Krīzes laika ēdiens: pankūkas

Krīzes laika ēdiens: pankūkas

Pankūkas ir produkts ar senu vēsturi un ir ļoti populārs dažādu tautu ēšanas kultūrās. Tas ir ēdiens, kura pagatavošanai nav nepieciešamas daudz izejvielas un tās ir iespējams pagatavot pat tad, ja maciņā svilpo vējš.

Pankūkas gatavo no smalkiem vai rupjiem kviešu miltiem un pankūku miltiem, kuru sastāvā ir kviešu milti, ķīmiskais irdinātājs (dzeramā soda un vīnakmens vai citronskābe), pūdercukurs un sausais piens.

Šķidrums – piens, rūgušpiens, skābs krējums (20%). Lai pankūkas būtu irdenākas, garšīgākas, organismā vieglāk sagremojamas, mīklai pievieno olas vai tikai olu dzeltenumus, izkausētu sviestu vai margarīnu, garšai – sāli, cukuru, citrona miziņu vai karmadonu. Bez tam pankūku mīklai mēdz pievienot augļus vai dārzeņus (ābolus, rozīnes, kaltētas aprikozes, ķirbjus, burkānus u.c.). Pankūku cepšanai lieto kulinārijas vai cūku taukus, kausētu sviestu, augu eļļas.

Pankūkas pasniedz tikko ceptas, jo tad tās ir visgaršīgākās. Piedevas – dažādi ievārījumi, džemi, medus, cukurs vai cukurs ar kanēli, izkausēts sviests vai skābs krējums. Pie pankūkām mēdz pasniegt pienu, tēju vai kafiju.

Plānās pankūkasUntitled 10.jpg - 51.47 KB

50 g kviešu milti, 100 – 120 g piens, 1 ola, 5 g sviests, sāls, cukurs, citrona miziņa, 10 g kausēts sviests vai margarīns

Olu sakuļ ar cukuru, sāli un sarīvētu citrona miziņu, pielej ¾ no paredzētā piena daudzuma, lej bļodiņā izsijātos miltus un samaisa. Pēc tam pielej atlikušo pienu un izkausētu sviestu, samaisa viendabīgu šķidru (līstošu) mīklu un atstāj 25 – 30 minūtes, lai milti uzbriest.

Čuguna pannu (16 – 18 cm diametrs) sakarsē, pārziež ar kausētu sviestu vai margarīnu. Mīklu ar zupas kausu lej uz pannas vienā malā un, pannu pagrozot, ļauj mīklai notecēt plānā kārtiņā (2 mm) pār visu pannu. Kad pankūkas apakšējā puse ir apcepusies, to ar pankūku nazi apvērš un apcep otru pusi.
Pēc tam pankūku pārloka uz pusēm vai saloka četrām kārtām. Pankūkas liek lēzenā traukā pamīšus un pasniedz ar ievārījumu, tējas vai kafiju.

Plānās pankūkas, pildītas ar biezpienu

60 g kviešu milti, 120 g piens, ½ ola, cukurs, sāls, 15 g tauki. Pildījumam: 1)50 g biezpiens, ½ ola, 5 g kviešu mitli, 15 g cukurs, sāls, vanilīna cukurs vai citrona miziņa, 10 g rozīnes. 2) 75 g vājpiena biezpiens, 10 g skābs krējums, ½ ola, 5 g kviešu milti, 5 g cukurs, ķimenes, sāls

Olu sakuļ ar sāli un cukuru, pielej ¾ paredzētā piena daudzuma. Šķidrumu pa daļām lej bļodā iesijātos miltos un maisa, līdz mīkla kļūst viendabīga. Pēc tam pielej atlikušo pienu, samaisa un atstāj 25 – 30 minūtes, lai mīkla uzbriest.
No sagatavotās mīklas cep plānās pankūkas no vienas puses, liek uz koka dēlīša vai lēzena šķīvja ar apcepto pusi uz augšu. Uz pankūkas apceptās puses vienā malā liek pildījumu, pārloka tam pāri abas sānu malas un saloka. Pēc tam pildītās pankūkas liek sakarsētos taukos un cep, līdz tās ir dzelteni brūnganas un biezpiens izkarsis.

Pildījums: biezpienu samaisa vai samaļ, pievieno cukuru, sāli, olu vai tikai olas dzeltenumu, garšvielas, miltus un visu samaisa. Vājpiena biezpienam pievieno krējumu, saldajam biezpiena pildījumam – noskalotas, uzbriedinātas rozīnes. Pasniedz ar cukuru un kanēli, kausētu sviestu vai skābu krējumu.

