Šampanietis – svinību vīns

Šampanietis – svinību vīns

Šampanietis iet roku rokā ar dažādām mājas ballītēm, nakts klubiem, dzimšanas dienām, kāzām, dažādu pasākumu atklāšanas svinībām, tas ir vispopulārākais pasākumu dzēriens.

Ar vārdu šampanietis daudzi cilvēki saprot arī visus dzirkstošos vīnus. Taču par šampanieti drīkst saukties vienīgi Šampaņas (Champagne) reģionā Francijā darīts dzirkstošais vīns. Šampaņa bija Francijas apgabals vēl ilgi pirms tas kļuva par šampanieša galvaspilsētu.

chmpmp.jpg

Šampaņas apgabals tiek iedalīts trīs daļās: Montage de Reims, de la Marne ieleja un Cote des Blancs.

Uzskata, ka par savu izcelsmi šampanietim ir jāpateicas 17. gs., Ludviķa XVI valdīšanas laikā, dzīvojušajam Oviljes abatijas mūkam Pjēram Perinjonam (Dom Perignon).

Šampaņas reģionā vīnogas nogatavojas ļoti vēlu, pateicoties samērā vēsajam klimatam. Rauga sēnīte, kura atrodas uz vīnogas miziņas un kura vēlāk nokļūst vīnā, līdz ziemas sākumam nepaspēj attīstīties, taču pavasarī, kad laiks kļūst siltāks, šīs baktērijas kļūst īpaši aktīvas, kā rezultātā vīns sāk rūgt atkārtoti. Sākotnēji šo uzskatīja par negatīvu faktoru līdz Perinjons šo faktoru padarīja par vērtību. Viņš atklāja kādu svarīgu lietu, proti, ja vīnam pievieno cukuru, gāzu saturs palielinās.

Patiesībā tikai ap 1800. gadu sāka pilnībā kontrolēt apbrīnojamā dzēriena ražošanu. Noslēpuma būtiskākā daļa ir tā saucamā otrreizējā raudzēšana pudelēs, kuras dēļ vīns kļūst dzirkstošs — citiem vārdiem runājot, piepildās ar ogļskābo gāzi.

Šampanieša kvalitāte sākas vīna laukā.3_2.jpg Vīnogas tiek novāktas mazos daudzumos, no kurām tiek atlasītas labākās. Miziņa nedrīkst būt bojāta, tāpēc vīnogas lasa ar rokām, tad saspiestas mehāniskās spiedēs. Sula tiek spiesta trīs reizes, pirmais spiediens dod vislabāko sulu, katrs nākamais – tumšāku un miecvielām bagātāku. Tad notiek izraudzēšanas process nerūsējoša tērauda tvertnēs, daudzos gadījumos seko malolaktiskā fermentācija. Pirms otrreizējās fermentācijas vīnam pievieno maisījumu, kas sastāv no niedru cukura un speciāliem raugiem un labi nogatavināta vīna. To pievieno vīnam pirms iepildīšanas pudelēs otrreizējai fermentācijai. Tad notiek raudzēšana, parasti trīs mēnešus, pēc tam vīnu iztur vēsā pagrabā divus gadus. Tad izvāc nogulsnes un katru pudeli atkal piepilda ar vīna un cukura maisījumu. Pēc šī procesa šampanieti aizkorķē un tas ir gatavs lietošanai.

Par cik šampanieti ražo lielākoties no divu gadu vīnogu ražām, dabiski, ka uz etiķetes neraksta ražas novākšanas gada skaitli. Par šādu šampanieti saka, ka tas ir "bez gada" (angliski — no vintage). Atsevišķos, īpaši veiksmīgos gados šampanieti var izgatavot no vienas ražas vīnogām. Tad vīnu sauc par millezīmu. Daudzi vīna nami ražo arī prestižu (cuvee de prestige) vai speciālu (cuvee speciali) šampanieti. To gatavo no labākajām vīnogām, un atšķirībā no ordinārā un millezīmā šampanieša centrālo vietu uz etiķetes ieņem paša vīna nosaukums.

Runājot vēl par kvalitāti, jāatzīst, ka šampanieša (un citu dzirkstošo vīnu) kvalitāti jūs varat noteikt pēc burbulīšiem: jo smalkāki, mazāki burbulīši, jo izsmalcinātāks dzēriens jums pasniegts; un pretēji — lielāki burbulīši norāda uz zemāku pasniegtā dzēriena kvalitāti.

Claude Moët šampanieša namu Moët atklāja 1743. gadā, kurš ir kļuvis par lielāko un populārāko šampanieša ražotni pasaulē, 1920 – tajos gados tika atklāti – Bollinger, Irroy, Mumm un Joseph Perrier šampanieša nami. 1853. gadā šampanieša pārdošanas apjoms bija sasniedzis 20 miljonus pārdoto pudeļu.

1_3.jpg
Nekavēsimies pie ražošanas procesa, bet aplūkosim dažus būtiskus aspektus, pēc kuriem jūs varat izvēlēties sev piemērotu vīnu.

