Profesionāls bārmenis Ivars Rutkovsks par kokteiļiem, bāra apmeklētājiem un sacensībām

Profesionāls bārmenis Ivars Rutkovsks par kokteiļiem, bāra apmeklētājiem un sacensībām

Ivars Rutkovskis jeb Biezpiens ir viens ko labākajiem Latvijas bārmeņiem, kurš guvis panākumus daudzos Latvijas un ārvalstu bārmeņu konkursos. Februārī viņš dosies uz Kubu, kur pastāvēs Latviju bārmeņu konkursā.

Irlaiks.lv puisis pastāstīja par savu profesionālo karjeru, dalību konkursos fleiring kategorijās un sniedza noderīgus padomus no savas profesionālās pieredzes...  

-     Cik Tu ilgi darbojies šajā profesijā un, kāda ir Tava darba pieredze?

-     Es strādāju kā bārmenis jau trīs gadus un šobrīd mana darba vieta ir bārs – „Paldies dievam piektdiena ir klāt,” tā ir mana otrā darba vieta bārā un pirms tam strādāju – „Līvu akvaparkā,” kur es nostrādāju gadu, tad patiesībā sanāk, ka kopā kā bārmenis jau strādāju trīsarpus gadus.

-     Vai Tu vari pastāstīt, kāpēc Tu izvēlējies tieši šo profesiju, kas Tevi piesaista tajā?

-      Īstenībā bija tā, ka es vienu vasaru meklēju darbu un ņemot vērā, ka līdz šim man nekāda dižā pieredze nebija, es vienkārši domāju, ka es varētu iet uz viesmīļiem bārmeņiem, jo man likās, ka tur jau nekā grūta nav, bet pēc tam es sapratu, ka tā tas pavisam nav(smeja)! Kā jau visi studenti es domāju, kāpēc gan es nevarētu strādāt šādā jomā un es ieraudzīju vairākus sludinājumus avīzē un sūtīju pieteikumus un CV gan uz portjē, gan viesmīļiem un tā man piezvanīja no Līvu akvaparkā. Sākumā es kļuvu par bārmeņa palīgu, sāku ar pavisam mazām lietām un pēc tam – pats strādāju bārā, man ļoti iepatikās tā lieta un viss aizgāja!

-     Un tagad Tu savu profesiju vari uzskatīt kā hobiju...

-     Jā, drīzāk ne hobijs, jo tas ir mans maizes darbs, viss, kas saistās ar to ir mana pamatnodarbošanās.

-     Tu teici, ka saprati, ka nav nemaz tik viegla šī profesija, kas ir visgrūtākais tajā?

-     Hmm... Tās ir ilgās stundas kājās, tas ir pirmais, otrais – jābūt nemitīgi pozitīvam, bārmenis nevar būt saskumis pie letes, jācenšas tomēr cilvēkus uzmundrināt, un tad vēl, ka neeksistē tāds jēdziens kā brīvdienas un darba dienas, nav pirmdiena vai svētdiena, arī svētkos bieži ir jāstrādā...

-     Pastāsti par saviem sasniegumiem bārmeņu konkursos?

-     Kā pirmais zīmīgākais būtu jāmin uzvara konkursā, kas norisinājās aprīlī – Havana Club atlasē, kurā es ieguvu pirmo vietu un ieguvu ceļazīmi pārstāvēt Latviju – Kubā. Tad trešā vieta Bacardi Martini šī gada atlasē, nākamais bija pilnībā nepārspēts čempions Riga Food konkursā, un pēc tam labākais sasniegums bija Lietuvā, kur es ieguvu pirmo vietu Starptautiskā konkursā.

HC Grand Prix 147.jpg - 30.38 KBIvars ar Havana Club atlasē iegūto pirmo vietu un ceļazīmi uz Kubu

-     Cik bārmenim ir nozīmīgi piedalīties šādos konkursos?

-     Diezgan, jo tas parāda cik tu īstenībā esi profesionāls, jo tas, kā iet darbā neviens jau baigi neredz, kad Tu izej un parādies, līdz ar to iegūsti arī popularitāti. Popularitāte viennozīmīgi ir viens no nozīmīgākajiem faktoriem!

-     Kā norisinās bārmeņu konkursi, pēc kādiem kritērijiem Jūs vērtē ?

-     Būtībā bārmeņu konkursi iedalās divās daļās – klasiskie konkursi, kuros piedalās bārmeņi, kuri sacenšas tikai kokteiļa receptē un klasiskā tā pagatavošanā, jāpievērš uzmanība salvetēm, visam jābūt noslaucītam, tīram, jāatdzesē glāzes. Un tad ir fleiring konkursi, kuros piedalos arī es, kuros tieši vērtē vairāk un uzsvars tiek likts uz šovu. Ja salīdzina bārmeņu konkursu vērtēšanu, līdzīgi kā tas ir, piemēram, sporta dejās vai daiļslidošanā – tas ir vairāk kā mākslas veids, tiek vērtēts kā izskatās cilvēks, kā viņš sevi prezentē, kāds ir kopējais iespaids par šovu, kādi triki tiek izmantoti, kāda ir to sarežģītība, vai mūzika ir saskaņota ar priekšnesumu u.tt.

