Ceļvedis šampanieša iegādei

Ceļvedis šampanieša iegādei

 

Šampanieša pirkšana

Šampanietis tika radīts kā karaļu vīns: tieši ar to (kā arī ar augsto kvalitāti un sarežģītajām tehnoloģijām) ir izskaidrojams tā prestižs un cena. Pēdējā, tomēr neatbaida augstvērtīgā dzēriena pircējus un atliek tikai mazākais – izdarīt pareizu izvēli.

Pirms iegādāties šampanieti, vispirms ir detalizēti jāiepazīstas ar etiķeti. Uz tās ieinteresēts pircējs atradīs visu nepieciešamo informāciju. Uzmanība jāpievērš sekojošām lietām:

RAŽOTĀJS

Tieši ražotāja nosaukums tradicionāli tiek izcelts ar vislielākajiem burtiem. Vienota atzinuma par to, kuri no šampaniešu ražotājiem ir uzskatāmi par vislabākajiem, ekspertu vidū nav. Parasti pie līderiem pieskaita kompānijas, kas ietilpst elitāro šampanieša marku sindikātā (SGMC): tiek uzskatīts, ka viņu produkcija, par spīti lielajiem apjomiem, ir uzskatāma par kvalitātes etalonu, turklāt pat ne paši veiksmīgākie gadi. Starp atzītākajām kompānijām jāmin arī tādas kā: Bollinger, Krug, Louis Roederer, Veuve Clicquot-Ponsardin, Laurent-Perrier, Taittinger, Billecart-Salmon, Lanson, Moet & Chandon, H.Mumm & Cie, Piper-Heidsieck, Pol Roger, Pommery, Ruinart, Charles Heidsieck, Cosset, Henriot, Salon, Philipponat, Charles Lafitte, Nicolas Feuillate.

Ja Jūs tomēr esat izlēmuši iegādāties mazāk slavenas kompānijas šampanieti, jāpievērš uzmanība ražotāja statusam. Atbilstošs apzīmējums ļoti sīkā šriftā ir atrodams etiķetes apakšējā daļā pirms sešzīmju numura, ar kādu reģistrēta kompānija. Kvalitātes stabilitāti garantē uzraksts NM (negociant-manipulant, negociants – vīndaris, kas ir Šampaņas negociantu institūta loceklis); tieši tā tiek marķēta iepriekš minēto kompāniju produkcija. Pieņemtie atklājumi iespējami, ja uz etiķetes ir apzīmējums RM (recltant-manipulant, vīnkopis – vīndaris); No pārējiem iespējamiem saīsinājumiem jāmin ND (nego-ciant-distributeur, negociants – pārdevējs) vai MA (marque d’acheteur, pircēja preču zīme).

KVALITĀTES LĪMENIS

Pēc šā rādītāja šampanietis var tikt iedalīts 3 grupās:

1. šampanietis bez gada (champagne sans annee). Šajā grupā ietilpst vairāk nekā 80% reģionā ražoto vīnu. Tādu šampanieti ir viegli atpazīt pēc divām pazīmēm: uz etiķetes netiek norādīts ražas gads, bet nosaukums parasti norāda uz cukura saturu vīnā (brut, sec utt.), piemēram, Brut Imperial Moet & Chandon;
2. augstas kvalitātes (champagne millesime jeb vintage angliski) šampanietis. Tas tiek izgatavots veiksmīgajos gados no vienas ražas izejmateriāliem, kaut arī ir iespējami piemaisījumi – ne vairāk par 20%. Pēc atkārtotas fermentācijas tāds vīns tiek izturēts ne mazāk kā 3 gadus. Šāda šampanieša etiķete ir tāda pati kā parastam, ar vienīgo izņēmumu, ka uz tās tiek uzrādīts ražas gads.
3. prestižais (cuvee de prestige) jeb speciālais (cuvee speciale) šampanietis. Tas tiek izgatavots no labākajām vīnogām, ar īpaši rūpīgu tehnoloģijas ievērošanu un, lielākajā daļā gadījumu, tiek uzrādīts arī gads. Tādam šampanietim ir savs nosaukums, bieži vien izfantazēts vai saistīts ar nama vēsturi: Moet & Chandon tas ir Cuvee Dom Perignon, Louis Roederer – Cristal, Laurent-Perrier – Grand Siecle, Veuce Clicquot-Ponsardin – La Grande Dame, Pol Roger – Sir Winston Churchill utt. Šīs grupas šampaniešiem raksturīga nevainojama kvalitāte un ļoti augstas cenas.