Šampanieti, līdzīgi kā citus dzirkstošos vīnus, klasificē pēc cukura satura tajā:
Extra Brut, Brut Sauvage, Ultra Brut, Brut Integral or Brut Zero — cukura saturs šeit ir līdz 6% uz 1 litru šampanieša;
Brut —vispopulārākais šampanieša veids ar mazāk nekā 1,5% cukura tajā;
Extra Dry, Extra Sec — cukura saturs tajā no 1,2 – 2%. Šie šampanieši lieliski der pie desertiem un kāzu tortes;
Sec — cukura daudzums šajā šampanietī no 1,7 – 3,5%;
Demi-Sec — salds vai vidēji salds šampanietis ar 3,3 – 5% cukura tajā;
Doux — vissaldākais šampanietis, minimālais cukura daudzums šajā „padzērienā” ir 5%.

Krāsas ziņā izšķir balto un rozā šampanieti. Šampaņas reģionā audzē triju šķirņu vīnogas. Šardonē (Chardonnay) vienīgā balto vīnogu šķirne, Pino Menjē (Pinot Meunier) un Pino Nuar (Pinot Noir) — sarkano vīnogu šķirnes. Šampanieša ražošanai izmanto visas trīs vīnogu šķirnes, kur 25% sastāda Šardonē vīnogas, 35% Pinot Noir un 45% Pinot Meunier vīnogas.

Ja vīns darīts vienīgi no Šardonē vīnogām, tad uz etiķetes būs rakstīts Blanc de Blanc, butiski tas nozīmē "balts (vīns) no balta (vīnogas)". Ja vīns tapis no sarkanajām vīnogām, uz etiķetes lasāms Blanc de Noir — "balts (vīns) no sarkana (vīnogas)". Rozā šampanieti ražo nelielās partijās (apm. 1%) no sarkanām vīnogu šķirnēm.

Pasaulē pazīstamākie franču šampanieši ir – Moët & Chandon, Bollinger, Veuve Clicqot Ponsardin, Krug, Dom Ruinart un citi.

Šampanieša veidi
Vintage Champagne, Champagne Millesime – visdārgākais un ekskluzīvākais šampanietis pasaulē, kurš radīts izmantojot tikai konkrēta, īpaši labvēlīga gada vīnogu ražu. Šis šampanietis ir izturēts ne mazāk kā 3 gadus;

1_4.jpg
Blanc de Blancs – šampanietis ir ražots izmantojot tikai Chardonnay vīnogu šķirni un parasti tas ir ar nedaudz maigāku garšu un aromātu;

Blanc de Noirs – šampanietis, kurš radīts izmantojot tumšās vīnogu šķirnes Pinot Noir vai Pinot Meunier. Der zināt, arī no tumšajām vīnogu šķirnēm var pagatavot gaišas krāsas šampanieti, jo vīnogu sula pati par sevi ir gandrīz caurspīdīga;

1_6.jpg
Rose – sārtas krāsas šampanietis, kuru iegūst izspiežot tumšās vīnogu šķirnes un kādu laiku sulā atstājot ogu miziņas vai arī baltvīnam pievienojot sarkanvīnu.

Šampanieti pilda desmit dažādās tilpuma pudelēs, kur katrai pudelei ir pat savs nosaukums:
1_7.jpg
Bottle ir pie mums visbiežāk sastopamā pudele ar 750 ml tilpumu;
Half ir puse no Bottle tilpuma;
Quarter ir ceturtdaļa no Bottle tilpuma, tātad vismazākā no šampanieša pudelēm;
Magnum – šampanieša pudele ar 1,5 l tilpumu;
Jeroboam - šampanieša pudele ar 3 l tilpumu;
Rehoboam - šampanieša pudele ar 4.5 l tilpumu;
Methuselah - šampanieša pudele ar 6 l tilpumu;
Salmanazar - šampanieša pudele ar 9 l tilpumu;
Balthazar - šampanieša pudele ar 12 l tilpumu;
Nebuchadnezzar - šampanieša pudele ar 15 l tilpumu.

Komentāri (16)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Pern pirmajos sesos menesos sampaniesa paterina straujakais pieaugums registrets Krievija - 158%, nakama ir Kina ar 74%
05.04.2008. plkst. 23:54
Sampanietis Francijas tirgu izcelas ar to, ka pieprasijums ir lielaks par piedavajumu
05.04.2008. plkst. 23:53
Zinams mits, ka pirmais sampanieti radijis teksta ieprieksminetais benediktiesu klostera muks un pagraba meistars Doms Perino. Lai uzlabotu garsu, vins sajaucis vairakas vinogu skirnes, fermentacijai sacis izmantot pudeles ar biezaku stiklu, korkus nostiprinajis ar auklu
05.04.2008. plkst. 23:52
Sampanietim nepieciesamo vinogu sulu razo 140 kooperativi, ar sampaniesa razosanu nodarbojas 40 lieli sampaniesa nami
05.04.2008. plkst. 23:48
Saja sampaniesa nogatavinasanas laika ar katru pudeli tiek veiktas apmeram 100 operaciju ar rokam
05.04.2008. plkst. 23:47

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 21. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Tangavikas Čagas ļaudis tic, ka melis var tikt noindēts, ja viņš izdzer alu, kas sajaukts ar nesen nogalināta upurjēra asinīm

Pasākumi

Vilhelma Timma lasījumi un trīs jauno muzeja izdevumu prezentācija

VILHELMA TIMMA LASĪJUMI
2008.gada 17.jūlijā plkst. 15:00 Hēges zālē (Rīga, K.Valdemāra ielā 10a) Latvijas Nacionālais mākslas muzejs rīko semināru Vilhelma Timma lasījumi.


...