Kokteiļu gatavošanas papildus sastāvdaļas

Kokteiļu gatavošanas papildus sastāvdaļas

Lai pagatavotu garšīgu un vizuāli pievilcīgu kokteili ar dažādiem kopā jauktiem dzērieniem vien būs par maz. Kokteiļiem nepieciešams papildus pievienot dažādas sastāvdaļas, lai iegūtu vēlamo garšu un aromātu.

Zemāk minētās sastāvdaļas tiek izmantotas bāros, lai „uzjauktu” Jūsu iecienītāko kokteilīti, taču, ja sekosiet līdzi padomiem, vēlamo garšu buķeti varēsiet iegūt arī mājas apstākļos.

Ledus
Ledum ir svarīga loma jaukto dzērienu gatavošanā. Tā galvenais uzdevums ir kokteiļa atdzesēšana līdz vajadzīgajai pasniegšanas temperatūrai, nevis atšķaidīšana. ice-cubes.jpg - 37.67 KBLedu parasti sagatavo ledus ģeneratorā vai saldējamā kamerā. Galvenās prasības ledus sagatavošanai ir tā tīrība, svešu smaku neesamība un svaigums. Ja ledus ir labas kvalitātes, tad pēc kokteiļa izdzeršanas tam ir jāpaliek glāzē neizkusušam.

Ir pazīstami vairāki bāros izmantojamā ledus veidi:
Kokteiļu ledus (ice cubes) – dažādas formas ledus vienkāršu kokteiļu sagatavošanai;
Ledus „frappe” (cobler vai crushed ice) – sasmalcināts ledus, piemēram, Frozen kokteiļu sagatavošanai;
Sniega ledus (shaved ice) – gandrīz līdz sniega masai sasmalcināts ledus vai ledus sniegpārslas „long drink” grupas kokteiļiem;
Ledus „fizz” vai fantāzija (fancy ice cubes) – „long drink” grupas dzērieniem paredzēts krāsains ledus, kas gatavots no sulām, pievienojot krāsvielas;
Ledus blāķis – īslaicīgai boles, punša un dzērienu pudeļu atdzesēšanai.

Garšvielas
Garšvielas dzērienu sagatavošanā tiek izmantotas galvenokārt kā aromatizētāji un kokteiļiem tiek pievienotas niecīgā daudzumā.
Piparmētras – tām piemīt patīkama mētru smarža, atsvaidzinoša iedarbība. peppermint.jpg - 25.46 KBGarša ir atvēsinoša, svaiga un piparmētru aromātam atbilstoša. Piparmētras satur ēterisko eļļu (līdz 2,5%), kuras galvenā sastāvdaļa ir mentols. Mentolam ir dezinficējoša iedarbība, un tas sekmē gremošanu.
Dzērienu dekorēšanai izmanto piparmētru vasas ar lapiņām, bet dzērienu (smasch vai juleps) gatavošanā – lapas. Lai labāk izdalītos sula, pirms kokteiļa sagatavošanas piparmētru lapas sastampā ar cukuru vai cukura sīrupu, tad šo masu ievieto šeikerā un turpina gatavošanu.

Krustnagliņas ir izžāvēti neuzplaukstošie neļķu koka pumpuri. Tām piemīt spēcīgs, savdabīgs aromāts un asa garša. clove.jpg - 25.29 KBGalvenā krustnagliņu sastāvdaļa ir ēteriskā eļļa, kas satur līdz 96% evgenola. Tās izmanto kā aromatizētāju karstvīna un citu karsto dzērienu sagatavošanā.

Kanēli iegūst no Ceilonas kanēļkoka mizas iekšējās kārtas. Tam ir spēcīgs, īpatnējs aromāts, asa, sīva, rūgtena un reizē saldena garša. Tipisko smaržu rada ēteriskā eļļa un citas sastāvdaļas. Kanēlis sekmē gremošanu, uzlabo apetīti un kuņģa darbību. kanelis.jpg - 22 KBTo izmanto kā aromatizētāju karstajos dzērienos (groks, karstvīns, punšs), kā arī aukstajos kokteiļos (Flip, Egg – nog, piena punšs, kafijas kokteiļi). Kanēlis nelielā daudzumā tiek uzkaisīts kokteiļa virskārtai, tikai gatavojot karstvīnu, tiek izmantotas kanēļa standziņas, jo no maltā kanēļa pulvera vīns var kļūt duļķains.

Muskatrieksts ir muskata koka sēkla. Aromāts ir viegli sīvs, garša sākumā viegli sīva, vēlāk spēcīgāk izteikta. Tā lietošana lielā daudzumā ir bīstama. Muskatrieksti satur lielu skaitu ēterisko eļļu. Sīvums rosina apetīti. Muskatriekstu izmanto dažādu auksto un karsto dzērienu aromatizēšanai. muskatrieksts.jpg - 98.2 KBKarstvīna gatavošanā tiek izmantots vesels rieksts, bet citos gadījumos – pulveris minimālā daudzumā, jo padara dzērienus rūgtus.

