Vārītas zivis

Vārītas zivis

Vārīšanai izvēlas garšīgākās, treknākās zivis, kā zandartus, brekšus, lašus u.c. Zivis vāra tvaikā vai ūdenī veselas – nesadalītas vai sadalītas gabaliņos (150 – 200 g). Veselas zivis vāra zivju vārāmā katlā, bet zivju gabaliņus lēzenā katliņā, sakārtotus vienā kārtā. Katlā sakārtotās veselās zivis pārlej ar aukstu ūdeni, bet zivju gabaliņus ar karstu ūdeni, lai tās būtu pārklātas. Tad pievieno sāli, nedaudz piparu, lauru lapas, pētersīļus, sīpolus.

Lai saglabātu zivju krāsu (lasim, forelei u.c.), tad ūdenim pielej etiķi (uz 1l ūdens 2 ēdamkarotes etiķa). Zivis vāra uz lēnas uguns, līdz gatavas, - ādiņa iesprēgājusi, gaļa balta, stingra, atdalās no asakām.
Zivju novārījumu izlieto zivju mērču pagatavošanai. Vārītas zivis sakārto lēzenā traukā, grezno ar citrona šķēlītēm, pētersīļu zaļumiem. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, dažādām zivju mērcēm, svaigiem dārzeņu salātiem.

Vārīts zandarts

Nepieciešamās sastāvdaļas
250 g zandarts, 10 g garšsaknes, 1/8 citrons, sāls, garšvielas, zaļumi

Pagatavošana
Notīrītu zandartu veselu vai sadalītu liek katlā, pārlej ūdeni, pievieno garšsaknes (pētersīļus, burkānus, sīpolus), garšvielas, sāli un vāra, līdz tas gatavs. Tad no ūdens izņem, sakārto traukā, pārliek citrona šķēlītes, pārkaisa sasmalcinātus pētersīļu zaļumus.
Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, sviesta un olu mērci un svaigu dārzeņu salātiem.
Tādā pašā veidā vāra lašus, brekšus, līdakas un citas zivis.

Uzturvērtība: olbaltumvielas – 21,1 g, taukvielas – 1,0 g, ogļhidrāti – 2,0 g, kalorijas – 104.

Vārītas zivis

Nepieciešamās sastāvdaļas
150 g zivju fileja, 10 g sīpoli, ¼ citrons, 10 g augu eļļa, 3 g zaļumi, sāls

Pagatavošana

Zivju (asara vai brekša, zandarta, paltusa u.c.) filejas sadala porciju gabalos. Pergamenta papīru sagriež tā, lai zivju gabaliņus tajā varētu labi ietīt, pārziež ar augu eļļu, uzliek pa vienam zivju gabaliņam, to pārlaista ar citronu sulas un augu eļļas maisījumu, pārkaisa ar sāli, sīki sasmalcinātiem sīpoliem, pētersīļu zaļumiem. Pēc tam zivju gabaliņu ietin pergamenta papīrā, ar diegu nosien, liek verdošā ūdenī un vāra uz mazas liesmas 15 – 20 minūtes. Tad no vārāmā ūdens izņem, attin papīru un zivju gabaliņus sakārto traukā. Grezno ar citrona šķēlītēm, pētersīļu zaļumiem un pasniedz ar zivju mērci, vārītiem kartupeļiem, dārzeņu salātiem.

Uzturvērtība: olbaltumviela – 22,5 g, taukvielas – 17 g, ogļhidrāti – 1,92 g, kalorijas – 269.

Zivju frikadeles mārrutku mērcē

Nepieciešamās sastāvdaļas
250 g zivis, 25 g baltmaize, 50 g piens, ¼ olas, sāls

Mārrutku mērcei
100 g zivju buljons, 5 g sviests, 5 g kviešu milti, 15 g skābs krējums, 25 g mārrutki

Pagatavošana
Zivju gaļu kopā ar pienā vai ūdenī izmērcētu baltmaizi 2 reizes gaļas mašīnā samaļ. Samaltai masai pievieno olas, sāli, atlikušo pienu vai ūdeni un sastrādā. Ar saslapinātām rokām veido frikadeles un vāra zivju buljonā, kas izvārīts no zivju asakām; gatavas izņem, liek dziļākā traukā, pārlej ar mārrutku mērci un pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

Mārrutku mērce. Uz pannas sviestā izkarsē kviešu miltus gaiši brūnganus, pievieno zivju buljonu, kurā vārītas frikadeles, skābu krējumu un 5 – 10 minūtes vāra. Pēc tam pieliek smalki sarīvētus mārrutkus.

Uzturvērtība: olbaltumvielas – 24,9 g, taukvielas – 4,2 g, ogļhidrāti – 14,5 g, kalorijas – 199.

Pildīta līdaka

Nepieciešamās sastāvdaļas
250 g līdaka, 15 g baltmaize, ¼ ola, 5 g sviests, 10 g skābs krējums, 50 g piens, 10 g garšsaknes, sāls, muskatrieksts

Pagatavošana

Pildīšanai izvēlas 1 – 2 kg smagu līdaku, notīra, atgriež galvu, izņem iekšas, nomazgā un rūpīgi atdala ādu. Ja āda no gaļas labi neatdalās, tad ar nazi uzmanīgi atgriež, lai to nesagrieztu. Gaļu atdala no asakām un 2 – 3 reizes gaļas mašīnā samaļ kopā ar ūdenī vai pienā izmērcētu baltmaizi.

Samaltai gaļai pievieno olas, skābu krējumu izkausētu sviestu, sāli, sarīvētu muskatriekstu, atlikušo ūdeni vai pienu un masu sastrādā, līdz ta uzbriedusi, vijīga. Masu pilda zivs ādā, aizšuj, izveido zivs formā, liek katlā, pārlej siltu ūdeni, pievieno sagrieztus sīpolus, pētersīļus, piparus, lauru lapas, sāli. Vāra mazā siltumā uz lēnas uguns apmēram 45 – 60 minūtes, atkaribā no zivs lieluma. Gatavu zivi no vārāmā ūdens izņem, liek cepesbļodā  sagriež šķēlēs, atstājot veselas zivs veidu, pārliek citrona šķēlītesm pārkaisa sasmalcinātus pētersīļus.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, zivju mērci, vārītiem dārzeņiem.

Uzturvērtība: olbaltumvielas – 24,3 g, taukvielas – 10,8 g, ogļhidrāti – 10,9 g, kalorijas – 240.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 24. jūnijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Sinepes stimulē gremošanu. Tās ieteicams pievienot taukainai gaļai, gaļas pildījumiem, zivij, kā arī salātu mērcēm

Pasākumi

Ausekļa Baukšķenieka gleznu izstāde „Mājās un ārpus mājas” Cēsu Izstāžu namā

Ceturtdien, 9.oktobrī plkst.17.00 Cēsu Izstāžu namā tiks atklāta Ausekļa Baukšķenieka „Mājās un ārpus mājas”. Izstādes atklāšanas dienā ieeja bez maksas....