-      Pastāsti kaut ko vairāk par konkursa kategorijām?

-     Tā – Work flairing – būtībā tā ir imitēta situācijā bārā, kad pudeles nav sagatavotas un ir pildītas sākot ar vienu trešdaļu, var būt arī pat pilnas. Visi sarežģītie triki ir jāveic tieši ar tām pudelēm, un kā jau pēc fizikas ierobežojoši ir tas, ka pudeles nevar riņķot vienu vai divus apgriezienus, tām, kā angļi saka ir jābūt – flat – jālido taisni. Tiek vērtēts tas, cik tu vari būt atraktīvs, profesionāls tīri aiz letes, imitētos darba apstākļos, nevis ar jau iepriekš sagatavotām pudelēm. Šobrīd šī kategorija ir ļoti populāra, lai atlasītu dalībniekus uz finālu, lai pārliecinātos par meistarību. Speed mix – tā ir imitēta situācijā bārā, piemēram, piektdienas vakarā, kad tiek pasūtīti zināmi kokteiļi un tad tie ir jāuztaisa pēc iespējas ātrāk un ar pēc iespējas mazāk kļūdām. Parasti tie ir kādi trīs četri kokteiļi, ar atsevišķiem pagatavošanas veidiem, piemēram, viens tiek pagatavos blenderī, otrs šeikerī un trešais ir stampājamais kokteilis, parasti tie ir doti pirms tam un vienkārši ir jāizdomā pagatavošanas secība, tā, lai pēc iespējas ātrāk tos pagatavotu neko neizlejot. Freestyle – pudeles tiek iepriekš sagatavotas, tajās ir maksimums piecdesmit mililitri šķidruma un pudelēm ir plastmasas uzgalīši, lai netraumētu sevi. Work flairingā ir metāla, garie pudeļu uzgaļi, ar kuriem var savainoties, protams, traumas var gūt arī ar plastmasas, bet tie ir mīkstāki un, ja tie nokrīt zemē, nevar sabojāties. Freestyle kategorijā, tā, kā pudeles ir speciāli pildītas, var veikt sarežģītākus trikus ar vairākiem apgriezieniem, var žonglēt ar pudelēm. Un patiesībā – termins Freestyle būtībā bārmeņiem nepatīk, mēs lietojam terminu – excibition flair, terminu Freestyle būtībā lieto cilvēki, kas ir ārā no bārmeņu virtuves, excibition flair apzīmē tieši šo šova fleiringu, tā elementus. Vēl... , ko jau minēju Classic kategorija, kurā ir būtiski sagatavot kokteili noteiktā laikā, piecas tā porcijas, lai tiktu atvēsinātas visas glāzes, būtībā tas ir tas, ko dara cilvēki uzvalkā, baltiem cimdiem un ļoti daudziem instrumentiem, ledu liek ar standziņām, viss ir sterili un tiek taisīts kā pēc grāmatas, lai nekas nav lieks, pēc iespējas mazāk lieku kustību, uzsvaru liekot, uz kokteiļu pagatavošanas precizitāti. Klasiskajā kategorijā parasti ir arī teorētiskie jautājumi un šie bārmeņi ir ļoti zinoši. Klasiskajā kategorijā parasti piedalās arī vecāki bārmeņi – no 25 gadiem un uz augšu, arī opīši ar bārdām...

-     Kā Tu parasti izdomā savus priekšnesumus, cik ilgs laiks paiet to sagatavošanai ?

-     Būtībā viens priekšnesums tiek sagatavots gada periodā, top tā skeletiņš, tiek salikti triki, ko šobrīd Tu vari izdarīt, un ar laiku tie, protams, tiek papildināti. Gada laikā tiek pieliktas daudzas lietas klāt, viss, kas ir atstrādāts un, ko var rādīt cilvēkiem. Visgrūtāk ir ar mūziku, tas parasti ir ļoti ilgi, lai to pieskaņotu! Ir jāatrod mūzika pie, kuras tu jūties vislabāk, kura cilvēkiem arī patīk, jo pats galvenais, lai tieši viņiem patīk, vienalga, vai tā ir tobrīd populāra mūzika vai nē, lai tā vienkārši, kā saka Lauris Reiniks, lai iekačā!

-     Kā norisinās treniņi un cik bieži tie ir?

