Galerti

Galerti

Parasti galertus gatavo no gaļas un zivīm, retāk – no dārzeņiem. Zivju galertam piemērotākās zivis ir karpas, zandarti, asari, stores, plauži, līņi. Gaļas galertus gatavo no cūkas, teļa un truša gaļas, mājputniem, šķiņķa, mēles, dažādiem cepešiem, medījumiem.

Dārzeņu galertiem izmanto burkānus, kāļus, zaļos zirnīšus, zaļās pupiņu pākstis, zaļo un sarkano piparu pākstis, svaigus gurķus un puķkāpostus. Dārzeņus var kombinēt ar augļiem – āboliem, bumbieriem, plūmēm, ķiršiem aprikozēm.

Ūdens, kurā vārītas zivis, gaļa vai dārzeņi, jāizlieto recekļa pagatavošanai. Vārot galertu no cūkas vai teļa gaļas kopā ar kauliem, var iztikt bez želatīna, bet pārējiem produktiem vairāk vai mazāk jāpievieno želatīns.

Untitled 10.jpg - 89.29 KBZandarta un karpas buljons recē labāk nekā mājputnu buljons. Lai dabūtu labu recekli, uz 1 glāzi vistas vai tītara buljona jāņem 5 – 6 g želatīna, bet dārzeņu buljona – 7 – 8 g želatīna.

Ja mājās nav svariņi, buljonu var mērīt ar karotēm: uz 10 – 11 ēdamkarotēm dārzeņu buljona ņem 1 tējkaroti želatīna. Želatīnu vispirms aukstā ūdenī uzbriedina. Ūdeni ņem pēc svara 5 reizes vairāk nekā želatīnu.

Buljonu nedaudz uzkarsē, pieliek želatīnu, maisot karsē, kamēr želatīns izkusis un buljons sāk vārīties. Buljonu ilgstoši vārīt nav vēlams; to izkāš caur divkāršu marli un pārlej sagatavotiem produktiem. Receklis labi izskatīsies, ka būs zeltainā krāsā ko panāk, vārot zivis vai gaļu kopā ar nemizotu sīpolu.

Lai iegūtu dzidrāku recekli, buljonu dzidrina ar olas baltumu: uz katru litru buljona ņem 1 saputotu olas baltumu, pieliek naža galu sāls, labi samaisa un pielej karstam buljonam (ja pie olas baltuma vai buljona nepieliks sāli, buljons nedzidrināsies). Trauku aizvāko un lēni karsē līdz vārīšanai, tad atstāj uz plīts malas, kamēr buljons kļuvis dzidrs (apmēram 1pusstundu) pēc tam lēni un uzmanīgi izkāš.

Aspiks ir sarecējis caurspīdīgs buljons. To lieto cepešu greznošanai, dažādu zivju, gaļas un sakņu galertiem. Aspiku pagatavo no cūkas, liellopu vai teļa galvas, kājām un kauliem zivīm un putniem. Garšu piešķir ar garšsaknēm, lauru lapām, pipariem, zaļumiem, etiķi, citronu.

Galerts
Untitled 2.jpg - 68.8 KBTam paredzēto gaļu cep kā cepeti vai vāra, izņem kaulus, sagriež sīki. Buljonā izkausē želatīnu. Ņem rievainu metāla formu vai mazus, dziļus trauciņus (kafijas tases vai nelielas bļodiņas),ielej tajos apmēram ½ cm biezu buljona kārtu. Ļauj tam sarecēt.

Uz aspika liek greznojumu: olu, citrona šķēlītes, pētersīļus, zaļos zirnīšus. Virsū uzlej mazu kārtiņu buljona, lai greznojums būtu apņemts. Gaļu kārto pārmaiņus ar dažādām saknēm un olu ceturksnīšiem. Virsū uzlej tik daudz buljona, lai trauciņa saturs būtu pilnīgi aizņemts, un vēsumā sarecina.

Galertu no formas izņem šādi: formu uz 2 – 3 sekundē, iegremdē siltā ūdenī, noslauka, uzliek uz tās otrādi apgrieztu šķīvi. Tad formu apgriež otrādi; mazliet pakratot, saturs izkritīs uz šķīvja.

