Kas jāzina, rīkojot kokteiļu vakaru

Kas jāzina, rīkojot kokteiļu vakaru

Aicinot viesus uz kokteili, nav jāklāj galds. Kokteiļu vakars ir tikšanās nepiespiestā, brīvā gaisotnē, kur ierasties var dažādos laikos, ievērojot principu “no-līdz” (teiksim, no plkst. 19:00-22:00). Šajā laika posmā mājas durvīm jābūt atvērtām, lai viesi varētu droši ierasties un arī aiziet nevienu netraucējot sev ērtā laikā.

Kokteilis ir piemērots cienasts visu vecumu viesiem. Atliek vien izvēlēties piemērotāko kokteiļu veidu. Kā papildus cienastu pie kokteiļiem izvēlas tā sauktās “pirkstu uzkodas”, kurām nevajag galda instrumentus. Tās var būt kanapē, sīki pīrādziņi, sausie augļi, rieksti, mandeles, cepumi. Pēc vēlēšanās cienastu var papildināt ar salātiem trauciņos vai zviedru platē sakārtotiem, sīki sadalītiem uzgriežamajiem, kurus paņem ar irbulīšiem. Canape 1.jpg - 19.24 KBKokteiļu vakarā var atļauties visspilgtākās salvetes. Ja dzērienu un uzkodu novietošanai trūkst piemērota galda vai stumjamo ratiņu, kokteiļu glāzes var izvietot arī uz mēbeļu apmalēm, pat vairākās vietās, šur tur noliekot arī salvetes. Ērtas ir vienai personai domātas paplātes vai lieli lēzeni šķīvji.

Šādi kokteiļi vakari ir klasisks Amerikas viesību paveids. Uz kādu aperitīva kokteili mājās viesus ielūdz arī tad, ja paredzētas pusdienas restorānā. 19.gs. beigās kokteilis bijis rīta dzēriens dienas mundrumam, taču laika gaitā mainījās arī amerikāņu dzīves stils. Tā rezultātā kokteilis kļuva par vakara izpriecu plašākā sabiedrībā.

Kokteiļus iecienīja to bagātā sastāva dēļ gan kā atsvaidzinātājus, gan kā apetītes rosinātājus. Arī inteliģences aprindās kokteili izmantoja kā izdevīgu tikšanās reižu papildinātāju un sarunu virzītāju. Uz Franciju 1917. gadā kokteiļus atveda amerikāņu karavīri, bet Francija vēl ilgi bija atturīga pret šo dzērienu – tās iemīļotais dzēriens bija franču vīns.

Kokteiļu pagatavošanai sabiedriskās izklaides vietās bārmenim nepieciešami attiecīgi darbarīki, bet mājās nepieciešamo rīku klāsts var būt arī mazāks. Tas atkarīgs arī no katra garšas izjūtas un vēlmēm, piemēram, saldējuma kokteiļa pagatavošanai nepieciešams vien blenderis.

Kokteiļu pamatprodukti ir sulas, toniks, minerālūdens, saldējums, vīni, alkoholiskie dzērieni u.c. Ja kokteiļi ir iecienīts dzēriens un ar to bieži tiek cienāti viesi, ieteicams mājās turēt šo dzērienu izejvielu krājumus. Krājumos jābūt arī pārtikas ledum. Ledu kokteiļiem pagatavo, sasaldējot novārītu ūdeni. Vislabāk to darīt šim nolūkam paredzētās īpašās veidnītēs. Saldējot ūdeni, tam var pievienot sulu vai iesaldēt dažādu krāsu augļu šķēlītes un ogas – ledus gabaliņi būs interesantāki un glītāki.

