Kā pareizi ēst sarežģītus ēdienus?

Kā pareizi ēst sarežģītus ēdienus?

Ja kaut reizi dzīvē jums ir nācies cīnīties ar dīvaina paskata ēdienu un esat domājis – kaut nu parādītos burvju rūķītis un atklātu pareizo ēšanas noslēpumu, tad šis raksts ir jums kā radīts. Daudzi ēdieni patiešām mēdz sagādāt grūtības ēdājiem un prasa zināmu veiklību vai arī kādu specifisku ēdamrīku. Citi ēdieni, parādīti svaigā veidā, neizskatās apetīti rosinoši, tomēr, ja tie pagatavoti pareizi, tad mēdz būt izcili garšīgi.
Tāpēc nākamreiz, sastopoties ar ko dīvainu uz sava šķīvja, metiet kaunu pie malas un izmantojiet mūsu sniegto informāciju, kas jums palīdzēs tos gan apēst, gan arī pasniegt saviem viesiem.

Omārs

lobster.jpg

Ja arī ir kāds ēdiens, kas cilvēkos iedzen mazvērtības kompleksu dēļ parastas nezināšanas, tad tas nešaubīgi ir omārs. Lai arī omārā ir daudz vairāk ēdamās gaļas, nekā tikai spīles un aste (kalmāru cienītāji tieši šīs daļas uzskata par visgardākajām), daudzi to tomēr neizvēlas. Lai sevi atalgotu ar kumosu gardas omāra gaļas, jums būs krietni jāpapūlas ar riekstu knaiblēm, atvēro ikvienu čaulas klāto daļu un velkot ārā katru niecīgāko gaļas gabaliņu.
Kā jau minējām, omārā ēdama ir ne tikai astes un knaibļu gaļa, bet arī, piemēram, kājas. Tāpat labus kumosus atradīsiet zem dzīvnieka vairoga, piemēram, gremošanas mezglu un sarkanos ikrus( tos gan atradīsiet sieviešu kārtas kalmāriem). Omāru cienītāji uzskata ikrus par izcili gardu delikatesi.

Nepieciešamie rīki: krūšautiņš un riekstu knaibles

Kā to pasniegt: vislabāk omāru pasniegt izkusušā ķiploku sviestā. Kas attiecas uz dzērieniem, izvēlieties baltvīnu vai labu alu.

Interesants fakts: Nogaršojiet zilo omāru. Jūras zinātnieki pauž atziņu, ka vienam omāram no diviem miljoniem ir ģenētiska īpatnība, kas kalpo par pamatu tam, ka čaula ir pilnīgi zilā krāsā.

Austeres

oysters.jpg

Austeres nepieder pie pašiem vienkāršākajiem jūras produktiem kopš tā laika, kad tās iemantoja atsevišķa ēdiena statusu. Bet viss noslēpums slēpjas pareizā ēšanas tehnikā – jāiemācās prasmīgi ielikt naža galu austeres vāka eņģē un paplest to. Tad ātri ar nazi jāpabrauc zem gaļas un tā jāatdala no muskuļa, kas stiprina gaļu pie čaulas. Tālākais ir vienkārši – izvēlieties iemīļotākās piedevas un baudiet! Zinātāji saka, ka vislabāk austeri esot ēst jēlu, jo tieši šis veids ir labākais, kā izjust gliemja bagātīgo un sāļo garšu. No otras puses, ja mazliet baidāties, varat austeri norīt uzreiz veselu.

Nepieciešamie rīki: austeru nazis

Kā to pasniegt: kopā ar klasiskajiem komponentiem- karstu piparu mērci un citronu sulu. Piedzert klāt var labu baltvīnu vai alu.

Interesants fakts: vai tiešām austeres ir dzimumtieksmi veicinošs līdzeklis? Kā uzskata eksperti, tam nav nekādu pierādījumu, drīzāk uz cilvēkiem šis fakts iedarbojas psiholoģiski un tikai.