-     Trenēties es cenšos katru dienu, bet būtībā jau nesanāk, jo ir visādas papildus lietas! Treniņi notiek zālē, kur viss ir izklāts gumijās. Es aizeju – iesildos, jo tas ir ļoti svarīgi kā jau katrā sporta veidā, pastiepju muskulīšus. Treniņā tiek slīpētas atsevišķas priekšnesuma detaļas kopā ar mūziku, respektīvi - tiek pievērsta uzmanība atsevišķām lietām, aptuveni divas - trīs stundas, tas ir minimums, ko es pavadu trenējoties.

-     Vai triku sagatavošanai ir nepieciešami papildus treniņi, piemēram, trenažieru zālē?

-     Manuprāt, nē! Drīzāk tieši otrādāk, ir vajadzīga muskuļu relaksācija, tas ir tāpat kā sporta dejās, pirms tam dejoju sporta dejas, tāpēc es varu tā salīdzināt.

-     No sporta deju dejotāja uz bārmeņa profesiju, kā tā?

-     Bija tā, ka es sporta dejās biju dejojis vienpadsmit gadus un, kā jau daudzi to zina, tas ir ļoti dārgs sporta veids, turklāt man sanāca nelielas domstarpības ar deju partneri un mēs sapratām, ka kopā vairs nevaram dejot un izšķīrāmies un tas arī bija klikšķis, kad man radās divas izvēles, vai nu es meklēju jaunu partneri un turpinu dejot, vai nu arī sāku kaut ko pats darīt savā dzīvē. Es izvēlējos otro, jo man nebija daudz, ko zaudēt, es biju ļoti daudz no dejošanas ieguvis un būtībā es izdomāju, ka es iešu pelnīt naudu, nevis to tērēšu! Dejošana man ļoti daudz ir palīdzējusi tieši bārmeņa profesijā – koordinācijas ziņā, attieksmē pret publiku un mūzikas, ritma izjūtā, tas viss man nāk līdzi un īstenībā to es pats arī apzinos, ka tie ir mani plusi un čaļi – citi konkurenti mani par to apskauž.

-     Kā Tu tiec galā ar stresu pirms bārmeņu konkursiem?

-     Ir tā, kas tas man arī ir no sporta dejām, mani apmācīja psihologs, kā pārvarēt stresu un to es panāku ar elpošanas vingrinājumiem, piecas – desmit minūtes pirms uzstāšanās es aizeju kādā klusā vietiņā un domās izeju cauri visam priekšnesumam un mēģinu nomierināt savu organismu ar pareizu elpošanu.

-     Man noteikti tāpat kā daudziem citiem, ir priekšstats, ka bārmeņi pārsvarā ir vīrieši – vai Latvijā ir kādas spēcīgas bārmenes?

-     Tīri klasiskajā ziņā Latvijā vēl pagaidām neesmu manījis spēcīgas bārmenes, savukārt flairingā sāk parādīties tendence arī meitenēm piedalīties šādos konkursos un ir pat divas meitenes, kuras nu jau kādus trīs - četrus konkursus piedalās un parāda diezgan labu sniegumu un spēj konkurēt pat ar džekiem, ir par vinnējušas. Šā gada 9.septembrī klubā ''Fashion Club'' norisinājās poļu konkurss Independent Flair League posms ''Flair baltics'' un tajā piedalījās viena meitene no Polijas un bija tā, es pat paliku aiz viņas, viņa bija ceturtajā, bet es – 7 vietā.

-     Vai Tev ir kāds elks starp pasaules labākajiem bārmeņiem, kura trikus Tu mēģini atkārtot?

-      Ar tiem trikiem ir tā, ka, jo tu esi oriģinālāks jo – labāks! Protams, es varu smelties idejas, bet tīri kopēt tas nav forši. Vien konkrēta elka man nav, bet es interesējos par visiem, ir vairāki tādi cilvēki, piemēram – angļu bārmenis Toms Daiers (Tom Daier), kurš bija arī uz Latviju atbraucis, jo īstenībā ir tā, ka ko līdz ar viņiem satiekas viens pret vienu, viņi kļūst par draugiem, tie vairs nav elki, protams, līmeni augstāki. Tiekoties ar tādiem cilvēkiem es saprotu, ka viņi nav nekādi pārcilvēki, tādi paši vien, kā mēs un tas dod papildus stimulu profesionālajai attīstībai.

-     Kuri ir tavi sīvākie konkurenti Latvijā? Vai Jūs vispār esat konkurenti vai vairāk kā draugi?

-     Vairāk gan draugi. Viens no tiem sīvākajiem ar, kuru mēs parasti mačojamies ir Inguss Reizenbergs un ar viņu mēs būtībā strādājam kopā, braukājam ar izbraukuma ballītēm un mums ir kopīgs šoviņš, sacensībās viens otru arī atbalstam un domāju, ka tīri kā konkurenti mēs neesam. Vēl, protams – Ansis Ancovs un Gvido Elksnis ar, kuriem bieži sanāk pacīkstēties konkursos, bet arī šie cilvēki ir vairāk kā draugi un mēs viens otru atbalstam, lai gan varbūt tas nenotiek konkursā, nemasējam viens otram muguru, bet ikdienā mēs, bārmeņi, esam tā kā viena liela ģimene.