Lielos ledus gabalus sasmalcina rieksta lieluma gabaliņos. Samalšanai noder īpašas ledus dzirnaviņas vai arī ledus gabalu ietin tīrā drānā un sadauza. Dažiem kokteiļiem izmanto sniega ledu – līdz galam nesasalušu, bet salšanas laikā samaisītu ūdeni.mastrad-ice-cube-tray.jpg - 48.57 KB
Glāzes dažādiem kokteiļiem izvēlas atšķirīgas gan pēc formas, gan pēc izmēra. Tā sauktajiem “garā malka” (long drink) kokteiļiem, kurus dzer lēnām un ilgstoši, piemērotas lielas, cilindriskas glāzes ar biezu dibenu. Šādā glāzē ledus ilgi neizkūst. Kokteiļiem ar augstu alkohola saturu izvēlas konusveida glāzes uz garas kājas. Kokteiļiem ar šampanieti vai gāzētiem ūdeņiem var piemērot šampanieša vai citas liela izmēra glāzes. Biezos augļu kokteiļus pilda stikla bļodiņās uz kājas.

Kokteiļa porcijas apjoms var būt atšķirīgs – ja kokteili pasniedz kā aperitīvu un tam pievienots alkohols, tie būs 50-200g, taču bezalkoholiskos kokteiļus gatavo 200-250g lielā daudzumā.

Kādus kokteiļus gatavot un kā to darīt?

Kokteiļus pēc sagatavošanas veida iedala:

  • Glāzē samaisītie
  • Šeikerī sajauktie
  • Mikserī putotie
  • Slāņainie


Pie glāzē samaisītajiem kokteiļiem pieder, piemēram, kobleri. To pagatavo šādi – lielā cilindriskā glāzē ieber ledu, uzlej alkoholu un papildina ar sulu, toniku, sodas ūdeni vai šampanieti. Ar šeikeri var pagatavot, teiksim, kādu no tā saucamajiem kolinsiem. Tie ir kokteiļi ar lielu ledus daudzumu. Ar ledu piepilda pusi no lielās cilindriskās šeikera glāzes, līdz ar to šo dzērienu var izmantot ļoti ilgi. Kokteilis savu nosaukumu ieguvis no kāda bārmeņa, kas šo kokteili pasniedzis savā bārā. Pie mikserī putotajiem kokteiļiem pieder, piemēram, šeiki. Mikserī ievieto sasmalcinātu banānu, ledus drumstalas un atdzesētu pienu. Visu sakuļ. Gatavojot šādu kokteili bērniem, to var pārkaisīt arī ar šokolādes skaidiņām, savukārt pieaugušajiem paredzētajam kokteilim var pievienot banānu liķieri.

Slāņainie kokteiļi veidojas no dažāda blīvuma šķidrumiem. Ir vairāki paņēmieni to pagatavošanā. Glāzē ieliek kokteiļu karoti, glāzi tur ieslīpi, iemērīto dzērienu uzmanīgi pāri karotes izliekumam – mugurpusei – gar trauka malu pilda glāzē. Vispirms lej blīvākos šķidrumus, piemēram, sīrupu vai liķiericocktails.jpg - 38.81 KBPēc katra slāņa iepildīšanas nomazgā karoti. Karotes vietā var izmantot arī naža asmeni vai kādu citu piemēroti rīku, Kārtainos kokteiļus dzer uzmanīgi, glāzi negrozot, lai dzeršanas laikā nezustu dekoratīvais krāsu zīmējums un varētu izbaudīt katras kārtas garšu. Var izmantot arī salmiņus, tos iegremdējot attiecīgajā slānī.

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
gaaaardi!!! :P
20.03.2009. plkst. 09:54

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 21. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Pēc leģendas Noass esot nodzīvojis līdz 950 gadu vecumam. Ja tā ir taisnība, var uzskatīt, ka vīns ir veselīgs dzēriens :)

Pasākumi

Akcija "Atsūti bildi un dodies uz šīs vasaras jautrāko disko ballīti!" ATCELTA!

Tā kā Boney M un Bad Boys Blue koncerts Ogres estrādē 22. augustā ir atcelts, arī mēs nevaram izspēlēt vairs biļetes uz šo pasākumu.Ceram, ka tas nesagādās nevienam neērtības un lielu...