Diētiski ēdieni - spināti

Diētiski ēdieni - spināti

Spināti jau kopš agrīniem laikiem tiek uzskatīti par lielisku un diētisku produktu. Tiem piemīt ārstnieciskas īpašības.

Pirmā mirklī palūkojoties uz spinātu - nekas īpašs - zaļas lapas. Iepazīstot to tuvāk un pagatavojot dažādus ēdienus Jūs to iemīlēsiet!

Spināti ir ātraudzīgs lapu dārzenis, kuru spilgti zaļās lapas satur daudz hlorofila.

Spināti mūsu ēdienkartē nepieder pie ierastākajiem dārzeņiem, taču tie ir ļoti veselīgi.

Starp vasaras zaļumiem spināti ir ļoti vērtīgi.

Spināti satur vairāk dzelzs nekā pārējie zaļumi.

Spināti satur ļoti daudz vitamīnu, tai skaitā tādus, kādi citos dārzeņos un augos ir maz sastopami – E, K, PP, P, vitamīnus, kā arī A, C, B2, B6 vitamīnus, karotīnu, pantotēnskābi un folijskābi. Tie satur ogļhidrātus (fruktozi, glikozi, saharozi), dzelzi, fosforu, magniju, kāliju, nātriju, kalciju, ievērojamā daudzumā – jodu un virkni citu fizioloģiski aktīvu vielu. Spinātu lapās ir ļoti daudz olbaltumvielu. Šajā ziņā tos pārspēj tikai pupas un zirņi.

Organiskais kālijs ļoti labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu. Pēc kaloriju daudzuma spinātiem pieder viena no pirmajām vietām daudzo dārzeņu pulkā.
Spināti ir ļoti viegli sagremojami un, ātri uzsūcoties, tie piegādā novājinātam organismam trūkstošās barības vielas. Spinātos nav nevienas cietas audu daļas, tie nesatur nevienu sīkstu šķiedru, barības trakts tos pilnīgi uzņem un viegli pārstrādā.

Spināti ir ļoti ieteicami pie tādām diagnozēm kā mazasinība, cukura diabēts, plaušu un elpošanas ceļu iekaisumi, hipertonija, tuberkuloze, nervu sistēmas traucējumi, zarnu iekaisumi, vēdera uzpūšanās un aizcietējumi, kā arī gadījumos, ja bērniem ir augšanas traucējumi, jo spinātos ir arī D2 vitamīns un minerālsālis, kas nepieciešamas kaulu augšanai.

Cilvēkiem, kam ir problēmas ar nierakmeņiem spināti jālieto uzmanīgi.

Spinātus ir ieteicams lietot uzturā arī osteohondrozes slimniekiem, ārējo un iekšējo audzēju gadījumos, ja ir dziedzeru darbības traucējumi.

Spināti labvēlīgi ietekmē asinsrites, imūnsistēmu, veicina audu reģenerāciju, augšanu, šķidruma regulāciju, normalizē asinsspiedienu un uzlabo sirdsdarbību.

Īpaši ieteicami uzturā spinātus ir lietot bērniem, vājiem un veciem cilvēkiem. Labi palīdz avitominozes, rahīta, mazasinības gadījumos, kā arī pēc pārciestām smagām slimībām.

Spināti uzturā īpaši ieteicami cilvēkiem, kas sirgst ar diabētu vai hipertoniju, spināti labvēlīgi ietekmē arī kuņģa un aizkuņģa dziedzera sekrēciju.

Spinātus var lietot gan svaiga veidā dažādos salātus un aukstajās zupās, gan arī zupu, biezeņu, pankūku, pudiņu u.c. ēdienu pagatavošanai.