-     Pastāsti kaut ko vairāk par Jūsu tandēmu?

-     Es un Inguss bieži vien dodamies dažādās izbraukuma ballītēs un izklaidējam cilvēkus ar mūsu kopējo šovu. Latvijā pagaidām ir tikai divi šādi tandēmi. Manuprāt, šovs ir ļoti labs, nav nekā lieka, ir gan uguņi, gan bēdīgais – priecīgais mirklis, nedaudz no aktiermeistarības, laba mūzika! No cilvēkiem, kas ir redzējuši šo šovu ir ļoti labas atsauksmes.

-     Bieži sanāk braukājat pa ballītēm?

-     Būtībā tas ir atkarīgs arī no konkursa rezultātiem, kad cilvēki ir redzējuši mūsu priekšnesumus un uzaicina. Tie, kas mēs esam, seši septiņi Latvijas labākie bārmeņi, mūs tad arī aicina uz šādiem pasākumiem, gan uzmētāt pudeles, gan pastrādāt.

-     Vai Latvijas bārmeņi ir spēcīgi?

-     Ja es skatos uz šo situāciju no pasaules līmeņa, tad nevaru teikt, ka vāji, bet par spēcīgiem arī būtu grūti nosaukt. Latvijai labākie panākumi Starptautiskajā bārmeņu arēnā, bija mūsu klasikas pārstāvim – Raitim Akerblūmam – pirmā vieta Starptautiskā bārmeņu konkursā – Honkongā un Andrim Noreiķim – devītā vieta pasaules čempionātā, šie ir divi spilgtākie pasaules sasniegumi. Un fleiringā tagad Varšavā būs konkurss, kurā tiesības piedalīties izcīnīja Inguss Reizenbergs un tad redzēsim kā būs!

-     Vai Tu esi domājis par bārmeņa karjeru ārpus Latvijas?

-     Godīgi sakot esmu daudz par to domājis, jo Latvija ir maza, profesionālā attīstība, respektīvi – ceļš no apakšas uz augšu ir ļoti īss, tā iemesla dēļ nenotiek strauja attīstība. Tie, kas mēs esam Latvijas labākie bārmeņi, mēs nebūt nevaram būt vienlīdzīgi ar labāko Amerikas vai Lielbritānijas bārmeni. Viņiem šie bārmeņi ir piecas – sešas reizes vairāk un ir grūtāk izsisties, līdz ar to viņiem vajag vairāk veltīt laiku un pūles tam, lai kļūtu par labākajiem. Man ir bijusi doma, ka varbūt ir jādodas kaut kur, lai būtu tas dzinulis, jo, ja apkārt ir tik daudz profesionāļu, jo līdz, ko tu atslābsti, tev uzreiz ir piecas personas priekšā. Latvijā turpretim ir tā, ka var atslābt, jo nav viss tik sīvas konkurences.

-     Tu minēji, ka bārmenim ir jābūt vienmēr pozitīvam, kādām vēl īpašībām ir jāpiemīt bārmenim?

-     Bārmenim ir jābūt labsirdīgam, jāprot runāt ar klientiem, tas īstenībā ir viens no galvenajiem kritērijiem - māk vai nemāk bārmenis sarunāties, vai viņš tikai dara savu darbu, vai prot arī pastāstīt kādu joku, kaut vai vienkārši pasmaidīt! Kā jau teicu, bārmenim ir jābūt pozitīvam, lai apmeklētājiem gribas atnākt vēl, ja ir slikts garastāvoklis, aiziet pasēdēt pie letes un kaut vai tikai pavērojot bārmeni uzlabot to. Bārmenim noteikti vēl ir jābūt precīzam, taču noteikti jāprot iziet no dažādām situācijām, ja nesanāk tomēr, kā vajadzēja, radīt sajūtu, ka visu izdarījis tā, kā tam bija jābūt, ja iekrīt dzērienā vesela saldējuma bumbiņa, tad jārada sajūtu, ka tā tam bija jābūt, un, ja klients prasa kāpēc tā, tad jāatbild, ka tā tas ir un viss!

-     Bieži bārmeņiem piedēvē savā veidā arī psihologa īpašības...

-     Tagad būtībā tā vairs nav, kā agrāk, kad nāca pie bārmeņa izkratīt sirdi, protams, gadās arī tā, kad man pastāsta tās dienas lielo bēdu un mans pienākums ir uzklausīt, nevis novērsties, jo tā es varu zaudēt vienīgi klientus.