Kartupeļu pankūkasUntitled 12.jpg - 51.83 KB

1 variants
250 g kartupeļi, ½ ola, 20 g kviešu milti, sāls, 15 g tauki


Nomizotus, noskalotus kartupeļus sarīvē, pievieno olu, sāli, miltus un samaisa. Ar karoti liek uz pannas sakarsētos taukos un cep no abām pusēm brūnganas pankūkas.

Kartupeļu pankūkas ir blīvas, ar īpatnēju zaļu kartupeļu garšu. Ka vēlas irdenākas pankūkas, tad sarīvētiem zaļiem kartupeļiem (200 g) pievieno caur sietu izberztus vārītus kartupeļus (50g).

2 variants
250 g kartupeļi, 25 g skābs krējums vai rūgušpiens, dzeramā soda, 5 g cukurs, sāls, ½ ola, 10 g kviešu milti, 15 g tauki



Kartupeļus sarīvē, nospiež šķidrumu ( šķidrumu nostādina un cieti izmanto saldo ēdienu gatavošanai), pievieno sāli, cukuru, olu, skābu krējumu vai rūgušpienu, kas sakults ar dzeramo sodu, miltus un samaisa, liek uz pannas sakarsētos taukos un cep.

Kartupeļus sarīvēt un masu sagatavot vēlams pēc iespējas ātrāk, jo sarīvētie kartupeļi, saskaroties ar gaisa skābekli, kļūst tumši.
Kartupeļu pankūkas pasniedz karstas, tikko ceptas ar skābu krējumu vai brūkleņu ievārījumu.

Olu pankūkas

100 g kviešu milti, 100 g piens, 1 ½ olas, 5 g cukurs, sāls, citrona miziņa, 15 g tauki

Olas dzeltenumu saputo ar cukuru un sarīvētu citrona miziņu, pielej pienu, pieber nedaudz sāls. Šķidrumu pa daļām lej izsijātos miltos, samaisa viendabīgu mīklu un atstāj 25 – 30 minūtes, lai milti uzbriestu. Pirms cepšanas mīklā iecilā saputotu olas baltumu. Mīklu ar karoti liek pankūku pannas nodalījumos sakarsētos taukos un cep no abām pusēm gaiši brūnganas pankūkas. Pankūkas pasniedz ar ievārījumu, tēju vai kafiju.

Rauga pankūkas
Untitled 14.jpg - 37.78 KB

100 g kviešu milti, 100 g piens, ½ ola, 10 g cukurs, sāls, 5 g raugs, 15 g tauki

Olas dzeltenumu sakuļ ar cukuru un sāli, pielej sasildītu pienu (25 – 30 C) un samaisa. Šķidrumu pa daļām lej izsijātos miltos, pievieno atšķaidītu raugu un maisa, līdz mīkla kļūst viendabīga, atdalās no karotes un trauka sienām. Tad pārkaisa ar miltiem un siltā vietā raudzē 1 ½ - 2 stundas, rūgšanas puslaikā mīklu atspaida. Pirms cepšanas mīklā iecilā saputotu olas baltumu; ar ūdenī samitrinātu karoti liek mīklu pankūku pannā sakarsētos taukos un cep no abām pusēm dzeltenīgi brūnganas pankūkas. Pankūkas pasniedz ar skābu krējumu, cukuru un kanēli, brūkleņu ievārījumu, tēju vai kafiju.  


Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
mj2527
วันนี้อยากทานแพนเค้กอยู่พอดี แต่แป้งดันหมดอายุ T^T
22.08.2010. plkst. 13:21
es taisu biezas pikantās pankūkas. Sanāk labi sātīga maltīte. Man parasti pietrūkst pacietības ilgi stāvēt pie plīts un cept plānās pankūkas!
06.02.2009. plkst. 11:43

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 18. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Sausās brokastis izgudroja Džons Henrijs Kellogs 20.gadsimta sākumā

Pasākumi

Latvijas mākslas klasika Dr. Gunta Belēviča kolekcija

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē (K.Valdemāra ielā 10a, Rīgā) ar turpinājumu Hēges zālē no 2008.gada 7.septembra līdz 5.oktobrim būs skatāma izstāde Latvijas mākslas...