Spināti ir labs diētisks produkts ļoti vērtīgā olbaltumvielu satura dēļ. Tie satur pusotru reizi vairāk olbaltumvielu nekā kāposti, un trīsreiz vairāk nekā kviešu milti.
Uzglabājot vārītus spinātu ēdienus, jāņem vērā dažas īpatnības: spināti satur dažas baktērijas, kuru ietekmē veidojas slāpekļskābes savienojumi. Glabājot ilgāk par 24 – 48 stundām, šie savienojumi ir īpaši nevēlami maziem bērniem, jo iesūcas asinīs un piesaista ievērojamu daudzumu eritrocītu, kas nepieciešami elpošanas procesā. Ja spināti sabojājušies, tad jau 2 – 3 stundas pēc to lietošanas parādās zilgana sejas krāsa, aizdusa, vemšana, caureja.
Spināti pārtikā ieteicami arī ļaundabīgās mazasinības un avitaminozes, dažādu neirotisku stāvokļu, elpošanas ceļu un plaušu slimību ārstēšanai.

*Spināti lietojami tūlīt pēc sagatavošanas, vai arī noteikti uzglabājami ledusskapī.
*Spināti satur skābeņskābes un šī iemesla dēļ, spinātus nav ieteicams lietot cilvēkiem, kam ir traucēta sāļu un ūdens vielmaiņa.

Nav ieteicams arī aknu un nieru slimniekiem.
Spināti satur daudz skābeņskābes. Tāpēc tos nav ieteicams lietot cilvēkiem, kam organismā ir traucēta sāļu un ūdens vielmaiņa un kas cieš no podagras, aknu un nieru kaitēm.
Spināti veicina un nostabilizē zarnu darbību, novērš gāzes un ārstē dažādus iekaisumus.

Ja sautētus spinātus uzglabā ilgstoši, tajos veidojas nitrīti, tāpēc spinātu ēdienus nedrīkst uzglabāt un lietot uzsildītus.

Spināti satur oksālskābi, tādēļ tos nevajadzētu lietot uzturā katru dienu, tomēr nevar aizmirst to ārstnieciskas īpašības.

Tirdzniecības vietās spināti ir nopērkami visu gadu.

Neskatoties uz ārkārtīgi vērtīgo saturu un lieliskajām diētiskajām īpašībām, ar īpašām garšas kvalitātēm spināti neizceļas. Lai mazinātu to sājumu, vairumā recepšu lielu daļu spinātu parasti aizstāj ar skābenēm, kas garšu lieliski uzlabo. Šo ēdienu pagatavošanā jāzina daži kulināri IETEIKUMI:

1. Spinātus jānomazgā pirms tos vāra, ne ātrāk, lai tie nesabojātos.

2. Spinātus ieteicams vārīt lielā daudzumā sālsūdens, un katlu atstāt bez vāka. Tā spināti nezaudē savu zaļo krāsu. Ūdens daudzumam vajadzētu būt pa ¾ vairāk nekā pašam lapām.

3. Spinātus nav vēlams sautēt kopā ar skābenēm, jo tie zaudē savu dabisko krāsu un kļūst raupji.

4. Tāpēc biezeņiem skābenes un spinātus jāsautē atsevišķi, tad izberž caur sietu un samaisa kopā.

5. Spinātus un skābenes zupām ieteicams sautēt atsevišķos katliņos, noskalot ar aukstu ūdeni, un pievienot zupai.

6. Spinātu zaļo sulu izmanto kā krāsvielu dažādu ēdinu pagatavošanā.

7. Ja zupai nelieto skābenes, bet tikai spinātus, labākai garšai var pievienot citrona sulu.

8. Spinātus vari izaudzēt Latvijā - tie aug tik pat labi kā skābenes, vai arī uz palodzes podiņā. Vasaras laikā var iegādāties pie vietējiem zemniekiem.

Spinātu salāti.

250 g spināti

1 sīpols

2 ēdamkarotes diļļu

1 ēdamkaroti citrona sulas

2 ēdamkarotes augu eļļas

cukurs

sāls

Spinātus nomazgā, nokniebj lapu kātus, sīki sagriež, pievieno 1 sīki sagrieztu sīpolu, 2 ēdamkarotes diļļu, 1 ēdamkaroti citrona sulas, 2 ēdamkarotes augu eļļas un pēc garšas – sāli un cukuru.

Sautēti spināti.

