Iz restorāna „Vairāk saules” Ziemassvētku ēdienkartes

Iz restorāna „Vairāk saules” Ziemassvētku ēdienkartes

Ja vēlies visu gadu smaidīt un būt tikpat optimisma pilns kā kokteiļbāra „Vairāk saules” šefpavārs Endijs Bērziņš, tad izmēģini kādu no šīm receptēm!

Putnu aknu trifele pumpermiķeļu mētelītī ar aveņu etiķī marinētiem biešu salātiem2.jpg - 71.92 KB

Zilo kāpostu pagatavošana

2 mazus vai 1 lielu kāpostu sagriež uz rīves vai ar rokām. Liek katlā sautēties, pievieno 1,2 l ābolu sulu, 50 g sarkanvīna etiķi, sāli un baltos piparus (pavisam nedaudz).

Sīpolā sasprauž krustnagliņas un liek pie kāpostiem. Pieber kanēļa cukuru (cukurs sajaukts ar kanēli), var bērt diezgan daudz.

Atsevišķi sautē sagrieztus ābolus ar kanēli un cukuru, pievieno masai. Ja liksiet klāt neizsautētus ābolu, tad tie neizšķīdīs.

Nostabilizē garšu, tai jābūt saldskābai. Ja vajag stiprāku garšu, var pievienot vēl mazliet sarkanvīna etiķi. Kad kāposti ir gatavi, pievieno 200 g ābolu sulu un iebiezina mazliet ar kartupeļu cieti, kārtīgi samaisa, lai visi kāposti apvelkas ar spīdīgu glazūriņu.

Atdzesē, uzglabā + 4 - 6 C temperatūrā 3 dienas.

Porcijas pagatavošana:

Pirms pasniegšanas cepeti griež divās šķēlēs pa 60g (ne vairāk), aplej ar cepeša mērci, liek mikroviļņu krāsnī sildīties, pēc tam pievieno mazliet brūno mērci krāsai, bet nepārspīlē, lai nenoņemtu Ziemassvētku garšu. Var sildīt arī uz pannas, bet neiztvaicē mērci.

Medus kartupelīši:

Kartupeļus sagriež uz pusēm vai 4 daļās, novāra. Uz porciju 3gab.
Apcep uz pannas, līdz tie kļūst brūni, pieliek 1 tējk. medus, cep vēl 45 sek.

1 ēdk. kāpostus uzsilda mikroviļņu krāsnī. Uz lielā šķīvja liek kartupeļus, kāpostus, kārto cepeša gabalus, visu skaisti pārlej ar mērci, dekorē ar ķirštomātiem, zaļumiem vai dīgstiem.

Ziemassvētku cepetis ar valriekstu – ābolu pildījumu un medū glazētiem kartupeļiem1.jpg - 70.78 KB

Cepeša pildījums:

200 g sviests
1/3 maize (var ņemt balto čiabatu)
2 lieli āboli
1 sauja rozīnes
1 sauja valrieksti
80 g konjaks
1 ola
kanēlis
cukurs pēc garšas

Maizi sagriež kubiciņos, sagrauzdē. Ābolus nomizo, sagriež astoņās daļās, izņem serdi un sagriež smalkāk.

Sviestu uzkarsē, apcep ābolus, ar putu karoti tos izņem. Karstam sviestam liek klāt apgrauzdēto maizi, valriekstus, rozīnes, kanēli, pievieno konjaku un cukuru. Apcep apmēram 2-3 minūtes, pārliek citā traukā, pievieno ābolus, samaisa, masu atdzesē līdz 50 C, pieliek vienu olu, samaisa.

Cepeša sagatavošana:

Cūkas kakla karbonādi griež ar asu nazi pa apli 5-7 cm platumā, tā lai sanāk viens plakans gabals. To pārgriež uz pusēm, uzber sāli, melnos maltos piparus, uzliek cepeša pildījumu, satin veltnītī, apsien ar diegu vai ieliek cepeša sietiņā. Uzber sāli un piparus. Cep krāsnī 170 C temperatūrā 1,2 - 1,3 stundas.

Cepeša mērce

Pannu, kurā cepās cepetis liekam uz plīts, klāt lejam 1l ābolu sulu, 50g konjaku, ½ sauju rozīnes, cukuru, kanēli (mazliet), sāls pēc vajadzības, savāra, izkāš caur sietu, iebiezina, aplej cepeti, atdzesē. Uzglabā + 4 - +6 C 2 dienas.


Kanēļa cukurā karamelizēts ābolu tiramisu3.jpg - 71.25 KB

Ābolu masa:
3 lieli āboli,
150 g cukurs,
150 g baltvīns,
100 g mandeles ar mizu, grauzdētas.

Ābolus nomizo, sagriež gabaliņos.

Katliņā ieber cukuru, izkausē līdz karameļu krāsai, pievieno baltvīnu, vāra, līdz izkūst cukurs, pievieno ābolus, sautē, līdz āboli sāk palikt mīksti, ņem nost, pieliek kanēli, sasmalcinātas mandeles.

Atdzesē, uzglabā + 4 - + 6 C temperatūrā 4 dienas.

Krēma pagatavošana:

Saldo krējumu( 300 g ) sakuļ ar cukuru (30 g ) līdz tas tikko sāk sabiezēt, tad pievieno maskarpone (125 g ) un olu liķieri (30 g ), sakuļ līdz biezai konsistencei, bet nepārkuļ.

Uztaisa kafijas espresso (150g) un pievieno 25 g kafijas liķieri, atdzesē.

Tiramisu pagatavošana:

Deserta trauciņos kārtās liek cepumus, apslaka ar kafiju, virsū liek ābolu masu, mazliet šķidrumu (ja vairāk nav šķidruma, tad izmanto prosecco), krēms.
Uzglabā + 4 - +6 C temperatūrā 2 dienas.

Pirms pasniegšanas pārber ar nedaudz kakao, lai nebūtu rūgts.

Receptes tapušas sadarbībā ar "Vairāk saules" šefpavāru Endiju Bērziņu. Paldies viņam.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 16. janvārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Tikai 2% samazinājums ķermeņa ūdens daudzumā var izsaukt atmiņas zudumus, problēmas ar matemātiku un grūtības koncentrēties uz datora monitora ekrānu

Pasākumi

Jazz for inspiration

29.05. – 10.07. katru piektdienu 19.30. Latviešu biedrības namā...