-     Kā ir ar cilvēku stereotipiem, ka, ja cilvēks strādā bārā, ka viņš pats noteikti visu laiku lieto alkoholu?

-      Jā, daudziem pastāv tāds uzskats, ka kā var strādāt, kad apkārt ir tik daudz alkohola, ka noteikti pašam ir vēlēšanās katru dienu piedzerties līdz nemaņai. Uz to es varu atbildēt ar kaut vai piemēru, ka tas ir līdzīgi, kā, ja kāds strādātu saldumu veikalā un visapkārt būtu saldumi. No sākuma varbūt viss liktos garšīgi, bet galu galā cilvēks saprastu, ka vairs tos negribas, priekš kam tas ir vajadzīgs! Tāpat ir bārmeņa profesijā – sākumā bija forši, ka var pagaršot daudz ko, bet tas viss pāriet, tas ir tika tāds pirmais stereotips, ka, ja mani tur pielaistu, ka visu bāru izdzertu, bet tā nebūtu! Man ir atbildības sajūta, ka tā ir prece, ko es pārdodu, ar ko es pelnu, un sajūta pret to, kā pret tieši alkoholu - notrulinās, sava veida bijība. Protams, ir bārmeņi, kas neiztur šo spriedzīti un alkohols kļūst par viņu labāko draugu, bet tas, protams, ir atkarīgs no katra cilvēka rakstura vai viņš var vai nevar pateikt – nē!

-     Vai bārmeņa profesija ir perspektīva?

-     Hmm... Šī profesija ir ļoti laba, lai iegūtu draugus un vērtīgus kontaktus, kas var noderēt, lai, piemēram, uzzinātu daudz iepriekš nezināmu lietu. Tomēr šai profesijai nav karjeras izauksmju, sākumā tu kļūsti par bārmeni, tad vecāko bārmeni, varbūt iestādes direktoru. Var ceļot no viena bāra uz otru, kur ir labāks atalgojums. Nu tā!

-     Un kā Tu redzi savu nākotni?

-     Es esmu domājis par savu bāru, ir radušās arī vairākas idejas un noteikti, ja manas idejas kādreiz realizēsies, tad tas būs kaut kas unikāls, tāds, kas nav bijis! Pie idejas strādāšu tik ilgi, lai to realizējot, tā būtu vieta, uz kuru cilvēki noteikti vēlētos atnākt, lai cilvēki pat tuvējās ārzemēs zinātu, ka ir tāds bāriņš! Šobrīd es tam neesmu gatavs, domāju, ka tas nāks ar laiku. Pašlaik vēlos izbaudīt un izmantot to, ka strādāju bārā un vairāk pievērsties fleiringam, tas pagaidām ir kļuvis par manu prioritāti, darbs palicis otrajā plānā, jo šobrīd man jāgatavojas pārstāvēt Latviju Kubā, tā ir ļoti liela pienākuma apziņa!

-     Kas tas būs?

-     No 19. – 24. februārim.

-     Vai konkursi tiek jau iepriekš plānoti?

-     Ir tā, ka lielie konkursi, kas pasaulē norisinās katru gadu jau ir zināmi, piemēram, jūnijā vai jūlijā būs konkurss Parīzē, decembra sākumā – Anglijā, uz šo konkursu es braukšu ar nolūku, iepazīties ar citu bārmeņu sniegumiem, jo tajā piedalīsies labākie. Šāds konkursu plānojums jau iepriekš ļauj saplānot savu laiku, savukārt Latvijas bārmeņu konkursi bieži vien notiek ļoti spontāni, bieži vien tikai mēnesi vai divus pirms tas tiek paziņots, taču bārmeņi, kas visu gadu kaut kur piedalās ir jau gatavi un mēnesis ir pietiekams laiks, lai pakārtotu konkrētiem konkursiem savu programmu.

-     Vai piedalīšanās konkursos ir tava iniciatīva vai Tev ir menedžeris, kas kārto šīs lietas?

-     Nē, visu kārtoju pats, tā ir mana iniciatīva, kur es jūtos gatavs piedalīties, tad arī startēju! Drīz norisināsies viens Latvijas Bārmeņu asociācijas konkurss, kurā es sākumā nolēmu piedalīties, bet tad atteicos, jo uzskatu, ka man šobrīd galvenais uzdevums ir labi sagatavoties Kubai. Šobrīd mana konkursa programma ir kā mehāniķiem mašīna – starpsezonu laikā ir izjaukta pa detaļām un tiek strādāts pie katras detaļas.

-     Kā Tu pats atpūties, dod priekšroku bāriem, vai kaut kam mierīgākam?

-     Skatoties pēc noskaņojuma, ir tā, ka dažreiz gribās iziet cilvēkos, kārtīgi izballēties, kā mēs bārmeņi sakām – pabūt bāra otrā pusē, bet ir arī brīži, kad man pilnīgi neko negribas un ir situācijas, kad piektdienas vakaros, kad it kā var doties izklaidēties, es tomēr izlemju mājās pavadīt laiku ar draudzeni, kaut vai kādu filmu paskatīties.

