Kādu labumu mums dod meloņu sula?

Kādu labumu mums dod meloņu sula?

Melones ir viena no vissenākajām kultūrām. Par to dzimteni tiek uzskatīta Vidusāzija, kā arī Mazāzija, kur tās audzē jau vairāk nekā 2000.gadu, tikai to garša gan bijusi ļoti rūgta. Dažādas krustošanas būtiski uzlabojušas to salduma īpašības. Melones, līdzīgi gurķim un kabačiem, pieder pie ķirbju dzimtas un aug uz stīgojošā stublāja. Siltumnīcās melones sāka audzēt 18. gs. Ludviķa 16 dārznieks.

Ir daudz dažādu šķirņu un lielumu melones. Dažu šķirņu melonēm mizai ir tīklveida raksts, citām miza ir pavisam gluda. Parasti miza ir cieta un izskatās skaista, iekšā ir sulīgs mīkstums ar daudz sēkliņām. Meloņu gatavības pakāpi nosaka pēc mizas krāsas izmaiņas un raksturīgā aromāta; gatavai melonei miziņa augļkātiņam pretējā pusē ir elastīga, bet negatavai - cieta.

Melones var uzglabāt vairākus mēnešus vēsā pagrabā iekārtas tīkliņā, vai arī kastē, kurā ieklāti salmi.

Pēc ķīmiskā sastāva melones ir visvērtīgākais ķirbjaugs. Melones satur cukurus – saharozi, fruktozi un glikozi -, celulozi, cieti, pektīnvielas, organiskās skābes, C vitamīnu, karotīnu, E, B1, B2, B6, B12, vitamīnus, folijskābi, kā arī mikroelementus – magniju, fosforu, sēru, hloru, mangānu, dzelzi, varu, fluoru, cinku. Melonēs ir 91,5% ūdens un tikai 8,5% sausnas, ļoti daudz cukura – līdz 16% - un maz skābju – 0,1 – 0,4%. Pēc C vitamīna daudzuma auglī meloni var pielīdzināt spinātiem, sparģeļiem, sīpollokiem un brūklenēm.

Meloņu sula aktivizē organismā vielmaiņas procesus, stimulē aknu darbību. Tai piemīt urīndzenošas, kā arī vēdera izeju veicinošas īpašības. Meloņu šķiedrvielas zarnu trakta aktīvi absorbē toksiskās vielas. Meloņu sulu medicīnā lieto mazasinības ārstēšanai, gadījumos, kad organisms ir novājināts, kā arī tad, ja pārciesta aknu slimība. To plaši izmanto, ārstējot hroniskas plaušu un ādas slimības, reimatismu. Meloņu augļos esošā folijskābe sekmē jaunveidojumu uzsūkšanos tādējādi iznīcinot vēža šūnas.

Veicot organisma dezintoksikāciju vienu nedēļu, diennaktī jāizdzer līdz 2l meloņu sulas. Tā jādzer 1 – 2 stundas pēc ēšanas. Ārstējoties ar meloņu sulu, jālieto arī speciāls uzturs, kurā ietilpst dažādi no melonēm gatavoti produkti: kaltētas melones, meloņu miziņu cukāti, meloņu ievārījums.

Uzmanību! Meloņu sulu nav ieteicams lietot kopā ar spirtotiem dzērieniem, jo tā var izraisīt nepatīkamu kuņģa kairinājumu.

Komentāri (23)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
ivars
melone ir loti veseliga
02.11.2012. plkst. 15:33
Visgaršīgāko meloni savā mūžū ēdu Spānijā, Murciā, no turienes nāk ļoti daudz augļi! Tā bija neaprakstāmi salda un sulīga!
26.08.2008. plkst. 11:04
melone ir nepārspējami garšīga
25.10.2007. plkst. 17:26
melones attīra organismu
25.10.2007. plkst. 08:25
...pēdējā laikā katru dienu nobaudu šo gardo augli!
30.09.2007. plkst. 17:06

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 23. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Slavenais vīndaris Roberts Mondavi uzcēla pirmo jauno vīna darītavu Napa ielejā pēc sausā likuma atcelšanas

Pasākumi

Sāksies biļešu iepriekšpārdošana uz Dailes teātra izrādēm septembrī un oktobrī

9. jūnijā sāksies biļešu iepriekšpārdošana uz Dailes teātra izrādēm septembrī un oktobrī, kuru vidū arī trīs pirmizrādes, kā arī Jāņa Petera jubilejas koncerts un Jāņa Lūsēna...