VĪNA KRĀSA

Šampanieši nemēdz būt sarkani: vīnā izšķīdinātā ogļskābe dotu nepatīkamas garšas īpašības savienojumā ar ģērskābēm, kas tādos vīnos ir ievērojamā daudzumā. Šampanietis var būt tikai balts vai rozā, tomēr pēdējais ir retums: tādi tiek ražoti tikai 1% no produkcijas. Rozā šampanieša garša (uz etiķetes ir uzraksts „rose”) – vienmēr ir blīvāks, taču par spīti tam ne vienmēr zaudē baltajam izsmalcinātībā un elegancē.

CUKURA SATURS

Pēc cukura satura šampanieši iedalās 6 kategorijās, turklāt atbilstošs uzraksts noteikti ir atrodams uz etiķetes:

Ekstra-brut vai Ultra-brut – mazāk par 6g/l
Brut – mazāk par 15 g/l
Ekstra-sec – 12-20 g/l
Sec – 17-35 g/l
Demi-sec – 33-55 g/l
Doux – vairāk par 50 g/l

Principā, doux, tas ir saldais, dotajā brīdī praktiski netiek izlaists, bet demi-sec tiek ražots arvien mazākos daudzumos.

PUDELES TILPUMS

Magnum - 1,5 litri
Jeroboam – divi magnum, tas ir 3 litri
Rehoboam - trīs magnum, tas ir 4,5 litri
Mathusalem - četri magnum, tas ir 6 litri
Balthazar - 8 magnumi
Nabuchodonsor - 10 magnumi pastāvēja agrāk, bet patreiz vairs netiek izlaisti.

VĪNOGU ŠĶIRNES

Parasti šampanietis ar elegantāko garšu tiek ražots no Chardonnay vīnogām, turklāt šādā gadījumā uz etiķetes ir atrodams uzraksts Blanc de Blancs (baltais no baltajām).
Melnās šķirnes Pinot Noir un Pinot Meunier dod stiprāku vīnu. Ja šampanietis tiek izgatavots tikai no tām, tas saucas Blanc de Noirs (baltais no melnajām). Ja šādu uzrakstu nav, tas nozīmē, ka šampanieša izgatavošanā ir izmantotas gan baltās, gan vismaz viena no melnajām šķirnēm. Šampanietis pieder pie tiem nedaudzajiem Francijas vīniem, uz kuru korķa ir noteikti norādīts appellation – Champagne.

Komentāri (8)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
sigita
mūsu sampanietis zem varda Rigas,nav blakus stavejis fraču sampanietim
28.12.2013. plkst. 21:47
dzeeraajs
Ar šampanieti viss sākas...
28.03.2008. plkst. 20:51
artis
mūsu pasu šampānietis tātad dzirkstošais vīns ir ļoti augstass kvalitātes un pasaulē atzīts kā pierādijums burbuļa vijīgums un garša
22.01.2008. plkst. 18:36
Neesmu šī dzirkstošā dzēriena fans ,
04.09.2007. plkst. 10:53
milums
noderiga informacija visiem kas mil so dzirkstoso dzerienu ko sauc par Sampanieti...
18.06.2007. plkst. 07:09

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 28. jūlijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Visdārgākais patreiz izlaistais Austrālijas vīns maksā 2500 USD par pudeli.. un tas nav Penfolds Grange, bet gan Seppelt 100 Year Old Para Liquer Port. Katru gadu kopš 1878.gada Seppelt ir atlicis malā vīna mucu un kopš 1978.gada izlaiž pudelēs 100 gadīgu portvīnu..

Pasākumi

"French Electro Connection II"



24.jūlijā klubs "Dirty Deal Cafe"
sadarbībā ar "Francijas Kultūras Centru" piedāvā Franču elektroniskās
mūzikas pasākumu "French Electro Connection II",...