Ko var pagatavot no kāpostiem?

Ko var pagatavot no kāpostiem?

Kāposti ir dārzeņi, kas jālieto regulāri. Protams, vislabāk svaigā veidā, bet der arī štovēti, sautēti, skābēti, marinēti, konservēti un varbūt vēl citādi pagatavoti kāposti.

Untitled 52.jpg - 95.86 KBProtams, visvērtīgākie ir svaigi kāposti, jo jebkurā apstrādes procesā zūd daļa produkta uzturvērtības. Svaigus kāpostus var kombinēt ne tikai ar burkāniem. Tie lieliski garšo kopā ar ananāsiem – tie ir klasiski salāti, kādus piedāvā daudzās kafejnīcās. Sajauc sasmalcinātus ananāsus un kāpostus, ananāsu sula saēd kāposta šķiedras, un kāposts iegūst ļoti maigu garšu. Kāpostus var kombinēt arī ar apelsīniem, greipfrūtiem, kivi.

Garšīgi ir ne tikai rīvēti, bet arī sīkos gabaliņos sagriezti kāposti, turklāt tas ir ērtāks šo dārzeņu pagatavošanas veids.

Kāpostu uzturvērtību galvenokārt nosaka tajos esošie vitamīni - visvairāk C vitamīns. Atkarībā no kāpostu veida tie satur 50 līdz 160 mg% šā vitamīna. Kāpostos ir daudz minerālvielu - kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors, dzelzs. Minerālvielas piedalās skābju - sārmu līdzsvarošanai cilvēka organismā.

Zemās kaloritātes dēļ kāpostus iesaka ārstnieciskajā uzturā, lai normalizētu ķermeņa masu.

Kāposti ar burkāniem

Baltos kāpostus sarīvē uz rupjas rīves vai sagriež tos plānās strēmelītēs. Strēmelītes apkaisa ar sāli un sastampā. Sarīvē burkānus, pielej tiem citronu sulu, pieliek anīsu un saliek tur kāpostus.

Pēc kādas stundas, kad kāposti ar burkāniem savienojušies, pieliek pikanto mērci un labi sajauc visu.

Kāposti tomātu biezenī

Sagriež kāpostus, labi samīca, saspaida. Šiem kāpostiem jābūt sevišķi smalki sagrieztiem.

Pa to laiku, kamēr kāposti mirkst, ņem tomātu biezeni un liek karsēties ar sīpoliem, lauru lapiņām un mazām ābolu šķēlītēm. Kad biezenis vārās, kāpostus liek karstā tomātu biezenī. Pēc 1 – 2 stundām tie ēdami.

Kāposti ar spinātiem

Sagriež kāpostus smalki un pieber tiem pasmalkas spinātu lapiņas, labi samīca, pārkaisa ar lokiem un dillēm, lai ievelkas. Pēc apmēram 10 – 15 minūtēm samaisa tos pikantā vai vienkāršā sakņu mērcē, jeb pārlej ar dažām karotēm skāba krējuma.

Kāposti olu putās

Sagriež kāpostus un saspiež. Piespiež tiem citrona sulu, pielej mazliet eļļu, pierīvē kādu bieti, tikai jāņem sarkanā salātu biete, un dažus ābolus. Uz 400 g kāpostu jāņem 1 biete un 2 āboli.

Pēc saputo 4 olu baltumus un samaisa tos kopā ar kāpostiem. Kāpostus sakrauj glītā kaudzītē un garnē ar salātu lapiņām.

Kāposti citronu sulā

Sagriež labi smalki kāpostus un saspiež, lai tie kļūst mīksti. Pierīvē tiem ābolus un pārlej citronsulu tik daudz, lai kāposti mitri, pieliek vēl klāt garšvielas, pielej kādu karoti skāba krējuma. Var pasniegt arī ar franču vai krējuma mērci.

Sarkanie kāposti

Kāpostus smalki sagriež, saspiež un sagatavo ar citronsulu. Kad kāposti ievilkušies, pārlej tiem franču mērci vai vienkāršu sakņu mērci, vai dod tāpat galdā.

Jauktie kāposti ar sēnēm

Sagriež 400 g balto kāpostu un piegriež tiem mazliet sarkanos. Kāposti jāgriež ar visām serdēm labi smalki. Tad samaisa kāpostus, pārkaisa tiem mazliet sāls, lokus, nosloga un noliek ievilkties. Pa to laiku sagriež vienu sīpolu, 1 mazu ķiploka zariņu, 1 palielu skābu gurķi un 2 karotes iesālītu, labi nomazgāt sēņu. Sīpoli un ķiploki jāsagriež sevišķi smalki. Sēnes labāk sakapāt. Kad visi minētie produkti sasmalcināti, pielej tiem 5 karotes riekstu vai olīveļļas, kādu karoti citronsulas un maisa visu kopā tik ilgi, kamēr eļļa kļuvusi balta – emulsējusies.

