Lasītāju receptes

Jaungada kūka

vera 2008-07-09

Jaungada kūka

10 porcijas


Sastāvdaļas
Pamatnes
6 olu baltumi
150 ml smalkā cukura
3 ēdamkarotes kakao pulvera
100 g lazdu riekstu
3 folijas formas
taukvielas un kviešu milti formai

Glazēšanai
6 olu dzeltenumi
125 ml niedru cukura
150 ml saldā krējuma
250 g tumšās šokolādes
1 1/2 ēdamkarotes bieza krējuma
pēc vēlēšanās lāse ruma, punša vai liķiera
pēc vēlēšanās – kūkas dekorējums


Iezied un pārkaisi ar miltiem folijas formas. Sasmalcini riekstus. Sakarsē krāsni līdz 175 grādiem.

Sakul olu baltumus cietās putās. Pieliec cukuru un turpini putot, līdz putas ir biezas un mirdzošas.

Putojot pievieno kakao pulveri un sasmalcinātos riekstus. Ieklāj mīklu formās. Cep vienā reizē vienu formu uz restītēm krāsns vidusdaļā 20 minūtes. Ļauj pamatnēm formās atdzist un pēc tam noņem tās nost. Ieliec pamatnes atpakaļ formās un turi tajās līdz kūkas izveidošanai.

Sakul dzeltenumus, niedru cukuru un 150 ml saldā krējuma nerūsējoša tērauda katlā. Putojot uzkarsē maisījumu, līdz tas ir biezs un irdens.

Izkausē šokolādi ūdenī. Iejauc olas putās.

Saputo atlikušo krējumu un uzmanīgi iemaisi glazūrā. Maisījumam vari pievienot lāsi ruma, punša vai liķiera. Sadali maisījumu pa pamatnēm tā, lai visvairāk tā būtu uz virsējās pamatnes. Izklāj glazūru un saliec kūku. Kūkas virsmu vari rotāt, izveidojot tajā attēlus, vai arī ar kūkas rotājumiem (piemēram, sudraba lodītēm).

Pasniedz kūku aukstu (kā no ledusskapja). To var arī sasaldēt.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 22. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Senie slāvi uzskatīja, ka maizes „vecmāmiņa” bija putra, un tas tika izskaidrots sekojoši. Kādu reizi senais kulinārs vārīja putru un nejauši piebēra pārāk daudz putraimu. Putras vietā sanāca plācenis. Kārtīgi sabāruši paviršo kulināru, kaimiņi tomēr pagaršoja jauno ēdienu. Un acīmredzot palika apmierināti, tā kā ķērās klāt tā pilnveidošanai, putraimu vietā ar laiku izmantojot miltus

Pasākumi

Naivums neiznīks!

Saglabājot  tradīcijas, Muzeju nakts laikā, kas šogad notiks 16. maijā, savas durvis jau IV sezonu apmēklētājiem vērs Latvijas Naivās mākslas muzejs Rīgā, Andrejsalā, Andrejostas ielā 4....