Rotājam ēdienu ar dārzeņiem!

Rotājam ēdienu ar dārzeņiem!

Baklažānus pazīstam kā garšīgu ēdienu sastāvdaļu, bet rotāšanai tos lieto maz, tomēr skaistā violetā krāsa būtu jānovērtē un dārzeņa daļas kaut kontrastam varētu novietot blakus dzelteniem dārzeņiem un zaļumiem. Svarīgi, lai baklažāns būtu svaigs, nesavītis, stingrs, ar vēl neattīstītu sēklotni. Par kvalitāti liecina tumši violetā vai zili melnā miza, nesakaltusi zaļā „cepurīte” baklažāna galā un sēnēm līdzīgā smarža.

Burkānus ēdienu rotāšanai lieto spilgti oranžās krāsas dēļ. Svaigi vai vārīti, sarīvēti skaidiņās vai sagriezti kubiņos, tie noder dažādu salātu un gaļas ēdienu rotāšanai. Latviešu virtuvē burkānus jau kopš seniem laikiem izmanto galertu un citu ēdienu dekorēšanā.

Gurķus var izmantot gan svaigus, gan konservētus. Dekorēšanai labāk padodas gurķi, kas ir istabas temperatūrā. Auksti dārzeņi ir trausli, locījumos lūst, turpretī lielā siltumā plāni grieztās formas neuztur veidolu, tādos apstākļos rotājumus vēlams sagatavot jau dienu iepriekš un uzglabāt vēsumā līdz vajadzīgajam brīdim.img_1192.jpg - 21.59 KB Svaigu gurķi sagriež ripās, mizu var ierobot ar īpašo nazīti vai dakšu. Bļodu malās veido krāsainas maiņu rindas ar sarkano vai dzelteno tomātu ripām vai pākšu piparu apļiem. No gurķa (vai ķirbja) izgrebj bumbiņas un kārto lēzenā traukā, veidojot vīnogu ķekara formu. No gurķa blīvās daļas ar īpašu mazo „lapiņas” veidnīti izspiež ziedlapiņas. Šķīvī kārto zieda vai ziedu ķekara formā. Ziedlapām var izmantot arī baltos redīsus un rutkus.

Kāpostus ēdienu rotāšanai izmanto sarīvētus vai sagrieztus skaidiņās, novietojot kaudzītēs blakus spilgtiem dārzeņiem – tomātiem un paprikai. Dekorācijai der novārītu, nelielu galviņu ceturtdaļas vai šķēles. Briseles kāpostu mazās galviņas pušķo silto gaļas un zivju ēdienu bļodas. Tās var novietot traukā svaigas vai mazliet izkarsētas. To maigais zaļums un lodes forma labi saderas ar oranžo burkānu spilgtumu. Abus šos dārzeņus var izmantot veselā veidā sautētus – jaunu, mazu burkāniņu grupas un blakus apaļo rožkāpostu kaudzītes.

Lapu jeb Ķīnas kāpostu dēvē arī par dekoratīvajiem kāpostiem, jo to greznās, kruzuļotās lapas greznu vērš katru cienastu. Tās ir izturīgas un galdā nevīst. Arī sarkanie kāposti ir lielisks dekors. Tie kļūs vēls sarkanāki, ja tos aplies ar skābes piedevu, piemēram, citronu sulu.

Puķkāpostu galviņa var rotāt lielāku dārzeņu, gaļas vai zivju bļodu. To izmanto svaigu vai vārītu. Pasniedzot siltu, tai uzliek sviesta gabaliņu, kas kūstot izskatās gana jauki un izceļ dārzeņa garšu. Vēl interesantāku to padara puravu „slotiņas”, burkānu „adatiņas” un melno olīvu raibumiņi. Dažādus ēdienus – biezos kokteiļus, salātus, sviestmaizes – arī var dekorēt ar atdalītām puķkāposta floretēm.