Krabis

crab.jpg

Uz krabi principā attiecas gandrīz visa tā pati informācija, kas uz omāru. Pūles būs jāiegulda, bez tā neiztiksiet, tomēr atalgojums būs tā vērts. Pirmkārt, atdaliet kājas un spīles – tieši tur slēpjas visgardākā gaļa. Tālāk, attaisiet cieto čaulu ar nazi. Gandrīz viss, kas slēpjas zem čaulas, ir ēdams – viss atkarīgs no tā, vai esat pietiekami gatavs, lai ēstu tādas ķermeņa daļas kā plaušas.

Nepieciešamie rīki: āmuriņš vai neass nazis, lai atvērtu galveno čaulu, riekstu knaibles kājām un spīlēm.

Kā to pasniegt: pasniegt tvaicētu krabi izkusušā sviestā. Krabja gaļa lieliski iederas arī zupās un salātos.

Interesants fakts: kokosriekstu krabji dzīvo uz zemes Indijas un Klusā okeāna piekrastes rajonos. To kājas ir lielas, ar trim pēdām. Šie krabji sasniedz 10 mārciņas lielu svaru un to spīles ir pietiekami stipras, lai saspiestu kokosriekstu, kas, starp citu, ir to iecienītākais ēdiens.

Suši

sushi_Menue.jpg

Reiz uzskatīti par retu japāņu delikatesi, mūsdienās suši ir kļuvuši ļoti populāri visā pasaulē. Tos veido no jēlas zivs, kuru bieži vien ievieto rīsos un aptin ar plānu jūraszāļu plēvīti. Eksistē visdažādākie suši paveidi, ieskaitot makreļu, laša, zuša, ātes un citu zivju, kā arī dārzeņu.
Ēdot, paņemiet vienu suši gabaliņu ar irbulīšiem vai pirkstiem, iemērciet sojas mērcē un baudiet kopā ar nelielu daudzumu wasabi – japāņu mārrutku. Pēc tam varat uzdzert sakē. Lai „noņemtu” garšu starp dažādiem suši veidiem, starplaikā ieteicams uzkost gabaliņu ingvera saknes. Parasti suši pasūta nelielā daudzumā, tāpēc tie ir paredzēti baudīšanai, nevis aprīšanai uzreiz.

Nepieciešamie rīki: irbulīši vai jūsu pirksti, silts dvielis roku notīrīšanai.

Kā tos pasniegt: klasiskas suši piedevas ir sagriezta ingvera sakne, sojas mērce un ļoti karsts wasabi. Piedzert klāt varat alu, zaļo tēju vai sakē. Vīns nav obligāta piedeva, bet parastie gāzētie dzērieni nomāks unikālo suši garšu.

Interesants fakts: Fugu sushimi tiek pagatavoti no zivs, kas tulkojumā nozīmē „nāves zivs”. Ja to pagatavo nepareizi, tā var nogalināt cilvēku mazāk nekā pusstundas laikā.

Nu jums vairs nav jābaidās no grūtiem ēdieniem. Protams, daudzi produkti ir izaicinoši un prasa iemaņas, tāpēc šādā situācijā nekautrējieties lūgt kādam padomu.

Komentāri (22)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
aa
a es visu laiku domaju,ka latviski saucas "bogavante",-izradas omars:)
14.01.2010. plkst. 23:49
ooo
austeres,omari-kas gan var but gardaks par so?
14.01.2010. plkst. 23:47
mmmm! dievinu jūras veltes!! iesaku dažiem te nebūt tik konservatīviem un pamēģināt!!
15.01.2009. plkst. 16:38
Fjuu, neeediishu! Iznemot sushi...
13.08.2008. plkst. 16:43
Vislabāk to apgūt tomēr palīdzēs pieredzējis lietpratējs, kas parāda kas un kā, nevis rokasgrāmata.
31.07.2008. plkst. 22:59

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 24. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Ja uzturā lietosiet pārāk daudz burkānu, kļūsiet oranžs

Pasākumi

Vasaras skola par kultūrpolitikas tendencēm Austrumeiropā

Krakovas Starptautiskais Kultūras centrs sadarbībā ar Vīnes Viduseiropas institūtu aicina piedalīties vasaras skolā "20 gadi pēc komunisma. Kultūrpolitika Centrāleiropā", kas...