Teļa gaļas galerts


1 – 1,5 kg teļa gaļas mīkstums, 150 g svaigs, apsālīts speķis vai 150 g žāvēta liellopu mēle, 3 marinēti gurķi, garšsaknes, pipari, lauru lapas etiķis, sāls pēc garšas, želatīns

Gaļu nomazgā, ieberž ar sāli un pipariem, iespeķo ar speķi un gurķiem (gaļā ar spicu nazi iedur caurumiņus, kuros ieliek speķa stienīti pārmaiņus ar gurķi).
Katliņā ielej ūdeni, pievieno etiķi, sagrieztas garšsaknes, garšvielas un uzvāra, tad ieliek gaļu un lēni vāra līdz gatavs. Kopā ar buljonu gaļu novieto vēsā vietā. Nākamajā dienā gaļu izņem, sagriež plānās šķēlītēs, kārto lēzenos traukos, pārlej buljonu, kam pielikts želatīns. Sarecējušu grezno ar tomātu, gurķu šķēlītēm.

Mēles galerts

Untitled 4.jpg - 67.09 KB1 kg mēle, 20 – 25 g želatīns, sāls, 1 burkāns, 1 pētersīlis, 2 sīpoli, gabaliņš selerijas saknes, pipari, lauru lapas

Svaigu mēli labi nomazgā, aplej ar vārošu ūdeni. Atdzisušu mēli liek katlā, pārlej aukstu ūdeni, pieliek garšvielas un garšsaknes, sāli. Vāra, līdz mēle mīksta. Karstu uz pāris minūtēm iegremdē aukstā ūdenī, lai būtu vieglāk noņemt balto plēvi. Griež plānās, glītās šķēlēs, kārto formās, pārlej buljonu ( 3 glāzēm mēles buljona noņem taukus un pieliek želatīnu).

Variants. Mēli griež pabiezās šķēlēs, kārto traukā ar a cm atstarpi. Katru šķēli izrotā ar svaiga gurķa, olas šķēlīti, pētersīļu zaļumiem. Pārlej buljonu, kad tas sastindzis, mēles gabalus ar visu recekli izņem, katru gabalu apgriežot ar nazi. Gabalus kārto lēzenos traukos. Rotā ar marinētām saknēm vai augļiem.

Vistas gaļas galerts


Untitled 6.jpg - 65.5 KB1 neliela notīrīta vista, 1 teļa kāja, 5 glāzes ūdens, sāls, garšsaknes; gabaliņš selerijas, 1 burkāns, 1 pētersīlis, 2 sīpoli (viens no tiem ar mizu), 1 – 2 olu baltumi dzidrināšanai

Notīrītu vistu sagriež mazākos gabaliņos, kopā ar noplaucētu, sacirstu teļa kāju liek katlā, uzlej tik daudz ūdens, lai gaļa būtu apņemta. Pieliek garšsaknes, sāli, vāra lēni, kamēr gaļa mīksta. Vistas gaļu izņem, teļa kaulus var pavārīt ilgāk.
Gaļu sadala mazākos gabaliņos (kopā ar kauliem vai arī bez tiem). Buljonu izkāš, dzidrina. Gaļu sakārto ar aukstu ūdeni izskalotās formās vai bļodiņās. Formas dibenā liek pētersīļu zaļumus, zaļos zirnīšus, olu šķēlītes. Visu pārlej ar buljonu, vēsā vietā sarecina. Pasniedz izgāztu uz piemērota lieluma šķīvja. Līdzīgi gatavo galertu no citiem mājputniem. Galerta garša ir vēl labāka, ja putnu iepriekš apcep gaiši brūnu.

Zivju galerts

Untitled 8.jpg - 60.08 KB0,8 kg vārīta zivs bez asakām, 2 cieti vārītas olas, pētersīļu zaļumi, zaļie zirnīši un citrona šķēlītes. Zivju buljons, kam pielikts želatīns, vai buljons, kas vārīts no teļa kājām.

Formu izskalo ar aukstu ūdeni, ielej ½ cm biezu kārtu recējošā buljona, sarecina. Virs tā liek rotājumu: olu šķēlītes, pētersīļu zaļumus, zirnīšus vai citrona šķēlītes, pārlej atkal buljonu un sarecina. Virsū liek glītos gabaliņos sadalītu zivi. Pārlej buljonu, sarecina; izgāž no formas lēzenā traukā, pasniedz ar augļu vai dārzeņu salātiem, mārrutkiem.

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
jaukums
īiiuuuuu !!! :)
07.02.2012. plkst. 02:39

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 17. janvārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Ir nepieciešama tonna ūdens, lai iegūtu mārciņu smalkā cukura

Pasākumi

IZGLĪTĪBAS PROGRAMMAI Svētdienas sarunas muzejā

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sagatavojis jaunu programmu 14 Svētdienas sarunām muzejā, kuras notiks laikā no 2008.gada septembra līdz decembrim.
Šo svētdien, 2008.gada 14.septembrī,...