Kad tas noticis, saliek tur kāpostus, sajauc vēl labi visu, saliek bļodā, pārkaisa zaļumus.

Pikantie sarkanie kāposti

Sagriež kāpostus smalkās strēmelītēs vai sarīvē un iemērcē tos eļļā. Pēc tam piejauc tiem citronsulu, kajenas piparus vai papriku, sinepes, samaisa labi un pasniedz ar majonēzi vai itāļi mērci.

Kāposti ar burkāniem un zaļumiem

Ņem cietu galviņu kāpostu un sarīvē uz sakņu rīves un tikpat daudz sarīvē arī burkānus un samaisa abus kopā.

Piegriež tiem lokus, pētersīļus, dilles un citus zaļumus un pārlej ar kādu pikantāku mērci.

Kāposti ar āboliem un tomātiem

Sagriež ¼ galviņas balto kāpostu vai sarīvē uz rupjās rīves. Sagriež 2 tomātus plānās šķēlītēs un 2 saldskābenus ābolus tāpat. Piegriež tiem labi smalki  sagrieztu 1 vidēju sīpolu un sajauc. Ieber tomātos sarīvētos kāpostus, sajauc un pieliek tiem 3 karotes skāba krējuma vai olu majonēzi.

Kāposti skābos gurķos

Sarīvē kāpostus. Uz 100 g kāpostu ņem 1 labi palielu, skābu gurķi un 1 mazu sīpoliņu. Sarīvētos kāpostus sastampā vai rokām labi saspaida.

Gurķus un sīpoliņus sagriež smalkos gabaliņos, sajauc un beidzot ieliek tajos sarīvētos kāpostus.

Kas vēlas, gurķiem vēl var pirms kāpostiem pieliet pāris karotes eļļas, vai beidzot pie kāpostiem, kad tie sajaukti ar gurķiem, pieliek dažas karotes skābā krējuma.

Skābie kāposti ar āboliem

Ņem skābos kāpostus, piegriež tiem, mazāk kā pusi, sulīgus ābolus un pārlej ar krējumu.

Skābi kāposti ar burkāniem

Skābiem kāpostiem pierīvē uz sakņu rīves burkānus, piegriež pētersīļus, burkānu lapiņas un pasniedz ar itāļu mērci.

Skābi kāposti ar rozīnēm

Skābus kāpostus pārkaisa ar kanēļcukuru un dillēm; pieber tiem nomazgātas, izlasītas rozīnes un smalki sakapātu novārītu olu. Klāt dod krējuma mērci.

Skābie kāposti ar sīpoliem

Sagriež 1 sīpolu labi smalki un pierīvē tiem 1 zariņu ķiploka. Pielej kādas 4 karotes eļļu un maisa visu t o tik ilgi, kamēr eļļa balta. Kad tas noticis, pieliek mērcei ½ kg labi ieskābētu kāpostu, samaisa vēl labi un noliek ievilkties. Pēc pāris stundām saliek kāpostus bļodā, pārkaisa zaļiem, smalki sagrieztiem lokiem vai citiem zaļumiem un liek galdā.

Skābie kāposti ar ķimenēm

Sataisa sīpolus ar ķiplokiem (skatīt iepriekšējo recepti). Kad masa emulsējusies, pieliek tai skābos kāpostus, samaisa labi, lai kāposti ievelkas ar eļļu. Kad tas noticis, kad kāposti jau eļļaini mīksti, pieliek tiem sasmalcinātus spinātus, sajauc vēl un noliek lai ievelkas.

Skābie kāposti ar melnajiem rutkiem

Sarīvē 1 nelielu rutku uz smalkās rīves, pielej tam 3 karotes eļļu un labi sajauc. Piegriež kādus zaļumus un pieliek 3 glāzes skābu kāpostu. Eļļas vietā var ņemt tikpat daudz skāba krējuma.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 17. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Vislielākais ķirbis pasaulē svēra 171 kg

Pasākumi

Kapoeira Karens Oganjans. Fotogrāfijas

Vasaras vidū – no 2008.gada 3.jūlija līdz 3.augustam – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā (II stāvā, Torņa ielā 1, Vecrīgā) publika...