-     Kuri ir Tavi iecienītākie dzērieni?

-     Mani iecienītākie dzērieni?! Neko sarežģītu es parasti nedzeru, tas ir rums ar kolu vai viskijs ar kolu, tāpat man ļoti garšo Martini Asti šampanietis un garšo arī dažādi kokteiļi, piemēram, Mohito, zemeņu Mohito un Apple Martini. Patīk arī dažādot, nav tā, ka es dzeru tikai vienu dzērienu, noteikti tas ir atkarīgs arī pēc garastāvokļa. Ir reizes, kad es kaut kur aizeju un man gribas iedzert liķieri – Baileys, jo vienkārši gribās! Es domāju, ka tas ir visiem bārmeņiem, jo tās garšas jau ir zināmas un tu apsēdies un domā, ko tieši šovakar gribas iedzert! Respektīvi – viena favorīta man nav!

-     Vai Tu vari IrLaiks.lv lasītājiem kaut ko ieteikt no savas profesionālās pieredzes par dzērienu niansēm?

-     Pirmkārt, varu ieteikt to, ka alkoholu vislabāk ir lietot tīrā veidā, jo tad nākamās dienas būs vieglākas. Protams, ir cilvēki, kuri tīrā veidā to nevar iedzert. Es biju Ukrainā uz apmācību un tur es ieguvu noderīgas zināšanas, piemēram, kā pareizi būtu jādzer Vodka – kā ukraiņi to dara. Viņi uzvāra zivju zupu, uztaisa grauzdiņus, tas ir kā vesels rituāls, tad apsēžas pie galda sāk runāties, ielej vienu dzērienu pirms ēdiena, lai atraisītu, uzlabotu apetīti, tad sāk ēst zupiņu, tad seko tosts. Būtībā Vodka tiek lietota uzkožot, piemēram, gurķīšus, Latvijā pārsvarā tai uzdzer, ir tāds teiciens : водка требует закускы (burtiski – Vodka pieprasa uzkodu!: irlaiks.lv), tas bija tiešām labs atklājums, jo tas, ka visu laiku tiek ēsts, līdz ar to alkohola iedarbība paildzinās, nav tā, ka sadzeroties tukšā dūšā uzreiz ļoti ātri noreibst.

Tad – viskiju ir ļoti labi dzert ar gāzētu ūdeni, atšķaidot attiecībās viens pret divi un kopā ar ledu, jo, piemēram, arī viskija degustatori atšķaida to pat proporcijās viens pret viens, lai labāk sajustu viskija garšas niansītes, tas ir arī veselīgi.

Par Absintu – apmācībā man pastāstīja par Absinta pirmatnējo dzeršanas veids, nav tur nekādas dedzināšanas, kā mēs parasti uzskatām, bet gan – lielā glāzē ielej Absintu pāri tam pārliek lāstiņu uz, kuras ir cukura graudiņš, tad lēnām tai lej pāri aukstu ūdeni, kamēr tas cukura graudiņš ir izkusis, līdz ar to veidojas tāds zaļganbalts dzēriens, kuru var dzert. Divi šādi dzērieni ir ieteicamā Absinta deva. Nevajag ar šo dzērienu pārforsēt, jo pretējā gadījumā organisms piesārņojas, piemēram, ar neirotoksīnu - tujonu (tas ietilpst vērmeļu ēteriskajā eļļā, lielos daudzumos tujons var izraisīt ksantopsiju, kuras ietekmē priekšmeti izskatās iedzelteni: irlaiks.lv) un pārējām ķīmiskajām vielām. Absinta ieteicamā deva ir simts grami, ne vairāk, pēc tāda daudzuma ir forši, ir vēlēšanās parunāties un veidojas patīkams noskaņojums.

Vēl.. par konjaku ir maldīgs uzskats, ka viņu vajag pasniegt obligāti sildītā glāzē, patiesībā konjaks ir jālieto istabas temperatūrā, savukārt dažkārt citi speciālisti to iesaka pasniegt ar ledu. Daudzi uzsildot glāzi cenšas panākt, lai atraisās šī dzēriena aromāts, taču patiesībā atraisās – spirts, tas ātrāk nokļūst gaisā un līdz ar to ātrāk sajūt šo spirta nevis pilnīgu konjaka aromātu.

Par vīniem – neesmu nekāds to speciālists, laikam vēl nav tas vecums.

