Klasiski padomi kafijas pēcpusdienai

Klasiski padomi kafijas pēcpusdienai

Parasti viesus uz kafiju aicina pēcpusdienā no plkst.17:00 līdz 19:00. Taču, ja kafiju ieplānots pasniegt uzreiz pēc pusdienām, šis laiks var mainīties. Gaidot viesus tikai uz kafiju, galda klājumu ietur jautrā, dzīvā noskaņā, ko panāk, izvēloties krāsainu galdautu un salvetes, kā arī pieskaņotus traukus un ziedus. Galdsegas ņem gan vienkrāsainas, gan svītrotas, rūtotas vai punktotas. Šīm krāsainajām galdsegām pieskaņo salvetes. Tās var būt gan raibas, gan vienkrāsainas, taču tonim jābūt līdzīgam galdauta krāsai. Visbeidzot pieskaņo attiecīgus ziedus. Tie var būt dārza, lauku vai vienmēr zaļojošie zari. Arī ziedošas podu puķes (piemēram, hiacintes, acālijas) būs labs kafijas galda rotājums. Puķu podus nedrīkst aplikt ar spilgtu kreppapīru – tas var liecināt par sliktu gaumi. Ja jūs neapmierina māla poda kvalitāte vai tā izskats, tad puķi ar visu podu var ievietot groziņā, dziļā māla bļodā vai dekoratīvā podā.

Klājot kafijas galdu, vispirms dažus centimetrus atstatus no galda malas katrai personai liek maizes šķīvīti. Slīpi pa labi liek apakštasīti ar virstasīti, kuras osiņai jābūt pagrieztai uz labo pusi paralēli galda malai. Tējkaroti novieto uz apakštasītes paralēli osiņai. Ja tasītes osiņu liek slīpi, stingri jāievēro vienāds slīpuma leņķis, citādi galds izskatīsies nekārtīgi saklāts. Ja kafijas galdā pasniedz liķieri vai kādu citu dzērienu, šķīvja priekšpusē liek tam paredzēto glāzīti. Jāteic, ka kafijas, tāpat kā tējas galda klājums iespējams brīvāks nekā klasiskais pusdienu galds vai svētku bankets.CoffeeCakeMain.jpg - 34.03 KB
Pēc trauku novietošanas izdomā salvetes locījumu un novietojumu. Galdā uz nelielas paplātes saliek cukurtrauku, krējuma krūzīti un citrona trauciņu. Šādā veidā viesiem ērti izvēlēties kafijas piedevu – citronu, cukuru vai cukuru un krējumu.

Smalkajam cukuram jāliek klāt speciāla karotīte, bet graudu cukuram standziņas. Citronam paredzēti mazi stikla trauciņi uz kājiņas. Šķīvīši vai sudraba trauciņi. Klāt šiem trauciņiem liek mazu divzaru dakšiņu.

Galdā liek traukus ar cepumiem, saldām maizītēm, kūkām un tortēm (pēdējām klāt liek kūku lāpstiņu vai konditoru stangas), šķīvjus ar sagrieztu kliņģeri vai kēksa šķēlītēm. Piemērotas būs arī mazas, glīti sagatavotas maizītes, kuru ēšanai jāliek neliels nazītis ar dakšiņu. Abus šos rīkus liek pa labi no maizes šķīvīša. Šķīvim blakus noliek dakšiņu un tai blakus – nazīti. Kumosu maizītes ēd, turot pirkstos. Sviestmaizes, kuras speciāli sakārtotas un greznotas, jāēd, lietojot nazi un dakšiņu, kā parastās aukstās uzkodas. Kad viesi jau piesēdušies, galdā liek kafijas kannu pie labās rokas personai, kura apkalpo pie galda.

Krāsu izvēle, klājot kafijas galdu
Iespējami daudzi galda klājuma varianti, tāpēc tālāk apskatīti tikai daži to tiem:

  • Melnbalts, svītrots galdauts, zaļi trauki, dzeltenas salvetes, dzelteni ziedi.
  • Zaļš vai balts galdauts, zaļi tauki, zaļi sarkani svītrotas vai violetas vienkrāsainas salvetes, sarkani vai violeti ziedi.
  • Pelēks galdauts, balti rozā trauki, rozā salvetes, rozā ziedi.
  • Zils galdauts, rozā trauki, zilas vai rozā salvetes, rozā ziedi.

Izturēšanās pie kafijas galda
Piesēžoties pie galda, vispirms uz ceļiem uzklāj salveti, tāpat kā to dara pie pusdienām vai vakariņām. Tad saņem piepildītu kafijas tasi ar apakštasi vai arī šo komplektu pasniedz ieliešanai. Nekādā gadījumā kafijas lējējam nedrīkst pasniegt tikai tasīti, jo piepildītu tasīti ar karstu kafiju ir grūti noturēt rokās un tā var izlīt.

