Alus kvalitātes noteikšana

Alus kvalitātes noteikšana

Alus kvalitāti var novērtēt pēc sekojošiem rādītājiem:
Putas
Putas ir alus vizītkarte, pēc kuras var noteikt, kāda ir alus kvalitāte. Ja putas ir šķidras, ar lielu burbulīšu daudzumu, rudas, neizskatīgas, tad alus nav pirmšķirīgs. putas.jpg - 15.55 KBLaba alus putas ir kompaktas un monolītas, to augstums ir ne mazāks kā 4 cm un tās turas ne mazāk kā 4 minūtes. Ja putu slānis ir plānāks un izzūd ātrākā laikā, tad alu nevar uzskatīt par teicamu. Ir jāpamēģina putas viegli papūst. Ja putas pazūd, alus ir slikts, ja tās „ieliecas” – tad labs. Vēl viens padoms: virs putu kārtas uzmanīgi jānovieto monēta. Ja tā neslīkst, tas ir labs kvalitātes rādītājs. Bez tam, putām ir jālīp pie trauka sieniņām. Ja pēc alus izdzeršanas uz kausa vai glāzes malām paliek putas, tas viss ir kārtībā, izdzertais dzēriens patiešām ir alus. Ja no putām nav ne mazāko pēdu, tad jāpadomā, vai lietotais dzēriens drīkst saukties par alu.

Krāsa
Alu iedala gaišajā un tumšajā, taču praktiski katrai šķirnei piemīt sava nokrāsa. Eiropas aldaru konvencija alus krāsas novērtēšanai izmanto īpašus standartus: 9 dažādas nokrāsas stikla diskus. Vietējie speciālisti šķīdina ūdenī jodu līdz tam brīdim, kamēr iegūst nokrāsu, kas atbilst alus krāsai, tad pēc joda īpatsvara tiek noteikta krāsa. Krāsas noteikšanā svarīga ir ne tikai raksturīgā nokrāsa, bet arī dzidrums, krāsu gammas klātbūtne vai iztrūkums. Visstriktākās prasības tiek izvirzītas gaišajam alum. krasa.jpg - 52.26 KBkrāsu gammai ir jābūt tīrai, dzidrai, zeltainai. Alus nedrīkst būt ar sarkanīgu, brūnu vai zaļganu nokrāsu. Bez tam, alum ir jāspīd. Tas var arī nespīdēt, tas var būt brūns un nedzidrs, bet vienalga tas ir alus. Taču neviens profesionālis nevarēs pēc krāsas novērtēt, vai šāds alus ir labs, vai nav.

Smarža
Alu novērtējot, lielāka nozīme ir nevis redzei, bet ožai. Kad alus tiek garšots, tas tiek sajusts ne ar mēli, bet galvenokārt ar degunu, ieelpojot un izelpojot degustējamā dzēriena aromātu. Tas ir vienkārši izskaidrojams ar to faktu, ka cilvēka oža ir daudz jūtīgāka un daudzveidīgāka, nekā garšas sajūtas. smarza.jpg - 50.05 KBJa nepieciešams novērtēt alus kvalitāti pēc smaržas, tad ir jānosaka, cik lielā mērā harmonisks ir visu smaržu apvienojums, kas tiek ieelpots un izelpots, alu pasmaržojot un pagaršojot. Smaržas raksturošanai tiek izmantoti sekojoši apzīmējumi: apiņu, tīra, svaiga, viegla apiņu, rauga, ziedu, sabojāta alus (skāba, sastāvējusies) smarža.

Garša
Eksistē tikai četras elementārākās garšas sajūtas: salda, rūgta, skāba, sāļa. Starp citu, vairākumam alus šķirņu dažādās attiecībās piemīt visas četras garšas. Jēdziens „garšas alus” veidojas no visu četru garšu kompleksas sajūtas, pie tam sajūta nav momentāna, bet izstiepta laikā.garsa.jpg - 88.84 KB Secīgai pārejai no salda uz skābu, sāļu un rūgtu ir jāsniedz patīkamas izjūtas, kā arī kopējo pēcgaršu. Mazākā disonanse, un garšas jaukums pazūd. Izgaršojot alu, tiek pielietota mēle, vaigi, aukslējas un lūpas. Tikai mēle sniedz priekšstatu par dzērienu. Tas nav mazsvarīgi: temperatūras, konsistences, valkanības, skaņās un eļļainās sajūtas uztver tikai mutes dobums, mēlei nepiedaloties. Gaišajā alū pārsvarā ir jābūt vieglam apiņu rūgtumam, ekstraktīvās vielas ir gandrīz nemanāmas. Pēc padzeršanās gaišajam alum ir jāatstāj uz mēles ātri gaistošu apiņu rūgtuma garšu. Labam gaišajam alum praktiski nepiemīt pēcgarša. Kvalitatīvo gaišo alu raksturo tādi garšas termini kā tīrs, pilnīgs, harmonisks, izteiksmīgs. Tumšajam alum gluži pretēji ir jāatstāj nevis apiņu rūgtuma, bet saldena garša. Tumšā alus garša ir pilnīgāka, kā rezultātā alus šķiet „blīvāks”. Pēc tumšā alus dzeršanas ir jāpaliek iesala garšai bez rūgtas pēcgaršas.

Komentāri (17)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
imants
Un ja putas glaze palikusas no vakara lidz ritam
29.02.2016. plkst. 15:27
Andris
Pilnīgs murgs!Kurš jums raksta tādus rakstus?Sviests!
19.01.2015. plkst. 10:28
LOL
Un VELREIZ LOL
17.03.2009. plkst. 08:47
lol
lol
17.03.2009. plkst. 08:46
Alu arī varu kādreiz iemalkot , ja ir vēlēšanās un parasti tikai gaišo ,
23.10.2007. plkst. 14:12

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 26. aprīlī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Pie vīna nedrīkst pasniegt citrusa augļus: apelsīnus, greipfrūtus, mandarīnus, citronus

Pasākumi

Alanis Morissette piedāvā jaunu albumu

Kanādiešu dziedātāja, septiņkārtēja Grammy laureāte Alanisa Morisete 2.jūnijā izdevusi albumu “Flavors of Entanglement”, kas ir dziedātājas jaunākais studijas ieraksts pēdējo četru gadu laikā....

Warning: Unknown: Failed to write session data (memcache). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (tcp://127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0