Tā kā alkohols ir radies no zālēm, tad tāpat kā zāles – alkoholu nevajadzētu pārdozēt, ja, piemēram, dzer Rīgas melno balzāmu vai Jagermeistaru, kas radušies no dažādām zālītēm un recepte ir maz mainījusies, tad nevajag būt pārsteigtiem, ja izdzerot litru šo dzērienu, nākamajā dienā ir čābīgi! Būtībā tas būtu tas pats, kas izdzert veselu paciņu dimidrolu vai analgīnu. Vajag alkoholu dzert ar mēru, izbaudīt to un apzināties dienas, kad par alkohola lietošanu vispār nevar būt ne runas.

-     Un, ko Tu varētu pastāstīt par dzērienu kombinācijām, ko Tu neieteiktu jaukt kopā?

-     Būtībā eksperimentējot var jaukt kopā jebko, ka tikai garšo! Vienīgi, kā jau minēju, jo vairāk dažādi dzērieni vakara gaitā tiks jaukti, jo nākošajā dienā nebūs labi, taču arī tas ir atkarīgs no tā, kādās proporcijās ir jaukts, vai ir arī pirms tam ēsts, respektīvi, no organisma kopējām īpašībām! Nav tā, ka, ja ir visu vakaru tiks dzerti kokteiļi, tad nākamajā dienā sāpēs galva. Arī man ir bijis, ka it kā neko daudz nebiju dzēris, bet nākamajā dienā bija ļoti slikti, jo nebija lietots pareizs uzturs. Arī bieži daudziem liekas dīvaini, kā ūdens var iet kopā ar pārējām dzērienu sastāvdaļām, nevajag ar skepsi uzlūkot to. Piemēram, banketos, kad cilvēki izmanto eksperimentiem bezmaksas bāru man bija atgadījums, kad beidzās gan kola, gan ābolus sula, ar ko parasti dzer viskiju un es piedāvāju pamēģināt to dzert ar ūdeni un cilvēks to novērtēja, kā labu lietu, garša saglabājas un viskijs vairs nav tik stiprs!

-     Kā Tu pats iegūsti informāciju par dažādiem dzērieniem, vai vairāk pašmācības ceļā vai lasot specializēto literatūru?

-     Protams, lasu literatūru, ļoti daudz, ko man deva jau pieminētā apmācība Ukrainā, kad es veselu mēnesi dzīvoju Kijevā un tur es ieguvu ļoti plašas zināšanas. Piemēram, ka alkohols iesākumā bija domātas kā zāles, visādas tinktūriņas, aptiekas uzlējumi un tad cilvēki sāka to lietot nevis ārstējoties, bet lai būtu forši! 

-     Pastāsti, kaut ko vairāk par apmācību Ukrainā?

-     Bija tā, ka norisinājās bārmeņu konkurss Monin Baltic Cup 2006, tajā es finišēju kā septītais, bet ļoti iepatikos tiesnešiem, kuri tikai pieaicināti no Ukrainas un pirms konkursa viņi bija izdomājuši, ka dos specbalvu – bezmaksas mēneša apmācību pie viņiem, un es tad biju tas laimīgais, kam tika tā balva. Veselu mēnesi es dzīvoju Ukrainā un smēlos bārmeņu zinības, gan teorētiskos jautājumus, gan viņi man palīdzēja attīstīt visas fleiringa lietas. Tur piedalījos dažādos semināros, braukāju uz dažādiem banketiem un man tā bija ļoti noderīga pieredzes apmaiņa, liels lēciens augšup manā karjerā!

-     Ar dzērieniem noteikti ir, kā ar modes tendencēm, vai Tu vari pastāstīt par šā brīža top 5 kokteiļiem?

  • Tā – Mohito;
  • Cuba Libre;
  • Zemeņu Daikiri un zemeņu Margarita – šie kokteiļi ir aptuveni vienādi populāri;
  • Long Island Ice Tea;
  • Caipirinha.

Šajā laikā populārs kļūst arī karstvīns un balzāms ar upeņu sulu.

-     Vai kokteiļu mode strauji mainās, vai to pozīcijas ir ilglaicīgas?

-     Īstenībā ilglaicīgi, piemēram, tas pats Mohito, viņš ir populārs no kāda 2000. gada, kad tikko parādījās.

-     Kuri ir tie dzērieni, kuri pēc tavām domām nekad nezaudēs savu prestižu?

-     Manuprāt, vienmēr prestiži būs konjaki, jo vecāki, jo labāki! Konjaks vienkārši ir jāsaprot, tāpat kā vīns! Būtībā prestižs dzēriens ir jebkurš, kas ir vecāks par desmit gadiem, jo dārgāks, jo labāks, alkoholā darbojās šī shēma. Taču pašlaik tie alkoholi, vārdā gan tos nesaukšu, kas tiek ražoti kvantitātē, vairs netiek ražoti tā, kā tam patiesībā būtu jānotiek, vienkārši tiek atšķaidīti kaut kādi ekstrakti, koncentrāti... Prestižs slēpjas senajās pagatavošanas tradīcijās, kas ir pārbaudītas un darbojušās gadiem ilgi, līdz ar to šim dzērienam ir pavisam cita vērtība, jo viņš ir vecāks, jo tam ir lielāka vēsture un tas vairāk var pastāstīt par sevi! Ir ļoti labi un apsveicami, ja cilvēks apzinās, ka dzēriena pagatavošanā ir pielietoti, piemēram, 120 dažādi spirti un vesela komanda ir darbojusies, lai tas nonāktu viņa glāzē!

