Aromatizētie etiķi

Aromatizētie etiķi

Etiķi iegūst, ļaujot vīnam vai kādam citam alkoholam ieskābt. Kad vīna rūgšana pāriet etiķskābajā rūgšanā, šķidrumā izveidojas etiķskābe. Tradicionāli šis process noritējis lēni un nesteidzīgi – etiķa kultūrai ļāva izveidoties ilgākā laika posmā. Mūsdienās procesa paātrināšanai vīnam nereti pievieno rūpnieciski ražotu etiķa kultūru, kas etiķa tapšanas procesu paātrina.

Labākie vīna etiķi (gan baltie, gan sarkanie) un šampanieša etiķi tiek iegūti ar tradicionālo Orleānas metodi. Kvalitatīvam vīnam ļauj oksidēties un rūgt tik lēni, lai veidotos patīkama garša. Tad šķidrumu vismaz trīs mēnešus, bet reizēm arī vairākus gadus nostādina ozolkoka mucās, lai garša kļūtu vēl labāka, pilnīgāka un viendabīgāka. Tieši tāpat gatavo arī heresa etiķi. Šādi iegūts etiķis maksā dārgāk par parasto rūpniecisko etiķi, kas ražots paātrinātā procesā.

Balzametiķi gatavo, tvaicējot sulu, kas izspiesta no Trebbiano šķirnes vīnogām, savācot tās koncentrātu lielos, vaļējos katlos un tad pakāpeniski nogatavinot mucās, kas pēc ražotāja izvēles darinātas no ozola, kastaņa, ķirša, oša, zīdkoka vai cita koka dēlīšiem. Rodas saldskābs sīrups ar brīnišķīgu garšu.academia-barilla-gourmet-balsamic.jpg - 15.45 KBPerfekcionisti apgalvo, ka balzametiķim jābūt vismaz 12 gadus vecam. Lieki piebilst, ka šis etiķis ir ļoti dārgs. Rūpnieciski ražotais balzametiķis, ko var nopirkt katrā pārtikas veikalā, ir gatavots ar paātrināto metodi un nav nogatavināts atbilstoši senajai receptei. Šis produkts ar īpatnēju, saldu garšu un tumšu krāsu kvalitātes ziņā ir pilnīgi pieņemams, tomēr tam nav ne īstā balzametiķa komplicētās garšas, ne izsmalcinātā stila.

Sidra (ābolu) etiķi gatavo no ābolu sulas, tas ir dabīgi saldāks un maigāks nekā pārējie etiķi.AppleCiderVinegar.jpg - 13.97 KB
Rīsu etiķi bieži izmanto austrumu kulinārijā. Tas ir vieglāks, it kā atšķaidīts un nav tik skābs kā citi etiķi. Labākie rīsu etiķi ir ražoti pēc japāņu receptēm. Iesala etiķi iegūst no miežu iesala, tam ir īpatnējs aromāts un asa garša, tāpēc šo produktu visumā vērtē zemāk par vīna un citiem kvalitatīviem etiķiem. Brūnais iesala etiķis iekrāsots ar grauzdētu cukuru. Spirta etiķa ražošanai izmanto alkoholu, kas destilēts no raudu iesala vai vīna. Tam nepiemīt neviena no kulinārijā nepieciešamām īpašībām, bet to gluži labi var izmantot tīrīšanai. Šo parasto lēto etiķi lieto arī pārtikas rūpniecībā, piemēram, tomātu kečupa ražošanā.

Uz etiķu hierarhijas pēdējā, zemākā pakāpiena atrodama parastā etiķskābe, kas iegūta ķīmiskā ceļā, atšķaidīta ar ūdeni un reizēm iekrāsota ar grauzdētu cukuru.

Aromatizētos etiķus vajadzētu izraudzīties uzmanīgi. Lētākie no tiem ir iesmaržināti ar mākslīgām garšvielām – arī tad, ja pudelē peld estragona zariņš, pāris avenes vai citrona šķēlīte. Citiem etiķiem pievienotas eļļas un ekstrakti, kas garšu nedaudz uzlabo, bet tik un tā tos nevar nosaukt par izsmalcinātu pārtikas produktu. Vislabākajiem smaržīgajiem etiķiem aromātu dod tikai un vienīgi dabīgo garšaugu daļiņas.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 23. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Omārus pērk dzīvus, ar abām piestiprinātām spīlēm, lai garantētu to svaigumu

Pasākumi

Piedzīvojumu parkā troses nobrauciens!

Piedzīvojumu parkā  Ventspilī,  Saules ielā 141,  apmeklētājiem tiek piedāvāta atkal jauna atrakcija - nobraucieni ar trosi pāri kalna nogāzei. Troses nobrauciens ir 200 m...