Tomātu salāti

Tomātu salāti

Tomātus uzskata par organisko skābju avotu. Tomāti satur ābolskābi, citronskābi, skābeņskābi. Uzturvērtību nosaka augstais cukura (4,2%), minerālvielu (0,7%) un organisko skābju (0,5%) saturs. Kālijs, magnijs, nātrijs, dzelzs nosaka skābju un sārmu līdzsvaru organismā. Tomāti bagāti ar C, B, PP, K grupas vitamīniem un karotīnu. Kulinārijā tomātus izmanto svaigus un ceptus, pārstrādātus konservos, biezeņa, sulas un pastas veidā.

Pirms lietošanas tomātus rūpīgi nomazgā un izgriež kātiņu. Ja tomātiem grib noņemt miziņu, tos iepriekš applaucē. Tomātus lieto salātu pagatavošanai, kā arī ēdienu dekorēšanai. Visvērtīgākie ir svaigi nogatavojušies augļi.

Tomātu un ābolu salāti


2 tomāti, 1 – 2 āboli, 1 galviņa lapu salāti, 1 saišķis dilles, 2 ēd.k. augu eļļa, 1 ēd.k. 9% etiķis, 1 tējk. cukurs, sāls, 1 tējk. sinepes, pipari

Sagatavotus tomātus un ābolus sagriež šķēlēs, lapu salātus saplucina, dilles sakapā. Visu sajauc ar etiķa un eļļas maisījumu. Kārto salātu traukā. Rotā ar tomātu daiviņām.

Tomātu un biezpiena salāti

600 g tomāti, 3 ēd.k. etiķa un eļļas mērce, 2500 g biezpiens, 100 g skābs krējums, 2 sīpolisāls, pipari, dilles, lociņi, pētersīļi

Tomātus sagriež šķēlēs un pārlej ar eļļas un etiķa mērci, kam pievienoti pipari. Biezpienam pieliek krējumu, dilles, pētersīļus, sāli. Sīpolus sagriež gredzenos un uz dažām stundām pārlej ar etiķi, tad notecina. Traukā kārtām liek tomātu ripiņas, sīpolus, biezpienu, utt. Virsējā kārtā liek tomātu šķēles, kas pārkaisītas ar lociņiem.

Tomāti etiķī

3 tomāti, 1 tējk. 3% etiķis, pipari, 1 sīpols, sāls, ½ tējk. eļļa

Nomazgātus sīpolus sagriež gredzenos, tomātus ripiņās. Tomātus kārto traukā, pārkaisa ar sāli, pipariem, pārlej ar etiķi, rotā ar sīpolu gredzeniem.

Tomātu un olu salāti

4 olas, 500 g tomāti, 1/8l kefīrs, 1 sīpols, 100 g sīpolu loki, sāls, pipari

Nomazgātus tomātus sagriež šķēlēs, kārto porciju salātu traukos, pārkaisa ar rupji sakapātām olām, sāli, pipariem. Kefīru samaisa ar vārītiem olu dzeltenumiem, smalki sakapātiem sīpoliem, lokiem, sāli. Šo mērci pārlej tomātiem. Pasniedz atvēsinātus.

Pildīti tomāti

Gataviem cietiem vidēja lieluma tomātiem ar asu nazi nogriež virsējo daļu (Izmanto kā vāciņu pildītam tomātam), ar tējkaroti izņem sēklotni (pievieno pildījumam).. izdobtajos tomātos liek pildījumu, izgrezno ar skābu krējumu, zaļumiem. Pildītos tomātus liek uz salātu lapām lēzenā traukā.

Sēņu pildījums: 1 ēd.k. vārītas sēnes, 1 mazs sīpols, 1 ēd.k. skābs krējums, garšvielas

Vārītas sēnes (sālītas vispirms nomērcē), sīpolu sasmalcina, pievieno skābu krējumu, etiķi, sāli, cukuru un sajauc.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 19. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Pēc pārēšanās dzirde kļūst mazāk asa

Pasākumi

Sērijas “Pasaku lāde” ietvaros klajā nāk “Pīters Pens”

Ar Hipotēku bankas atbalstu kompānija “Platforma Music” klajā laidusi jau desmito sērijas “Pasaku lāde – pirms miedziņš nāk” kompaktdisku, kurā šoreiz iekļauts Džeimsa Berija...