Brokoļu ziedkopas arī ir ļoti piemērotas ēdiena rotāšanai, jo tās glīti izskatās un nevīst. No ziedu čemura var atlauzt sīku daļiņu vai veselu rozeti. Brokoli var izmantot apvārītu, tvaicētu, tikai jāuzmanās, lai karsēšana nebūtu ilgāka par divām minūtēm. Karsējot ūdenī, krāsa nezūd, zaļums tikai kļūst intensīvāks un spilgtāks.SOUP_broccoli.jpg - 21.85 KB
Puravu
sagriež dažāda garuma posmos, galu vairākas reizes krusteniski iegriež, tad ievieto ledusaukstā ūdenī, lai veidotais „zieds” atvērtos. Sparģeļi rotājumā būs interesanti gan ar formu, gan ar krāsu. Sparģeļus var ēst zaļus, tiem jābūt kraukšķīgiem, nesavītušiem. Tie, tāpat kā nūjiņās sagriezti burkāni, gurķi u.c. dārzeņi, ir tīkami, našķojoties ar fondī.

Redīsi pat bez īpašas apstrādes un graizīšanas var rotāt galdu un ēdienu. Piemēram, sarkaniem, maziem, apaļiem redīsiņiem noņem lielās lapas, atstājot vien vidējo zaļo spicīti. Redīsiņus liek stikla traukā aukstā ūdenī, novieto tos brokastu galdā vai uzkodu paplātē (vidū vai malā). Šāds redīsu trauciņš rotā galdu un rosina apetīti. Redīsiņus no ūdens var ērti izcelt aiz zaļās „astītes” un uzkost. Griežot tos veido kā „pusriteņus”, „čiekuriņus”, „rozītes” u.t.t. Lai iegriezumi vai mizas atlobījumi labāk atvērtos, grieztos redīsus liek aukstā ūdenī. Lai greznošanai sagatavotie redīsi paredzētajā vietā (pastētēs, siera bumbās, uz sāļās tortes, salātos) labāk turētos, redīsus uzsprauž uz koka irbulīšiem, ko savukārt iedur paredzētajā punktā. No redīsiem var pagatavot arī dažas vienkāršas figūriņas, piemēram, pelītes, kas ļoti patiks bērniem. vienu redīsu sagriež ripiņās un šīs ripiņas iesprauž citos redīsos iepriekš sagatavotās iegriezuma vietās.rediisi.jpg - 17.01 KB
Sīpolu lokus sasmalcinātus izmanto daudzu ēdienu pārkaisīšanai vai novieto kaudzītēs blakus gaļas un zivju ēdieniem. Lokus var veidot dažādi – sagriež posmos un posma galu iešķeļ vairākas reizes. Iešķeltos posmus uz brīdi liek aukstā ūdenī, lai paredzamais rotājums „atvērtos”. Sīpolu nomizo, veido iegriezumus, brīdi patur verdošā ūdenī, izņem, nosusina, atdala kārtas, veidojot zieda formu. Vidū var ielikt vārīta burkāna ripiņu. Tautā šis rotājums ieguvis nosaukumu „ūdensroze”.

Tomātus, ja tie ir mazi, rotāšanai izmanto veselus. Lielos sagriež ripiņās, daivās, šķēlēs. Tās izkārto, veidojot magones ziedlapas, melnajam vidiņam liek olīvas pusīti. Tomātus no mizas atbrīvo, uz minūti iegremdējot verdošā un tad – aukstā ūdenī. Pēc tam miziņa būs viegli novelkama.

Komentāri (3)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
vita
rotaajam
16.11.2011. plkst. 18:06
miley
sudas ciudas
07.08.2010. plkst. 21:34
miley
sudas ciudas
07.08.2010. plkst. 21:33

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 22. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Mango ir vispārdotākais auglis pasaulē. Indija ir lielākais mango augļu ražotājs

Pasākumi

Dons noslēdz līgumu ar “Nox Music”

Izdevniecības “Platforma Music” pārstāvētais mūziķis Dons nupat noslēdzis sadarbības līgumu ar Krievijas šovbiznesa “haizivi” – kompāniju “Nox Music”....