Salami desa

Salami desa

Salami desu īpaši iecienījuši itālieši, arī franči gatavo tai līdzīgus izstrādājumus. Diemžēl vairums veikalos pieejamo salami desu ir zemas kvalitātes un tām maz kā kopīga ar šo ārzemju gardumu. Neko daudz nezinot par šo pārtikas produktu, mēs samierināmies, ar to, kas pieejams, tādējādi nodarot postu savai veselībai. Desu gatavošana patiesībā ir īsta māksla, kurai vajadzīga prasme un pacietība. Salami ir konservēta gaļa – gan liesums, gan treknums, - kas iesālīta, nobriedināta, sasmalcināta dažādās raupjuma pakāpēs, atkarībā no receptes, atkal apstrādāta ar garšvielām un sāli un noturēta, tad sapildīta dzīvnieku zarnās un nogatavināta, līdz kļuvusi gluži sausa.

Liela nozīme salami gatavošanai ir gan gaļas materiālam, gan konservēšanas metodei, gan nogatavināšanas tehnikai. Diemžēl mūsdienās visizplatītākās ir rūpnieciski ražotās desas, kas sniedz tikai vāju priekšstatu par to, kas ir īsta salami. Tiek gatavots tikai neliels daudzums patiesi augstvērtīgu salami. Vairums salami desu, ko redzam veikalu plauktos, tiek saražoti ar konveijera metodēm milzu daudzumos. Dažkārt papildus cūkgaļai izmanto arī liellopu gaļu, nereti šķiņķa gaļai pievienojot arī lētākus gabalus, piemēram, galvas. Gan treknumu, gan liesumu iepērk saldētā veidā. Gaļu sasmalcina ar automātu, nevis ar rokām, tāpēc netiek izlasīti stiegrainākie gabali – cīpslas un nervi.

Tradicionālās konservējošās vielas – sāls, pipari, aromātiskas garšvielas un alkohols – mūsdienās aizstātas ar šķidrumu, kurā ietilpst cukurs, polifosfāti, skābes, krāsvielas un garšas uzlabotāji. Šīs sastāvdaļas desai nodrošina labu izskatu un ilgstošu glabāšanu. Tās arī piesaista lieko ūdeni, kas nāk no saldētās gaļas. Dabiskās zarnas, kurās kādreiz iepildīja salami masu, ir aizstātas ar dzīvnieku (kolagēna viela, ko iegūst no dzīvnieku iekšām, cīpslām un ādas) plēvi. Uz labi nogatavinātām salami desām no ārpuses veidojas dabisks, pelēkbalts „apsarmojums”, mūsdienās to imitē ar miltiem. Pēc īsa, strauja kaltēšanas posma salami jau dažu nedēļu laikā nokļūst veikalu plauktos, lai gan tradicionāli pagatavotai salami nepieciešami vairāki mēneši.

Desas, kas gatavotas šādā veidā, ir tikai lēti un bezgaršīgi salami atdarinājumi. Ja pēc salami ēšanas jums paliek nelabi un slāpst, tas nozīmē, ka jūsu organisms reaģē uz ķīmisko vielu pārbagātību.

Vēl sliktākas ir tās salami, kas ražotas kā „salami ar pazeminātu tauku saturu”. Nav nekādu standartu, kas noteiktu tauku daudzumu salami desās. Nereti salami ar „pazeminātu tauku saturu” ir vairāk tauku nekā īstajās, tradicionāli gatavotajās salami. Iespaidu par zemo tauku saturu rada tas, ka treknumi ir sasmalcināti sīkāk un tā neizceļas. Patiesībā visas salami desas ir produkti ar samērā augstu tauku saturu, turklāt nepastāv noteikumi, kas liktu ražotājiem norādīt tauku saturu uz etiķetes. Salami desu etiķetes parasti ir ārkārtīgi noslēpumainas, tajās nevar atrast ne kripatiņu derīgas informācijas. Līdz ar to nebūs kļūda, ja domāsiet par šīm desiņām tikai vissliktāko.

Kā izvēlēties labāko no salamien605.jpg - 59.4 KB
Izvēlieties itāļu, spāņu vai franču salami un pērciet dārgāko desu katrā salami kategorijā (Napoli, Chorizo, Rosette u.t.t.). Dodiet priekšroku tām nedaudzajām, uz kuru etiķetēm norādīta arī cita informācija (cūku šķirne, uzturs, desas nobriedināšanas process, piedevu saraksts). Nepērciet dāņu un vācu salami. Parasti tās ražotas ar tīri rūpnieciskās metodēm un ir pārlieku treknas, sāļas un pārbagātas ar piedevām. Īpaši jāuzmanās no ungāru salami, kas nenāk no Ungārijas. Šo nosaukumu nereti izmanto salami šķirnes aprakstam. Vairums „ungāru salami” ne ar ko neatšķiras no dāņu un vācu salami.

Dodiet priekšroku desām, kas pildītas dabiskā materiālā un nav pilnīgi vienādas, kā no konveijera. Neregulāra forma, tievāki gali un cieši savilkta saite liecina, ka salami nav rūpnieciski izgatavota. Nekad nepērciet salami, kas drīzāk atgādina gaļas kukulīti. Šie izstrādājumi ir gatavoti no zemas kvalitātes cūkgaļas masas un dažādām ķīmiskām piedevām.

Nekad nepērciet salami, kas ir ļoti spilgtā krāsā. Tumšās salami ir kvalitatīvākas nekā košās, oranžsārtās desas, kurām pievienota paprika un mākslīgās krāsvielas. Nekvalitatīvās salami ir viegli atšķirt pēc krāsas, kas drīzāk piedienētu aveņu sulai nekā konservētai gaļai.

Iegādājieties salami, kam ir parastā desu forma. Kvadrātveida, trapeces vai kā citādi izveidota salami nav nekas cits kā tukšs mārketinga triks, kas neliecina neko labu par desas īsteno kvalitāti. Izvairieties no salami ar „zemu taukus saturu”. Šīs salami parasti ir pārbagātas ar dažādām piedevām, turklāt ne visās tauku saturs patiešām ir zemāks.

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
elina
partika pa desam
30.01.2014. plkst. 11:44

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 20. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Ja uzturā lietosiet pārāk daudz burkānu, kļūsiet oranžs