Sīrupu gatavošana

Sīrupu gatavošana

Dzērienu gatavošanai bieži lieto sīrupus: cukura sīrupu (kā galveno saldinātāju) un dažādus aromātiskos sīrupus (augļu, ogu, vaniļas, kafijas, šokolādes u.c.).

Sīrupi viegli samaisāmi ar citiem šķidrumiem, un atšķirībā no cukura šķīdināšanas, it sevišķi aukstā šķīdumā, tie paātrina dzēriena pagatavošanu. Turklāt, lietojot sīrupu, dzērieni saglabā dzidrumu. Ja saldināšanai izmanto pūdercukuru vai smalko cukuru, dzēriens kļūst nedzidrs.
Sīrupu pagatavot nav grūti. Sniedzam dažas sīrupa pagatavošanas receptes.

Cukura sīrups

Untitled 2.jpg - 46.57 KBNepieciešamās sastāvdaļas (1l)

1 kg cukurs, ¾ l ūdens

Pagatavošana

Tīrā traukā ieber cukuru, uzlej verdošu ūdeni, liek uz uguns, uzvāra un vārīšanu turpina uz mazas liesmas, līdz veidojas dzidrs sīrups. Putas, kas rodas vārīšanas laikā, uzmanīgi nosmeļ ar karoti. Dažkārt uz karotes paliek pelēka kārtiņa – tā jānoslauka ar tīru lupatiņu. Uzvārītais sīrups jāizkāš caur sietiņu vai marli tīrā porcelāna vai emaljētā traukā. Ja sīrups netiek aromatizēts, to atdzesē un pēc tam pārlej tīrās pudelēs. Pudeles ieteicams aizkorķēt un glabāt tumšā, vēsā vietā.

Cukura sīrups uzglabājas diezgan ilgi. Ja, ilgi glabājot, tajā veidojas kristāli, sīrups jāpārvāra, iepriekš pielejot mazliet ūdens.

Aprikozu, persiku sīrups

Nepieciešamās sastāvdaļas (1l)

300 – 400 g aprikozes vai persiki, ¾ glāzes cukurs, 1 ½ glāze cukura sīrups (skatīt iepriekšējo recepti), 1 glāze ūdens

Pagatavošana

Gatavām aprikozēm vai persikiem izņem kauliņus un saspaida, līdz rodas viendabīga masa. No aprikozu (persiku) kauliņiem izņem kodolus, noloba miziņu, pēc tam kodolu sarīvē uz smalkas rīves un samaisa ar iepriekš pagatavoto masu. Virsū uzkaisa cukuru un noliek uz divām stundām ievilkties, tad pielej aukstu ūdeni, izmaisa un atstāj ievilkties vēl vienu stundu. Pēc tam izkāš. Iegūto sulu samaisa ar cukura sīrupu, liek uz uguns un vāra 5 minūtes, tad atdzesē un salej pudelēs. Pudelēs var ielikt dažus attīrītus un uz pusēm pārgrieztas aprikozu vai persiku kodolus.

Sīrupu ieteicams glabāt aukstā vietā aizkorķētās pudelēs.

Banānu sīrups

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 l )

½ kg notīrīti banāni, 2 glāzes cukurs vai pūdercukurs, 2 – 3 glāzes ūdens

Pagatavošana

Notīrītos banānus sarīvē uz plastmasas rīves. Banānu putriņu liek traukā, pārlej ar aukstu ūdeni, uzkaisa cukuru vai pūdercukuru un labi izmaisa. Maisījumu noliek uz 4 stundām ievilkties, bet pēc tam pārliek pudelēs un aizkorķē. Sīrupu glabā vēsā vietā.

Riekstu sīrups

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 l)

10 lazdu rieksti (valrieksti) vai 15 mandeles, 1 l karsts cukura sīrups (skatīt recepti iepriekš)

Pagatavošana

Riekstus notīra un smalki sagriež vai saberž. Ieber katlā, pārlej ar karstu cukura sīrupu, pārklāj ar pergamentu, cieši apsien un noliek uz 4 – 8 stundām aukstumā, lai ievilktos. Pēc tam sīrupu izkāš, salej pudelēs un labi aizkorķē. Sīrupu glabā aukstā vietā.


Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Vineta
Var säkt lasît PRIEŻU čiekurus.1kg čiekuru noplaucē 10min. ar karstu ūdeni.Tad ņem1kg čiekuru ja nav svaru tie ir2litra spainîši 2litri ūdens un 2 kg cukura.Vära 2stundas izkäš un pilda burkās.
17.05.2018. plkst. 05:21

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 21. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Dionīss bija grieķu vīna un augu valsts dievs. Viņš mirstīgajiem iemācīja kultivēt vīnogas un iegūt no tām vīnu. 5.gadsimtā pirms mūsu ēras viņš tika godināts svinībās, kas saistījās ar izlaidību un saindēšanos

Pasākumi

Pirmizrāde bērniem „Jūras Kaķis” Latvijas 1. Rokkafejnīcā

18. jūlijā plkst. 10.00 Latvijas 1. Rokkafejnīcā (mazajā muzikantā) notiks pirmizrāde bērniem „Jūras Kaķis”. ...