Pipari ir piparu krūma augļi. Piparu asums ir atkarīgs no pipariņa daudzuma. pipari.jpg - 105.03 KBPiparus uzglabājot, ēteriskās eļļas ātri izgaro. Pipari sekmē gremošanas procesu. Lai piedotu dzērienam asumu un aromātu, tos izmanto tādos kokteiļos kā „austere”, ar tomātu sulu, degvīnu.

Mērcei „Tobasco” ir specifisks aromāts un stipri dedzinoša garša. Tā pagatavota no svaigu Kajenas piparu pākšu pikantās ugunīgās sulas, kas 3 gadus izturēta ozolkoka mucās. tobasko.jpg - 83.6 KBPiecas vai sešas piles ir pietiekams daudzums, lai piešķirtu dzērienam pikantu garšu. Tie ir kokteiļi ar tomātu sulu, ”austeres”, u.c.

Mērce „Worcester” ir šķidras konsistences garšvielu maisījums tumši brūnā krāsā ar pikantu garšu. merce.jpg - 5.48 KBMaisījuma sagatavošanai izmanto melnos, Kajenas un sarkanos piparus, krustnagliņas, ķiplokus, kaltētas sēnes, tomātu pastu. Plūmju biezeni, vīna etiķi, sarkanvīnu. Kokteiļiem piešķir aromātu un pikantu garšu. Viena kokteiļa porcijai pievieno 7 – 8 piles.

Seleriju sāls ir garšviela ar specifisku selerijas garšu. celery salt.JPG - 64.88 KBSatur līdz 60% sāls. Aromatizē kokteiļus un piešķir tiem garšu.

Citronu maisījums „Sour mix”. Sagatavošana: sajauc 3 daļas svaigi spiestas citronu sulas ar 1 cukura sīrupa daļu, 500 ml maisījumam pievieno olas baltumu, pēc rūpīgas sajaukšanas šķidrumu izkāš tīrā traukā, uzglabā ledusskapī. sour.jpg - 78.9 KBNopērkams arī veikalos.

Papildinošie elementi
Lai varētu gatavot visplašākā sortimenta kokteiļus, vēlami arī citi papildinoši elementi:

cukurs.jpg - 36.56 KBCukurs, pūdercukurs, cukura sīrups, ko izgatavo, sajaucot vienādās daļās cukuru ar ūdeni un tad dažas minūtes to vārot. Izmanto dzērienu sagatavošanā.

chocolate.jpg - 47.67 KBŠokolāde, šķīstošā kafija, kakao, kokosriekstu skaidiņas tiek izmantotas kā aromatizētāj, kurus pārkaisa kokteiļiem. Tos dēvē par topingiem (viela virskārtas pārkaisīšanai).

Olive Oil Jar.jpg - 60.34 KBOlīveļļu pievieno kā kokteiļu „austere” sastāvdaļu.

grenadine.jpg - 6.46 KBDažādi sīrupi, no kuriem populārākais ir Grenadine sīrups, kas gatavots no granātkoka ābolu sulas. Sīrupus izmanto kā kokteiļu saldinošās sastāvdaļas ar izteiktu garšu (kokosrieksta, piparmētru, šokolādes, citrona, zemeņu).

1.jpg - 54.16 KBBiteri tiek izmantoti kā kokteiļu aromātiskās piedevas. Nozīmīgākais no biteriem ir Angostura bitter. Dzērienā ir apmēram 300 sastāvdaļas. Tas rosina apetīti, stimulē gremošanas procesu, to pievieno kā aromatizētāju aptuveni 5 – 6 piles katrai kokteiļa porcijai. Tāpat populāri it Orange bitter, Peach bitter.

Komentāri (7)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
patīk man tās papildus sastāvdaļas ,.
23.07.2007. plkst. 09:39
evuliitc
es zelta boulinga pameiginaju bezalkoholisko kokteili ar piparmetru un kautkas vel tur bij... Bij tik pretigs dzeriens! FUJ!
03.07.2007. plkst. 14:58
Mēģināšu arī es paeksperimentēt :::::::::::::::::
03.07.2007. plkst. 10:11
man jau baigi patīk eksperimentēt, to pašu grenadīna sīrupiņu bik pielej šampiņam-mmm :p
02.07.2007. plkst. 12:55
visas tās lietiņas padara kokteili daudz baudāmāku un sirdij tīkamāku ;)
28.06.2007. plkst. 20:08

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 28. maijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Speyer muzejā (Vācijā) ir izstādīta 1600 gadus veca vīna pudele

Pasākumi

Sofijas Vitas Požlaites & Olimpiadas Daņilovas glezniecības izstāde “DVĒSELES SVĒTKI”

2007.gada 15.decembrī netālu no Rīgas uz pirmo personālizstādi aicināja divas draudzenes – baltkrieviete Olimpiada Daņilova un lietuviete Sofija Vita Poželaite....