500 g spinātu

200 g sīpolu

augu eļļa

Sāls un citrona sula

Spinātu pārlasa, noskalo, nospiež, sagriež. Sasmalcina sīpolus un apcep uz pannas, kur uzlietas 2 ēdamkarotes augu eļļas. Pietiek sagatavotos spinātus, vēl 1 ēdamkaroti eļļas un visu kopā sasautē. Sāls un citrona sula – pēc garšas.


Spināti ar biezpienu un svaigu gurķi

Sastāvdaļas: 100 g spinātu

1 svaigs gurķis, 100 g lociņu

1 saišķis diļļu

100 g biezpiena

3 ēdamkarotes skāba krējuma,

sāls, cukurs.

Pagatavošana: biezpienu ar koka karoti izberž caur sietu, pievieno skābo krējumu, sāli, cukuru. Sagatavotai mērcei pievieno visus pārējo produktus, rūpīgi samaisa. Pēc vēlēšanās var pievienot šķēlēs sagrieztus svaigus tomātus.


Spinātu salāti ar riekstiem

Sastāvdaļas:100 g spinātu

100 g skābeņu

1 saišķis lociņu

pusotrs saišķis redīsu

3 ēdamkarotes skāba krējuma

sāls, cukurs.

Pagatavošana: skābajam krējumam pievieno cukuru, sāli, daļu apgrauzdētu un sasmalcinātu riekstu, pēc tam iemaisa sagatavotos spinātus, skābenes un lociņus. Salātus kārto salātu traukā. Noformē ar redīsu ripiņām un grauzdētiem riekstiem.


Spinātu salāti ar sieru


Sastāvdaļas: 300 g spinātu

200 g siera

4 svaigi tomāti

1 sīpols

1 tējkarote sinepju.

Mērcei - 1 ēdamkarote eļļas, etiķis, sāls, cukurs, pipari.

Pagatavošana:

Nomazgā spinātus un saplucina. Sarīvē sieru. Nomazgā tomātus un sagriez nelieļas daiviņās. Smalki sagriež sīpolus. Visas satāvdļas sajauc, liek traukā un pārlej ar mērci. Salātus rotā ar salātu daiviņām.


Spinātu suflē

Sastāvdaļas: 500 g spinātu

1 glāze piena

50 g eļļas

2 ēdamkarotes miltu,

2 olas, rīvmaize

eļļa formas ieziešanai

100 g siera

krējums, zaļumi pēc garšas.

Pagatavošana: Spinātus sagriež, liek katliņā nelielā ūdens daudzumā, sautē 3 minūtes.

Pienu sajauc ar miltiem, eļļu, pievieno olu dzeltenumus, sautētos spinātus, muskatriekstu, visu sajauc, izcilā saputotus olbaltumus, liek ietaukotā un ar rīvmaizi izkaisītā formā, pārkaisa ar sieru un cep cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes, līdz masa sarecējusi. Pasniedz ar krējumu un zaļumiem.


Spinātu sacepums


Sastāvdaļas: 50 g spinātu

50 g eļļas

1 sīpols(cepts)

200 g biezpiena

1 glāze piena

1 ola

1 ēdamkarote miltu, zaļumi

krējums pēc garšas.

Pagatavošana: spinātus sīki sagriež, pievieno eļļu, ceptus sīpolus, sautē uz pannas 5 minūtes, pievieno biezpienu, pienu, olas, cep cepeškrāsnī gatavu. Pasniedz ar krējumu un zaļumiem

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
papajs
paldies par receptēm!
15.06.2013. plkst. 14:35

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 24. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Sarkanais vīns labi piederas pie „tumšās” gaļas (jēra gaļas, cūkgaļas, liellopu gaļas, medījuma, truša gaļas, pīles gaļas)

Pasākumi

Rīgā atver septīto McDonald’s’s un pirmo McCafe restorānu

McDonald’s atver jaunu restorānu Spices tirdzniecības centrā. Jaunā restorāna interjers veidots ar modernu eleganci, kas papildina tā pilsētniecisko vidi. Pirmais uzņēmums Baltijā, kur...