ¼ - ½ tējk. sāls, pipari, sinepes

Pagatavošana
Aukstus produktus sajauc, labi saputo ar putotāju vai dakšiņu, pieliek piedevas. Pasniedz uzreiz, ilgi neuzglabājot.

Biezpiena mērce no pilnpiena biezpiena

Nepieciešamās sastāvdaļas
100 g biezpiens, ¾ - 1 glāze piens, sāls, cukurs (ķimenes vai sinepes)

Pagatavošana
Biezpienu saberž ar koka karoti, graudainu biezpienu izberž caur sietu vai samaļ ar gaļas mašīnu, pieliek piedevas, pielej pienu, berž līdz iegūst viendabīgu masu. Sausam biezpienam pieliek vairāk pienu, ūdeņainam – mazāk.

Krējuma mērce

Nepieciešamās sastāvdaļas
1 glāze skābs krējums, ½ tējk. sāls, ½ - ¾ tējk. cukurs, sinepes, pipari, skāba sula

Pagatavošana
Krējumam pieliek norādītos produktus, sajauc. Ja krējums nav pietiekami skābs, pielej skābu sulu vai galda etiķi.

Krējuma mērce ar augu eļļu

Nepieciešamās sastāvdaļas
½ glāze skābs krējums, ½ - ¾ glāzes augu eļļa, 1 – 2 olas dzeltenumi, ½ tējk. sāls, ½ tējk. cukurs, ½ - 1 ēd.k. ābolu vai citronu sula

Pagatavošana
Dzeltenumus saberž kopa ar piedevām, pieliek pārējos produktus un labi saputo.

Asā krējuma mērce

Nepieciešamās sastāvdaļas
1 glāze skābs krējums, 2 – 3 ēd.k. skāba sula vai etiķis, 2- 3 tējk. sinepes, 1 tējk. sāls, melnie vai sarkanie pipari, ½ tējk. asais tomātu kečups

Pagatavošana
Produktus labi sajauc. Pasniedz pie maigiem salātiem.

Rūgušpiena (kefīra) mērce

Nepieciešamās sastāvdaļas
1 glāze rūgušpiens vai kefīrs, 1 tējk. cukurs, ¼ - ½ tējk. sāls, sinepes, pipari (salds krējuma vai piens)

Pagatavošana
Rūgušpienam vai kefīram pieliek piedevas, labi saputo. Ja rūgušpiens ir pārāk skābs, pieliek nedaudz saldo krējumu vai pienu un vairāk cukuru.

Zaļā rūgušpiena mērce

Nepieciešamās sastāvdaļas
1 glāze rūgušpiens vai kefīrs, 1 ēd.k. sasmalcināti spināti, ½ ēd.k. sasmalcināti loki vai sīpoli, 1 ēd.k. sasmalcinātas dilles, pētersīļi un selerijas, sāls, cukurs

Pagatavošana
Nomazgātas jaunās lapiņas ar asu nazi sīki sasmalcina, sajauc ar rūgušpienu vai kefīru, pieliek piedevas.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 24. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Pie vīna nedrīkst pasniegt citrusa augļus: apelsīnus, greipfrūtus, mandarīnus, citronus

Pasākumi

Ivo Fomins izdos labāko dziesmu izlasi

Nākamās nedēļas sākumā mūzikas veikalos nonāks Ivo Fomina labāko dziesmu izlase, kurā apkopotas pavisam 18 dziesmas, kuras spēlējušas nozīmīgu lomu dziedātāja karjerā. Albumā būs...