-     Kādām lietām, priekšmetiem ir jābūt cilvēkam mājās, lai viņš varētu pats pagatavot kokteiļus?

-     Maldīgs ir uzskats, ka šeikeris ir nenormālākā burvju lieta bez, kuras nu nekādā veidā nav iespējams pagatavot nevienu kokteili. Man pašam bieži vien ir bijis tā, ka draugi zvana un saka, ka grib uztaisīt kādu kokteili, bet viņiem nav šeikeris, vai es varu atvest. Būtībā tas ir domāts vielu sajaukšanai un mājas apstākļos to var izdarīt vienkārši apmaisot, nav nepieciešams obligāti lietot šeikeri. Tātad ir nepieciešamas izejvielas, glāzes, kas katram mājās ir, var iztikt arī bez ledus, jo tā ir kā sastāvdaļa, kas padara kokteili garšīgāku, bet arī bez tā daudzi dzērieni ir garšīgi. Tad blenderis, bez tā gan nevar iztikt, jo, ja, piemēram, vajag sakult zemenes, saldējumu, noteikti bez tā neiztiksi! Būtībā bāru var nodrošināt, ja ir – stampiņa, piemēram, - Mohito pagatavošanai, šeikeris un blenderis, tās ir trīs lietas, ja tās ir tad skaidri var zināt, ka varēs uztaisīt jebkuru kokteili!

-     Tā, kā pašlaik ir drēgns un nejauks laiks, kādus kokteilīšus Tu pagatavotu, lai sasildītos?

-     Alkoholiskais kokteilis: Tāds kokteilītis sastāvētu no aplelsīna, laima, brūnā cukura, kuru krūzītē visu kopā sastampā, tam klāt pievieno daudz alkohola – degvīnu un klāt vēl pievieno sīrupu, piemēram, riekstu karameļu – Monin Tofee Nut un visam klāt ūdeni un nedaudz kanēlīti, izmaisa – un dzēriens ir gatavs!

Bezalkoholiskais variants: tieši drēgnā laikā labāk par jebkurām zālēm iesaku – medu, citronu sulu un karstu ūdeni, tas ir līdzvērtīgs jebkuram aptiekā nopērkamajam līdzeklim.

-     Un kādu auksto kokteilīti?

-     Pirmais, kas nāk prātā ir greipfrūta kokteilis, ļoti garšīgs un arī veselīgs – aptuveni pusi no liela greipfrūta ar brūno cukuru sastampā glāzē, klāt pievieno runu un greipfrūta sīrupu, pievieno ledu un minerālūdeni. Šis kokteilis ir garšīgs un vasarīgs, starp citu arī diētisks, jo greipfrūts ir viens no diētiskākajiem augļiem.

-     Vai Tu vari irlaiks.lv lasītājiem ieteikt kādus žurnālus, citus informācijas avotus, kur gūt informāciju par dzērieniem?

-     No žurnāliem varu minēt– “HoReCa”, savukārt no interneta portāliem, kur smelties informāciju – bar.lv un, protams, viens no labākajiem ir irlaiks.lv ! :)

Paldies par interviju un irlaiks.lv novēl Tev panākumus Kubā!

Komentāri (18)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
gatis
kādus dzērienus nevar jaukt seikerī????
06.12.2016. plkst. 20:24
aicis
Cepuri nost,...džeks ir īstajā vietā un īstajā laikā! Lai Tev veicas Kubā ! P.s. Tik laikam ejot uzmani zvaigznītes!
17.01.2016. plkst. 15:43
janis
lieliska intervija!
22.07.2008. plkst. 17:56
bartender
brīžam sviestu izmet,bet visā visumā normāls keksis :)
19.06.2008. plkst. 23:01
liepiņa
Bārmeņi pārsvarā ir ļoti atraktīvi, labsirdīgi, interesantas, gudras personības, jo ikdienā klausās ļoti daudzu cilvēku dzīves gājumus! Viņi ir lieliski padomdevēji!
20.05.2008. plkst. 12:33

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies


Translate

Šodien

2017. gada 28. aprīlī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Daudzi dārzeņi un praktiski visas augļu sulas satur vismaz nelielu alkohola daudzumu

Pasākumi

Mūsdienu deja

Tā pati, ko zinātāji sauc par laikmetīgo deju
Tā pati, kas pamatā mūsdienu dejas izrādēm
Tā pati, kas skaista un veselīga ...