Smalko cukuru pieliek ar cukurtraukā esošo karotīti, bet graudu cukuru – ar standziņām. Cukuru, klusi maisot, izšķīdina un tējkaroti noliek atpakaļ uz apakštasītes. Nav nekādas vajadzības karotīti atstāt tasītē – to var nejauši ar roku vai piedurkni aizskart, kā rezultātā kafija izlīs gan uz galda, gan drēbēm.

Ja kafiju dzer ar citronu, tad ar tējkaroti to izspiež un noliek uz apakštasītes, lai netraucētu dzeršanu. Kūkas no kopējā šķīvja uz sava šķīvja uzliek ar kūku lāpstiņu vai konditora stangām. Kūkas ēd ar tējkaroti vai speciālu kūku dakšiņu. Cietās kūkas ēd, turot pirkstos, pēc tam tos noslauka salvetē. Kūkas ēdot, vajag lēnām atdalīt kūkas gabaliņu, grozot karotītes smailo galu, jo, strauji atdalot ar karotītes sāniem, kūkas gabaliņš var „aizlēkt” no šķīvja. Cepumus, ja nav standziņu, ņem ar pirkstiem. Kēksa un kliņģera šķēles arī ēd, turot pirkstos.

Dzērienus, kurus pasniedz pie kafijas (konjaku, rumu, liķieri), dzer no mazām glāzītēm maziem malciņiem un klāt piedzer kafiju. Dzērienu nav ieteicams liet kafijā, jo tā dzēriens zaudēs savu garšu un aromātu. Pie kafijas pa tējkarotei lej vienīgi rumu vai balzamu.

Bufetes galda kafijaCoffee sets.jpg - 33.26 KB
Tomēr visomulīgāk viesi jūtas, ja kafija servēta bufetes galda veidā. Visus kafijas galdam nepieciešamos traukus saliek gan rindiņās, gan kaudzītēs, arī salvetes saliek kaudzītē. Nedrīkst aizmirst arī vāzi ar ziediem. Traukus ar cukuru, citronu, krējumu, uzkodām novieto ērti pieejamās vietās vai uz paplātes. Kafijas kannu noliek kafijas tasīšu grupas tuvumā. Kafiju salej uz pasniedz paši viesi vai mājas saimnieki. Dzērienus, kas paredzēti pie kafijas, uzliek uz bufetes galda un klāt grupiņā kārto glāzītes. Tās var salikt arī uz paplātes vai piemērota šķīvja. Telpas stūrī vai blakus telpā noliek galdiņu, ap kuru sagrupē atpūtas krēslus – tur var apsēsties gados vecākie viesi.

Ja kafiju pasniedz bufetes veidā, tad viesi brīvi pieiet pie bufetes galda, ielej kafiju, pieliek cukuru vai citronu. Tad atiet sāņus, kafiju izmaisa un dzer, kājās stāvot. Apakštasīti tur kreisajā rokā, ar labo roku paceļ tasīti un dzer pa malkam. Ja pie kafijas vēlas kādas piedevas, tad kūku ar lāpstiņu uzliek uz šķīvīša un, pa gabaliņam atdalot, ar dakšiņu ēd. Kafijas traukus tajā brīdī noliek sāņus, sev izvēlētā vietā – uz palodzes, plaukta, galdiņa (tikai ne uz servētā bufetes galda!) vai citur. Ja pēc kūkas atkal vēlas dzert kafiju, traukus apmaina vietām.

Ja ir vieta, kur apsēsties, rīkojas šādi – no bufetes vispirms kreisajā rokā paņem salveti, tai virsū uzliek kafijas traukus. Pēc apsēšanās salveti klāj klēpī un virsū uzliek šķīvīti ar kūku, bet kafijas traukiem tuvumā izvēlas vietu, kur tos nolikt. Ja pie kafijas ēd cepumus, tos var vairākus uzlikt uz apakštasītes, bet dzēriena glāzīti, ja nelieto, noliek izmeklētā, sev zināmā vietā. Konfektes ēd, daļēji atlokot papīrīti. Pie bufetes galda jāizturas brīvi, nepiespiesti, tad arī pašsajūta gan sev, gan citiem būs laba.

Komentāri (3)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
killers
kill all
11.04.2012. plkst. 14:11
hay
kui
11.04.2012. plkst. 14:10
Irina
Varēja būt plašāk aprakstīts,bet viss ir saprotams
12.09.2009. plkst. 21:27

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 18. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Sīpoli savu specifisko smaržu iegūst uzsūcot no augsnes sēru

Pasākumi

Sezārija Evora koncerta laikā uzpīpē un iedzer (koncerta apskats)

10. aprīlī, Latvijā jau ceturto reizi viesojās Sezārija Evora, kuru bieži vien mēdz saukt par „baskājaino dīvu” un „mornu karalieni”. Šie vārdi patiesi apstiprinājās, jo arī...